ЗБОГ СУВОГ ВАЗДУХА И ОКО ПОСТАЈЕ СУВО: Најчешћи проблем код групе људи са овом болешћу

И. К.

19. 01. 2022. у 12:13

ТОКОМ зиме дуготрајни боравак у просторијама које се греју може да смета очима због сувоће ваздуха са којим је површина ока у контакту. То нарочито важи за оне који већ пате од синдрома сувог ока, а њих чини готово 75 одсто старијих од 65 година, доминантно жене.

ЗБОГ СУВОГ ВАЗДУХА И ОКО ПОСТАЈЕ СУВО: Најчешћи проблем код групе људи са овом болешћу

Фото Shutterstock

Доктор Зора Игњатовић, офталмолог, каже да тегобе до којих долази су осећај пецкања и гребања, често трептање, па чак и замућења слике:

- Суво око је веома чест проблем, нарочито код реуматичара и неких хормонских поремећаја, али и код особа које дуго седе пред екраном компјутера. Пацијенти који имају проблем сувог ока имају сметње у обављању свакодневних активности, као што су вожња, читање, гледање телевизије...

Уколико се први пут сусрећете са симптомима сувог ока, односно јавља вам се осећај песка у очима неопходан је преглед офталмолога.

- Ако се суво око неадекватно третира, може да доведе до слабљења вида, инфекције, улцерације или оштећења рожњаче - каже др Игњатовић. - Основни савет овим пацијентима је да не трљају очи, да скидају шминку без јаког притискања, да избегавају задимљено окружење и да праве паузе током читања или рада на рачунару.

Наша саговорница каже да је у блажим случајевима довољно да се у око више пута дневно укапавају вештачке сузе које могу да се купе у апотекама без рецепта:

- Такође је корисно и влажење ваздуха у просторији, а за ту сврху сем стандардних начина сада постоје и специјални апарати. У тежим случајевима потребан је преглед офталмолога како би се утврдио узрок сувоће ока, а понекад је сем вештачких суза потребна и примена других лекова и средстава који могу да поправе продукцију суза.

До појаве тегоба услед постојања синдрома сувог ока могу да доведу и загађен ваздух, ветар, хладноћа, клима-уређаји, рад за рачунаром, вожња аутомобила и коришћење контактних сочива.

- На површини рожњаче налази се такозвани сузни филм који се сматра њеним саставним делом и без кога се светлост не би правилно преламала приликом упада у око и формирао јасан вид - каже др Игњатовић. - Када се тај сузни филм исуши долази до појаве синдрома сувог ока.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИПАК СЕ ЧУВАЈТЕ ПРОМАЈЕ: Пазите се вентилатора, клима уређаја и ветра - могу довести до здравствених проблема