ЖЕНЕ У ВЕЋЕМ РИЗИКУ ОД ПУЦАЊА ТРБУШНЕ АОРТЕ: Лепши пол би требало да обрати пажњу на ове симтоме

В. Н.

20. 05. 2022. у 09:50

АБДОМИНАЛНА (трбушна) аорта је главни крвни суд у стомачној дупљи.

ЖЕНЕ У ВЕЋЕМ РИЗИКУ ОД ПУЦАЊА ТРБУШНЕ АОРТЕ: Лепши пол би требало да обрати пажњу на ове симтоме

Фото: А. Станковић

Наставља се на грудну аорту, главни крвни суд у грудном коша. Абдоминална аорта је склона ширењу у свом завршном делу када од нормалног пречника (до два центиметра) може да се прошири на више од шест центиметара. Ово проширење аорте у трбушном делу назива се анеуризма трбушне аорте.

Анеуризма трбушне аорте је постепени процес за који је потребно некад и више десетина година. Постепеним слабљењем зида аорте долази до његовог попуштања и самим тим ширења. Једном када процес започне он постепено напредује и анеуризма постепено расте.

Према речима др Драгице Степић, васкуларног хирурга, фактори који указују на већи ризик од руптуре анеуризме аорте су и женски пол, истовремена хронична опструктивна болест плућа, пушење, хипертензија, нарочито ако је слабо контролисана. Затим су ту и примена стероида или имуносупресива у лечењу неке друге болести и присуство калцификација у зиду аорте, присуство паријеталног тромба у лумену аорте...

Фото Архива

- Поред апсолутне вредности дијаметра анеуризме, дакле више од пет сантиметара код жена, односно више од пет и по код мушкараца, знак који указује на повећану опасност од руптуре је брзина раста анеуризме већа од пет милиметара за шест месеци, што само подцртава значај редовних ултразвучних контролних прегледа - објашњава др Степић. - На тим прегледима поред брзине раста анеуризме пратимо и изглед зида аорте, трагајући за слабим местима, променама у дебљини и изгледу призидног тромба, изглед ткива у непосредној околини аорте...

Бол који проузрокује пуцање анеуризме аорте је изузетно јак бол, неупоредиво јачи од свих болова које доживљавамо у животу. Може се поредити са порођајним боловима или другим најјачим боловима. Ипак поред самог момента пуцањ, особе које имају анеуризму могу имати болове у леђима или стомаку и саму везу тог бола са анеуризмом могу да процене само доктори који се баве овом проблематиком.

БОНУС ВИДЕО - СОЛАРНА ВОДА ЗА ПРОЧИШЋАВАЊЕ ОРГАНИЗМА: Ево како се прави

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЈЕДАН ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ: Ово је син Ведране Рудан из првог брака - рекла да га воли мање од партнера (ФОТО)