ПРЕВИШЕ ТЕСТЕНИНА УГРОЖАВА ЗДРАВЉЕ? Пазите на јеловник, ризикујете дијабетес и срчане болести!

В. Н.

22. 05. 2022. у 14:50

ТЕСТЕНИНА на све могуће начине многима је омиљено јело.

ПРЕВИШЕ ТЕСТЕНИНА УГРОЖАВА ЗДРАВЉЕ? Пазите на јеловник, ризикујете дијабетес и срчане болести!

Фото Shutterstock

Ипак, требало би бити умерен у њеном конзумирању и то из више разлога. Наиме, истраживања су показала да превише теста у исхрани може озбиљно да наруши здравље.

Чињеница је да много фактора утиче на појаву дијабетеса, међу којима су и гени, али и животни стил. Према појединим студијама, исхрана богата тестенином (угљеним хидратима), такође је повезана са високим ризиком од шећерне болести.

Они који више пута недељно једу тестенину имају врло једноличну исхрану, а самим тим им недостају кључни нутријенти. Зато је важно да исхрана буде разнолика да би организам добио све потребне витамине и минерале.

Превише тестенине повезује се и са ризиком од кардиоваскуларних обољења. Недавна студија повезује прерађене угљене хидрате са повећаним ризиком од срчаних болести. Уз то, још једна студија повезала је конзумирање прерађене тестенине са високим крвним притиском, што последично доводи до повећања ризика од срчаних болести.

Фото: Free Images Pixabay

Порција тестенине једном до два пута недељно је оправдана, а све преко тога је ризично. Они који воле тестенину често су склони да се преједу, јер она је заиста калорична. Превише калорија ствара још један озбиљан здравствени проблем, а то је гојазност, која отвара пут многим болестима, па чак и канцеру.

БОНУС ВИДЕО - Recept za uštipke od spelte: Gotovi su za jedan minut

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)