БУДИТЕ СРЕЋНИЈИ УЗ - МАСАЖУ: Ендокринолози тврде - стимулацијом тимуса можете да умањите стрес, панику, или нервозу

Бојана Јовановић

17. 06. 2024. у 07:00

КО би рекао да нам малени орган смештен у предњем, горњем делу грудног коша, тимус или грудна жлезда, може донети толико среће само ако благо масирамо или тапкамо са два прста његову тачку, на кожи?

БУДИТЕ СРЕЋНИЈИ УЗ - МАСАЖУ: Ендокринолози тврде - стимулацијом тимуса можете да умањите стрес, панику, или нервозу

Фото: Free Images Pixabay

Централни орган лимфног система, тимус жлезда, има важну улогу у сазревању наших одбрамбених ћелија, Т лимфоцита, као и у развоју имуно система, те можемо рећи да „брани“ организам од вируса, инфекција, настанка аутоимуних процеса и малигних ћелија.

Развијена је код новорођенчади и мале деце, најактивнија до треће године живота а расте све до пубертета, када достиже највећу величину (35-40 грама), али не и функцију. Потом почиње да се постепено разграђује а на њеном месту настаје масно ткиво. Код појединих људи грудна жлезда остаје очувана и у познијим годинама, а да би то био случај и код вас требало би да свакодневно стимулишете тимус тачку.

Фото Shutterstock

Процес је веома једноставан, захтева само три минута вашег времена, а бенефити које доноси по здравље су немерљиви. За почетак пронађите тимус тачку – налази се мало испод удубљења на врату, између кључних костију, односно на горњем делу грудне кости. Не брините, све и да не напипате тачно место ове тачке, тапкање или масажа било ког горњег дела грудне кости активираће и тимус. Можете је стимулисати масажом, благим лупкањем песницом или тапкањем прстима – за коју год технику да се одлучите даће резултате.

Стимулација би требало да траје непрекидно, три минута, уз дубоко дисање, а током ње можете, а не морате, наглас или у себи изговарати и позитивне афирмације. Кад осетите благе жмарце и радост, знајте да сте активирали тимус тачку. Можда ће се то догодити одмах, можда је потребно да прође неколико дана, али ако будете доследни – десиће се сигурно. На овај начин решићете се негативне, а подићи ниво позитивне енергије у организму, уравнотежити функције леве и десне хемисфере мозга, ојачати имунитет.

Фото Shutterstock

Такође, уколико сте под стресом, патите од напада панике или анксиозности, ова техника ће вас вратити у психолошки баланс. Није ни чудо што тимус зову тачком среће. Технику стимулације можете спроводити и више пута дневно, па и усред стресне ситуације, када год осетите да вам је потребно да се „призовете себи“, односно вратите у баланс. А ко још не би желео да живи у балансу између ума и тела.

Чувени ендокринолог мађарско-канадског порекла, Ханс Сели, знан и као први творац теорије о стресу (1936. године), утврдио је да хронична изложеност стресу доводи до атрофије и скупљања тимуса. Као што видите, решење како то да избегнете крије се, буквално, у вашим рукама, тако да – шта чекате?

 

БОНУС ВИДЕО - ТОП ПЕТ СУПЕР ЛЕКОВИТИХ БИЉАКА: Момчило Антонијевић - ДР НОВОСТИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

БОЉИ ЈЕ ОД ЂОКОВИЋА, НАДАЛА И ФЕДЕРЕРА Медведев запрепастио све(т), ево ко је за њега испред велике тројке