ЛЕКОВИ УКАЗУЈУ НА КАРЦИНОМ? Честа употреба аналгетика и медикамената против лоше пробаве доводи се у везу са раком јајника

И. Ковачић

02. 02. 2023. у 19:24

БРИТАНСКИ истраживачи тврде да навике купаца лекова могу да укажу на ране симптоме повезане са раком.

ЛЕКОВИ УКАЗУЈУ НА КАРЦИНОМ? Честа  употреба аналгетика и медикамената против лоше пробаве доводи се у везу са раком јајника

Фото Shutterstock

Праћење онога што потрошачи купују, преко података са картица лојалности, може да помогне да се препознају особе са раним знацима рака, тврде лекари који су спровели ову студију. Наиме, честа куповина средстава против болова за које не треба рецепт и таблета за лошу пробаву показала је високи фактор ризика од рака јајника, открили су они.

Лекари упозоравају да се дијагноза рака јајника често поставља прекасно, јер не постоји поуздани скрининг тест, а ово оболење не даје специфичне симптоме.

Како преноси Би-Би-Си, Фиона Марфи имала је 25 година када јој је постављена дијагноза и лечена је од ретког типа рака јајника. Она је пар година патила од стомачних грчева и лоше пробаве, за које су лекари упорно мислили да би могли да буду синдром нервозних црева.

- Живела сам на гавискону месецима и месецима пре него што ми је постављена дијагноза рака јајника. Нисам могла да изађем из куће без њега - рекла је ова млада Британка. - Моји симптоми су били неодређени, али су били чести и стални. То је оно на шта морате да обратите пажњу.

Доктор Џејмс Фланеган, главни аутор рада који је финансирао Британски центар за истраживање рака, каже да уз помоћ података из куповине, наша студија је пронашла значајно повећање куповине лекова против болова и лоше пробаве међу женама са раком јајника, и до осам месеци пре дијагнозе, за разлику од жена без рака јајника.

Истраживачи су сарађивали са два продавца по тржним центрима и 283 клијенткиње, које су пристале да поделе своје податке о куповини шест година уназад.

БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

КАКВО РАДНО ВРЕМЕ?! Због натписа на камиону у Босни људи ПЛАЧУ од смеха (ФОТО)