ПЛАСТИКА ПРОНАЂЕНА У ЉУДСКОЈ КРВИ: Забрињавајући резултати - у организму микрочестице флаша, пластичних кеса и амбалаже за храну

Novosti online

25. 03. 2022. у 20:32

НАУЧНИЦИ са универзитета у Амстердаму у Холандији први пут су открили микропластику у људској крви, при чему су стране честице пронађене код 80 одсто тестираних људи.

ПЛАСТИКА ПРОНАЂЕНА У ЉУДСКОЈ КРВИ: Забрињавајући резултати - у организму микрочестице флаша, пластичних кеса и амбалаже за храну

Фото Shutterstock

Стручњаци су анализирали узорке крви 22 анонимна давалаца, од којих су сви били здраве одрасле особе, и идентификовали честице пластике код 17 особа. Половина узорака је садржала ПЕТ пластику, која се обично користи у флашама за пиће, а трећина је садржала полистирен од којег се прави амбалажа за храну и друге производе. Четвртина узорака крви садржала је полиетилен од којег се праве пластичне кесе.

Научници још не могу са апсолутно сигурношћу да кажу какав утицај микропластика има на здравље људи. Ипак, забрињава то што постоје докази да микропластика у лабораторијским условима узрокује оштећење људских ћелија. Томе треба и придодати чињеницу да честице загађења ваздуха улазе у тело и изазивају милионе превремених смтхих исхода годишње. Осим тога, показало се да људи конзумирају ситне честице у храни и води, као и да их удишу...

Недавна студија је показала да микропластика може да се "закачи" за спољашње мембрану црвених крвних зрнаца и да ограничи њихову способност да транспортују кисеоника. Честице су пронађене и у плацентама трудница, а код трудних пацова брзо путују кроз плућа до срца, мозга и других органа фетуса.

БОНУС ВИДЕО - СОЛАРНА ВОДА ЗА ПРОЧИШЋАВАЊЕ ОРГАНИЗМА: Ево како се прави

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (1)

КАКВО РАДНО ВРЕМЕ?! Због натписа на камиону у Босни људи ПЛАЧУ од смеха (ФОТО)