РЕКРЕАЦИЈА ТОКОМ ЈЕСЕНИ: Време је да појачате физичку активност

В. Н.

05. 10. 2022. у 17:50

ПОЧЕТАК јесени је идеално време да појачате физичку активност, јер то је једини начин да себе понекад частите и "масним" и "сласним", а да се притом не угојите.

РЕКРЕАЦИЈА ТОКОМ ЈЕСЕНИ: Време је да појачате физичку активност

Фото: Shutterstock

У супротном већ сада, са првим захлађењем, које прати и мање активности, вредност на ваги за мерење телесне тежине може да почне да се повећава.

Уз мотив да дисциплином направите простор да понекад без последица можете да уживате и у храни која баш није дијетална, подстицаји на физичку активност могу да буду и жеља да постигнемо савршену линију, добро обликовано тело, наглашене мишиће, бољу циркулацију или да поправимо расположење. Сваки је легитиман и уз жељени резултат донеће добро здравље, јер рекреација регулише крвни притисак, ниво шећера у крви, осетљивост на инсулин, јача имунитет и срце, и доприноси бољем спавању.

Уколико дужи временски период нисте били физички активни савет је да пре почетка бављења било којим видом рекреације мишиће и зглобове припремите једноставним вежбама разгибавања. Њих би требало да радите свакодневно у време када сте најопуштенији или када вам обавезе дозвољавају.

Након тога овим вежбама можете да ојачате кључне мишићне групе.

Јачање леђа

Лезите на стомак са опруженим ногама и преплетите прсте руку на потиљку. Подижите горњи део тела при чему стежете мишиће доњег дела леђа (не задњице) и стомака. Вратите се у почетни положај. Вежбу радите максималан број понављања, али водите рачуна да не правите паузу дужу од 45 секунди.

Коси трбушњаци

Лезите на леђа и савијте ноге, тако да стопала буду у ширини кукова. Једну руку поставите на потиљак, док је друга опружена у равни са раменом. Подижите се снагом трбушних мишића тежећи савијеном руком у правцу супротног колена. И у овој вежби тежите највећем броју понављања.

Доњи стомак

Седите са опруженим ногама. Рукама се ослоните о подлогу. Подигните благо ноге и привлачите колена тежећи ка грудима. За најбоље резултате урадите што већи број понављања опружања и савијања ногу док се ослањате на руке које све време треба да буду под углом од 45 степени.

Ноге и задњица

Ова вежба ће вам осим мишића ногу активирати и мишиће седалне регије. Заузмите раскорачни став, са стопалима постављеним паралелно и у ширини кукова. Исправите леђа и затегните мишиће карлице. Као ослонац може да вам послужи столица или сто. На издисај подижите ногу уназад снажно стежући мишиће задњице и не дозвољавајте да дође до извртања леђа. Да би сте то избегли стегните и мишиће стомака и правилно дишите. Поновите 10 до 15 пута за обе ноге.

Подизање кукова

Ова вежба је идеална за јачање мишића карличног појаса и задњице. Лезите на леђа са савијеним ногама. Стопала треба да су у ширини кукова са прстима благо отвореним у страну. Руке су опружене поред тела. Из тог става подижите кукове при чему стежете мишиће задњице, кукова и доњег стомака. Вратите се у почетни положај - али не сасвим на подлогу. Поновите исто, у спором темпу - две секунде за подизање, две за спуштање.

БОНУС ВИДЕО - У ШКОЛАМА У ЧЕШКОЈ СВЕ ТЕЖЕ: Уместо грејања, ђацима поделили ћебад

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВИТАЛАН У 92. ГОДИНИ: Радош објавио слику са ОЦЕМ - видите колико личе (ФОТО)