ЦУРЕЊЕ НОСА, КАШАЉ, КИЈАВИЦА: Све више људи жали се на "мистериозни вирус" који кружи Србијом

Novosti online

23. 09. 2022. у 22:14

ОТКУД сада кад му време није? - питање је које ових дана све више људи поставља, а поводом мистериозног вируса који кружи и шири се Србијом међу одраслим становништвом и ствара здравствене проблеме.

ЦУРЕЊЕ НОСА, КАШАЉ, КИЈАВИЦА: Све више људи жали се на мистериозни вирус који кружи Србијом

Фото Shutterstock

Иако га прате симптоми слични вирусу корона као што су интензиван кашаљ, цурење носа и повишена температура, убрзо након тестирања очигледно је да нам, поред ковида-19, сада и други вирус ствара потешкоће, пише "Блиц".

 Вирус је првих септембарских дана захватио и добар део деце и омладине, те су школе већ на самом почетку нове школске године полупразне, док домови здравља свакодневно бележе пораст инфекције међу младима, док је, чини се, ситуација иста и са старијом популацијом у нашој земљи.


"Разликује се од короне"

Како објашњава специјалиста опште медицине доктор Драган Миљковић, вирус који последњих пар недеља хара Србијом разликује се од короне и од ње је блажи, али и објаснио које органе и делове исти напада.

- Садашњи вирус напада ждрело, нос, грло, док то да ли ћемо имати повишену температуру зависи од тога да ли смо вакцинисани, да ли је вакцина старија, али и од организма до организма. Тако да је то, рекло би се, индивидуално - објашњава доктор Миљковић.

Поред ових информација, доктор је истакао и који су то пратећи симптоми на које се људи од самог почетка септембра и последњих дана жале, а на које свакако треба да обрате пажњу.

Фото Shutterstock

Симптоми

- Овај вирус који би се могао описати као респираторна инфекција прате симптоми попут цурења носа, бола у грлу, промуклости, лагано кијање, лагано кашљуцкање, као и главобоља. Још једна занимљива ствар код њега јесте и да изазива хроничан умор, односно бол у мишићима као после тренинга - објашњава доктор Миљковић.

Према речима специјалисте опште медицине, највероватније је вирус који је присутан код одрасле популације у Србији исти онај који тренутно муке и проблеме ствара и младима, односно ученицима основних школа.

Кораци лечења

- Вероватно су га родитељи и деца покупили на мору, у Црној Гори или на неком другом месту из воде. Ми препоручујемо да се првог дана од заражавања вирусом или након што приметимо поменуте симптоме, примењује локална тоалета. За други дан је препоручљиво мировање, док би трећег дана ваљало урадити ЦРП и крвну слику како би се видело има ли потребе за антибиотицима - наглашава доктор и истиче како вирус, "лечио се, не лечио" пролази у року од 5 до 7 дана.

Поред тога што се поменути вирус може помешати са короном, од које је блажи, може доћи и до мешања са тренутно присутним алергијским инфекцијама, упозорава доктор, али и објашњава како им можемо разликовати.

- Када су алергије у питању имамо сличне симптоме, као што су цурење носа, али битно је нагласити да током алергије нема повишене температуре, док је изражен симптом тада пецкање очију, тако да се врло лако ова два вируса могу разликовати - говори даље доктор.

Г.Шљивић

"Јако битна редовна вакцинација"

Јако битан корак је и редовна вакцинација, истиче доктор Миљковић за, како бисмо били сигурни, како каже, да неће доћи до компликација, те наводи када можемо да очекујемо смањење интензитета овог вируса.

- Надамо се да ће се вирус стишати крајем октобра, а онда би грађани требало да од 1. до 15. октобра приме редовну сезонску четворовалентну вакцину која се прима сваке године и која у многоме може да нам помогне - говори доктор Миљковић и додаје како је током присутности вируса најбоље да се избегавају окупљања, макар прва три дана, те да се мирује код куће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (4)

(UŽIVO) DRUGI DAN SEDNICE O KIM: Lažnoj državi stavljena omča