СВАКОГ ДАНА ЈЕДНА ЖЕНА УМРЕ, А ОБОЛЕ ТРИ: Карцином јајника - Није најчешћи, али је најсмртоноснији

И. Ковачић

08. 06. 2023. у 10:50

СРБИЈУ прати поражавајућа статистика: сваког дана три жене оболе, а једна премине од најсмртоноснијег - гинеколошког карцинома. Карцином јајника није најзаступљеније малигно обољење, али је међу најсмртоноснијим.

СВАКОГ ДАНА ЈЕДНА ЖЕНА УМРЕ, А ОБОЛЕ ТРИ: Карцином јајника - Није најчешћи, али је најсмртоноснији

Фото Shutterstock

Учесталост оболевања и смртности слична је у Европи и Америци, због чега стручњци апелују да се на гинеколошки преглед иде бар једном годишње.

- Симптоми карцинома јајника нису специфични, могу се приписати и неком другом, мање озбиљном стању, а могу се јавити као отицање стомака, нередовна столица, надимање, повраћање, бол у пределу карлице и осећај притиска у стомаку - каже професор др Александар Стефановић, директор Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ Србије. - Неспецифичност симптома доводи до касног постављања дијагнозе. Више до 60 одсто пацијенткиња у тренутку постављања дијагнозе има болест у трећем или четвртом стадијуму. Тада је прогноза петогодишњег преживаљавања свега 30 до 40 одсто.

Професор Стефановић наглашава да је идеално да се карцином оваријума открије што је раније могуће, али да се то по правилу дешава случајно, јер не постоји прецизна циљана дијагностика. Ипак, постоји неколико фактора ризика који могу да утичу на развој овог обољења.

- То је на прво месту старосна доб, јер углавном оболевају старије жене - каже наш саговорник. - Уз то кључан је и стил живота, репродуктивна и породична историја болести. Зато је први корак у свему везано за гинеколошке малигнитете и њихову превенцију подизање свести жена да редовно иду на гинеколошке прегледе.

Удружење пацијената оболелих од рака јајника и грлића материце "Проговори", такође, упућује апел да жене редовно одлазе на гинеколошке прегледе, брину о властитом здрављу и буду информисане.

Оболи једна од 78 жена

По учесталости карцином јајника је на седмом месту. Према најновијим статистикама једна од 78 жена оболи од овог малигнитета.

- Десет година је како смо проговориле и како подижемо свест о раку јајника, едукујемо, сарађујемо са здравственим властима, са циљем да се идеја о раном откривању симптома болести и правовременом лечењу што више прошири - рекла је Горица Ђокић из Удружења пацијената оболелих од рака јајника и грлића материце "Проговори".

Удружење је основано са циљем да се што брже и што конкретније помогне пацијенткињама које болују од ове тешке болести. Ова болест у Србији годишње однесе 450 живота.

- Као што нам је сваки дан важан, тако нам је и свака терапија важна - каже Ђокићева. - Укључивањем хормонске терапије на листу, женама са рекурентним карциномом јајника, као и ендометријума, а које испуњавају услове да добију ову терапију, помогло би да дуже живе и имају бољи квалитет живота.

Директорка Сектора за лекове Републичког фонда за здравствено осигурање Весна Вуковић Којовић истакла је да је лечење пацијенткиња оболелих од рака јајника у Србији у великој мери усклађено са глобалним препорукама и обухвата и примену иновативних лекова:

- Први иновативни лек за карцином јајника РФЗО је обезбедио 2017. године и од тада је иновативна терпија обезбеђена за око 800 пацијенткиња. Тренутно се иновативним терапијама лечи око 150 жена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАГРАДА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите који бројеви су извучени у 76. колу игре Лото