ИПАК СЕ ЧУВАЈТЕ ПРОМАЈЕ: Пазите се вентилатора, клима уређаја и ветра - могу довести до здравствених проблема

В. Н.

24. 05. 2022. у 09:50

СТРАХ од промаје, посебно уврежен код нас, изгледа није потпуно неоснован.

ИПАК СЕ ЧУВАЈТЕ ПРОМАЈЕ: Пазите се вентилатора, клима уређаја и ветра - могу довести до здравствених проблема

Фото Shutterstock

Иако је често извргаван подсмеху, као потпуно умишљен, сада је, бар делимично, добио научно оправдање. Наиме, немачки истраживачи су установили да струјање ваздуха може да узрокује цурење носа и укоченост врата.

Тиме је и наука потврдила да су, ипак, у праву они који верују да се због превелике циркулације ваздуха могу прехладити, за разлику од оних који не верују у штетан утицај промаје, а то неретко доказују набрајањем светских језика на којима та реч и не постоји.

Ево научних објашњења како промаја делује:

Односи топлоту из тела

Немачки научници кажу да изложеност промаји утиче на организам тако што се на кожи и испод ње одвијају процеси који могу да услове појаву цурења носа и укоченог врата. Наиме, промаја је повезана са такозваним индексом хлађења, односно субјективним осећајем ветровитог времена на кожи. Како објашњавају, када је температура минус пет степени, а човек је напољу и не дува ветар, његово тело загрева танак слој ваздуха близу коже. Тај танки слој ваздуха је изолатор од хладноће. Али, када почне да дува хладан ветар он растерује ту топлу зону око тела. Када се површина тела охлади на ваздуху, који се осећа као промаја, крвни судови се сужавају, смањујући проток крви да би се смањио губитак топлоте. То може да утиче и на слузницу носа и грла. Промаја делује тако да их исушује, ослабљујући њихову имунолошку одбрану и чини осетљивијима на вирусе прехладе.

Фото Схуттерстоцк

Укоченост врата

Када је напољу вруће и зато се седи испред вентилатора или врло близу клима-уређаја, или се отвори прозор док се путује аутомобилом, ваздух који дува преко топле и неретко знојаве коже у неким случајевима може да резултира напетошћу у вратном делу, упућују немачки стручњаци. Они објашњавају да се на површини коже налазе рецептори који мере њену температуру. Проблем с благом промајом је у томе што је разлика у температури врло мала па терморецептори не успевају да је детектују. Тако се кожа хлади, али тело не реагује довољно брзо, што може да утиче на сужавање крвних судова врата, што за последицу има напетост мишића у том појасу.

Парализа лица

Последице наглог расхлађивања на врућини, у најтежим случајевима могу да доведу до парализе једне стране лице, и то стање мора да се третира јаким лековима. Када је мокра коса или сте ознојени при наглој промени спољне температуре, у великом сте ризику од упале нерава лица који узрокују парализу, што најчешће изгледа драматично и може да буде болно. Немачки научници кажу да промена температуре на фацијални живац, који пролази кроз косни канал средњег уха, делује тако да се крвни капилари који се налазе у опни која облаже живац шире, пропуштају више крви. То доводи до појаве отока који притиска нерв и спречава слање импулса, а последица је парализа оне стране лица на којој је нерв притиснут. Симптоми су осећај пецкања, слабост мишића, а на крају и искривљеност лица. Осим ових општих симптома могу да се јаве и одсуство укуса, као и утисак да се боље чује на уво где је живац упаљен.

Фото: Фрее Имагес Пиxабаy

Не близу вентилатора

ПРЕ свега, светују немачки експерти, укључујте вентилаторе по врло топлом времену само накратко и пазите да вам не буду преблизу. Да се не бисте охладили од испаравања воде на кожи након пливања, одмах скините мокри купаћи костим. И премда би могло да прија кад бисте у потпуности отворили прозоре аутомобила у којем се возите, а притом сте и знојави, боље немојте. Ако користите клима-уређај не допустите да вентилација дува директно према вама.

БОНУС ВИДЕО - Вежбе за рамена: Ослободите се напетости након дуготрајног седења

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)