КАД УВО ТРПИ ЗБОГ - ЗУБА: Пренесени бол није неуобичајена појава - уши реагују и због лошег загрижаја

В. Н.

16. 07. 2022. у 19:50

ИАКО некада може да се деси да осетимо да нас боли уво, током прегледа може да се утврди да имамо - зубобољу.

КАД УВО ТРПИ ЗБОГ - ЗУБА: Пренесени бол није неуобичајена појава - уши реагују и због лошег загрижаја

Фото: Free Images Pixabay

Према речима др Светлане Ваљаревић, ОРЛ специјалисте, пренесени бол у уво због проблемима са зубима веома је честа појава.

- То је чешће уколико се ради о кутњацима и прекутњацима. Што је зуб ближи темпоромандибуларном зглобу, већа је вероватноћа да ће да дође до преношења бола - каже др Ваљаревић.

Ово се дешава због тога што је пети кранијални живац (тригеминални нерв) одговоран и за сензитивну инервацију усне дупље, али и ува, тако да сва запаљенска или трауматска стања у усној дупљи могу да доведу до осећаја бола у уву.

Фото: Приватна архива

- Тригеминални нерв одговоран је и за функцију мишића који учествују у жвакању, тако да се врло често проблеми са лошим загрижајем код рецимо безубих вилица или пацијената који имају друге стоматолошке тегобе рефлектују као осећај бола у уву - објашњава др Ваљаревић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (0)

КИША ЈЕ ПАДАЛА НА КРСТОВДАН: Шта то значи по народним веровањима