ПРЕВЕНТИВНИ ПРОГРАМ БАТУТА: У свим заводима бесплатно тестирање на Б и Ц хепатитис

И. К.

10. 08. 2022. у 19:50

ДО 22. августа биће омогућено добровољно, поверљиво, бесплатно и анонимно тестирање на хепатитис у саветовалиштима завода за јавно здравље.

ПРЕВЕНТИВНИ ПРОГРАМ БАТУТА: У свим заводима бесплатно тестирање на Б и Ц хепатитис

Фото: Shutterstock

Сви заинтересовани могу да се тестирају без лекарског упута, јер саветовање и тестирање организује Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" у сарадњи са мрежом института и завода за јавно здравље, уз подршку Министарства здравља.

Према подацима "Батута" у 2021. години укупно су пријављена четири случаја акутног хепатитиса Ц, а највећа стопа оболелих забележена је у старосној групи од 20 до 29 година. У истој години хронични хепатитис Ц регистрован је код 56 особа, што је знатно мање у односу на 2013. и 2007. годину када је регистрован највећи број случајева, више од 550. Највећа стопа оболелих од хроничног хепатитиса Ц регистрована је у узрасту од 30 до 39 година, најчешће у мушкој популацији.

Председница "Хроноса" Ивана Драгојевић каже да се процењује да у Србији ову инфекцију има око 70.000 особа, а само је код сваке четврте доказана. Они који се нису тестирали, шире је даље међу члановима породице, пријатељима и партнерима.

- Према препорукама Светске здравствене организације свака одрасла особа би бар једном у животу требало да се тестира на хепатитс Б и Ц - каже Драгојевић. - То је једини начин да се утврде ове инфекције јетре, јер код скоро 90 одсто пацијената не дају никакве симптоме.

ВАШНА ЛИЧНА ХИГИЈЕНА

ДА БИ се спречила зараза неким од хепатитиса, а поготово Б и Ц који најпогубније делују на јетру, неопходна је честа хигијена руку, коришћење личне заштитне опреме и адекватно стерилисаних инструмената код пружалаца козметичких и медицинских услуга. Подједнако су важне и личне мере заштите попут коришћења личног прибора за хигијену, стерилног прибора за инјектирање психоактивних супстанци, избегавање незаштићених сексуалних односа.

Професор др Ивана Милошевић, инфектолог Универзитетског клиничког центра Србије, каже да рано откривање хепатитиса спречава да дође до ожиљавања ткива јетре, њене цирозе и карцинома:

- Разлог да се људи масовније тестирају на ове инфекције које се доминантно преносе путем крви је и чињеница да однедавно имамо најсавременије лекове који су апсолутно ефикасни и којима се хепатитис лечи узимањем таблета за три месеца.

Професорока Милошевић тестирање на хепатитс Б и Ц саветује посебно онима који имају повишене трансаминазе јетре, или имају масну или увећану јетру, као и онима код којих се утврде нарушени параметри функције бубрега.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

ИЗНЕНАДНА СМРТ ЈЕ ПРЕКИНУЛА ЉУБАВ: Он је био муж Јелице Сретеновић - глумица се након губитка заветовала на самоћу