ДОБРОБИТИ ПРОЦЕСА ПРИСТУПАЊА: Недимовић - Припајање Србије Европској Унији значи огромна средства за пољопривреду

Танјуг

02. 06. 2021. у 17:16

У ТРЕНУТКУ када будемо валоризовали све што радимо у процесу приступања ЕУ и добијемо подршку из Уније, кроз пољопривреду ће највише да се види колико је ЕУ за обичног човека важна, изјавио је данас министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Бранислав Недимовић.

ДОБРОБИТИ ПРОЦЕСА ПРИСТУПАЊА: Недимовић - Припајање Србије Европској Унији значи огромна средства за пољопривреду

Фото Танјуг

Он је, учествујући на седници Националног конвента о Европској унији, напоменуо да се половина прописа који морају да буду усвојени у процесу приступању у поглављима 11, 12 и 13 односи на пољопривреду.

 - У процесу приступања ЕУ пољопривреда је сектор који је најугроженији и најостељивији, мислим на произвођаче, али су користи невероватне. Процене кажу да бисмо добили три до четири садашња буџета у процесу приступања - рекао је Недимовић.

Додао је да су оба мерила из поглавља 11 испуњена о чему је званично обавештене Европска комисија и сада се очкује њен одговор.

 - Мислим да је у оквиру тога најважнија ствар ИПАРД програм. Не могу да се похвалим да нам је релаизација маестрална али ћемо ових дана расписати позив за скоро 60 милиона кроз меру 1, а акредитовали смо још мере рурални туризам и техничку помоћ - рекао је Недимовић.

Напоменуо је да је проблем то што Министарство због пандемије нема довољно људи који би се бавили теренским контролама услова за реализацију ИПАРД-а.

Недимовић је истакао да је поглавље 12 које се односи на безбедност хране најтеже за реализацију.

 - Ми ћемо дати све од себе да након усвајања Закона о регулисању трежишта пољопривредних производа откочимо процес у делу који се односи на класичну свињску кугу што смо све урадили на укидању вакцинације и поднели захтев Ди џеј Сантеу у децембру 2019. да нам то валоризује, они су анасм се најавили у јануару 20920. да цјхе доћи у контролу и чекамо две године на то - напоменуо је Недимовић.

Афричка куга свиња нам толико прети да може све да сруши за пет минута, рекао је Недимовић, напомењући да је потребна помоћ ЕУ како би се то спречило, јер та болест у Србију долази из Румуније и Бугарске.

 - Све што нај је Влада у 2021. ставила у задатак ћемо се потрудити да испунимо - рекао је Недимовић.

Говорећи о стартап пројектима за младе у области пољоприведе, Недимовић је казао да је држава за те сврхе најпре ангажовала средства из републичког буџета како би, каже, најпре младе на локалном нивоу обучили за касније коришћење ИПАРД програма.

Истиче да је негде око 4.700 младих добило средства за стартап пројекте.

 - Ми немамо толике капацитете као Словенија која за стартап даје 40.000 евра, ми смо ишли са подршком која је подрзумевала подршку од 75 одсто бесповратних средстава, док они преосталих 25 одсто треба да реализују сами у наредних годину дана - рекао је Недимовић.

Наводи да је у току спровођење контроле за средстава која су дата 2017. године.

На питање премијерке Ане Брнабић, која је учествовала у дијалогу Националног конвента, шта је урађено по питању паљења стрњике, која је ранијих година идентификована као један од разлога аеорозагађења, Недимовић је навео да је тај проблем доста мањи коришћењем ИТ технологија у области пољопривреде.

Министар је казао да је 2017. године на њивама у Србији било велико паљење стрњике, а нарочито у јужном Банату и Срему.

Истакао је да је онда Министарство у сарадњи са Биосенс Институтом спровело пројекат који је подразумевао снимање и идентификовање њива које пале стрњику, а само упозорење, каже Недимовић, смањило је тај проблем.

 - Нисмо хтели да кажњавамо, прво смо хтели да снимамо и детектујемо пожар на свакој тачки. Након прве сезоне пројекта обавесили смо пољопривреднике да знамо да су палили стрњику - рекао је Недимовић и додао да се тај пројекат и даље спроводи, а да се о рестрективнијим мерама размишља.

Координаторка Националног конвента о Европској унији Наташа Драгојловић истакла је да новац из ИПАРД-а није довољано искоришћен и додала да тај проблем мора да се превазиђе мотивисањем грађана да улажу у рурални туризам и пољопривреду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА 21. МАЈ: Сунце и киша, топло до 33 степена, поподне могући пљускови