ДИЈАБЕТИЧАРИ, ПАЗИТЕ КАКО ЈЕДЕТЕ: Ограничено време оброка снижава шећер у крви

В. Н.

16. 08. 2022. у 09:50

ГРУПА научника из Холандије спровела је истраживање чији резултати су показали како план исхране у трајању од 10 сати током дана помаже у снижавању шећера у крви код пацијената оболелих од дијабетеса типа 2.

ДИЈАБЕТИЧАРИ, ПАЗИТЕ КАКО ЈЕДЕТЕ: Ограничено време оброка снижава шећер у крви

Фото Shutterstock

Истраживачи наводе да праћење временски ограниченог протокола исхране може да доведе до позитивног дејства код особа оболелих од шећерне болести типа 2. Дневни режим исхране у трајању од 10 сати током три недеље смањује ниво глукозе и продужава време проведено у нормалном опсегу шећера у крви код одраслих са дијабетесом типа 2, истичу научници са Универзитета у Мастрихту.

Аутори студије спровели су експеримент тако што су групу од 14 особа са дијабетесом типа 2, старости између 50 и 75 година, поделили у две групе. Током експеримента у трајању од три недеље, прва група је ограничавала своје сате конзумирања хране на десет сати, док је друга група конзумирала храну без временског ограничења.

Резултати експеримента показали су да је ограничавање периода конзумирања хране довело до смањења количине шећера у крви.

Ово доприноси новим доказима да дужи период без јела, познат као исхрана ограничена на време, може да користи неким људима са одређеним метаболичким здравственим стањима, рекла је др Луси Цејмберс.

Фото: Free Images Pixabay

Дијабетес типа 2, често називан и "дијабетесом одраслих", је честа болест код које долази до неспособности организма да на прави начин искористи шећер и инсулин, супстанцу коју производи панкреас како би се смањио ниво шећера у крви након оброка.

БОНУС ВИДЕО - СОЛАРНА ВОДА ЗА ПРОЧИШЋАВАЊЕ ОРГАНИЗМА: Ево како се прави

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ОКАНОВИЋ ТОКОМ РАТА ЖИВЕО У ЛАЗОВИЋЕВОМ ДОМУ: Због онога што је учинио за мене, првом сину сам дао име Данило