АНТИСТРЕС ТЕРАПИЈА И ДОБРО ЗА ЗДРАВЉЕ: Пливање јача плућа, снижава крвни притисак - а довољно је пола сата дневно

В. Н.

22. 06. 2022. у 10:50

СЕЗОНУ пливања требало би да искористите максимално, јер ова спортска активност толико позитивно делује на здравље да се чак за њу везују тврдње да продужава живот.

АНТИСТРЕС ТЕРАПИЈА И ДОБРО ЗА ЗДРАВЉЕ: Пливање јача плућа, снижава крвни притисак - а довољно је пола сата дневно

Фото Shutterstock

При томе, пливање је физичка активност погодна за свакога, без обзира на старост или кондицију.

Оно јача кардиоваскуларни систем, стабилизује крвни притисак, продубљује дисање, повећава капацитет плућа... Такође, позитивно делује на зглобове, повећава њихову покретљивост и еластичност, чиме помаже бољој координацији покрета.

Пливање се препоручује и као антистрес терапија јер смањује анксиозност и снижава ниво кортизола - "хормона стреса", који је одговоран за узнемирено стање.

Овом физичком активношћу се учвршћује целокупна мускулатура тела - руке, рамена, леђа, грудни кош, ноге, стичу се кондиција и издржљивост.

Потрошња калорија је изузетна, па се током 60 минута пливања слободним стилом може сагорети 500 до 700 калорија.

Рекреативно пливање препоручује се нарочито старијим особама, а посебно онима који имају хроничне срчане тегобе. Срчани мишићи пливањем постају снажнији, а због јачања мишића продубљује се дисање и тело добија више кисеоника.

Идеално би било да се пливање упражњава свакодневно по пола сата. Ако то није могуће, позитиван ефекат има и пливање три пута недељно по тридесетак минута.

Ефекат ове активности значајан је у превенцији дијабетеса: ако три пута недељно пливате по 30 минута истопићете 900 калорија и на тај начин умањити могућност оболевања од шећерне болести за више од 10 одсто.

Изаберите одговарајући стил пливања:

Прсни

Прсни стил је спорија техника пливања која захтева већу снагу рамена и ногу.

* * * * * * *

Лептир

Ако вам је циљ да ојачате рамени појас пливајте лептир стилом.

* * * * * * *

Краул

Ово је један од најчешћих стилова пливања. Ако пливате бржим темпом ово је стил који се препоручује када желите аеробне учинке.

* * * * * * *

Комбиновани

Уколико не постоји здравствена препрека, најбоље је да комбинујете све стилове пливања, јер се на тај начин постиже најбољи ефекат и равномерно се развијају сви мишићи тела.

* * * * * * *

Леђни

Леђни стил препоручује се онима који имају проблема с кичменим стубом, посебно вратним делом кичме, болове, лоше држање, деформитете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну