СТЕЧЕНА ХЕМОФИЛИЈА - БОЛЕСТ НА КОЈУ РЕТКО МИСЛИМО: Не открива се увек лако, а може да буде фатална!

В. Н.

22. 06. 2022. у 18:50

СТЕЧЕНА хемофилија А је ретка аутоимуна болест хемостазе, односно система заустављања крварења и згрушавања крви.

СТЕЧЕНА ХЕМОФИЛИЈА - БОЛЕСТ НА КОЈУ РЕТКО МИСЛИМО: Не открива се увек лако, а може да буде фатална!

Фото Shutterstock

То је болест која се најчешће карактерише изненадном појавом опсежних крварења по кожи и поткожном ткиву. Крварења могу настати спонтано или се јавити након мањих повреда. Уколико се стечена хемофилија А не препозна на време и не започне одговарајуће лечење болест може имати фаталан исход. Процене су да се годишње открије један до два болесника на милион становника, што значи да се у Србији може очекивати од пет до 10 болесника током једне године.

Стечена хемофилија се јавља код претходно здравих људи који пре тога нису имали поремећај система згрушавања крви нити су патили од склоности крварењу. Не треба је мешати са урођеном хемофилијом, која се јавља код дечака и присутна је од рођења, услед наследног недостатка фактора ВИИИ коагулације у крви. Стечена хемофилија настаје као резултат аутоимуног поремећаја и може се јавити код оба пола и у било ком узрасту током живота. Ипак, код ове болести постоје два пика јављања, први је код трудница и током 12 месеци након порођаја, а други је код људи старијих од 60 година. Уколико се правовремено не започне одговарајуће лечење, болесници са стеченом хемофилијом су у веома високом ризику од смртоносних крварења. С друге стране, модерно лечење омогућава да се крварења зауставе и да се стечена хемофилија потпуно излечи.

На Конгресу Удружења интерниста Србије, који је одржан у Врњачкој Бањи, једна сесија била је посвећена управо стеченој хемофилији, јер како напомињу хематолози, основни проблем је дијагностика ове болести. Због њене реткости, може се десити да и лекари који виде болесника са модрицама по кожи или другим обликом крварења, не помисле одмах на ово обољење, што може узроковати кашњење у постављању дијагнозе и започињању лечења.

БИТНО ЈЕ ПОЧЕТИ ЛЕЧЕЊЕ НА ВРЕМЕ

- Стечена хемофилија се може веома успешно лечити уколико се са терапијом започне на време. Не само да се лековима санира крварење него се и елиминише узрок болести тако да се у више од 75 одсто случајева постиже потпуно излечење болесника - напомиње проф. др Миљић.

- С обзиром на то да је најчешћи клинички знак ове болести изненадна појава модрица или хематома (крвних подлива) на кожи, болест може остати непрепозната јер се најпре посумња на много других узрока настанка модрица, а не на стечену хемофилију. Притом, може се десити да и лекари који нису хематолози не помисле одмах на ову болест и управо због тога је наш циљ да се прошири свест о стеченој хемофилији. Правовремено постављање дијагнозе је од кључне важности за успешно лечење ових болесника. Код ове болести модрице су обично велике, захватају читаву регију (шака, рука, део трупа), могу се напипати, издижу се изнад нивоа коже. Стога, када се јаве "необјашњива" крварења, велике модрице по кожи, посебно оне које се издижу изнад нивоа коже и могу се напипати, код претходно здраве особе која не даје податак о повреди или ранијем поремећају крварења, треба посумњати на стечену хемофилију и пацијента упутити хематологу.

Додатним лабораторијским тестовима се могу потврдити аутоантитела на фактор ВИИИ коагулације и доказати присуство болести - објашњава проф. др Предраг Миљић из Клинике за хематологију УКЦ Србије.

 

БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (0)

НАТО НА НОГАМА ЗБОГ БЕРБОКОВЕ: Бура после изјаве немачке шефице дипломатије