ДОКТОР НЕМАЊА СЛАВКОВИЋ ОТКРИВА: Да ли постоји могућност да се покидани лигаменти хирушки споје

В. Н.

20. 01. 2022. у 11:11

ЛИГАМЕНТИ су врло осетљива ствар, самим тим и кидање истих уме да буде веома болно. Доктор Немања Славковић одговара на питање да ли постоји могућност да се покидани лигаменти хирушки споје.

ДОКТОР НЕМАЊА СЛАВКОВИЋ ОТКРИВА: Да ли постоји могућност да се покидани лигаменти хирушки споје

Фото Приватна архива

 - Већина лигамената има потенцијал зарастања и могу срасти чак и без оперативног лечења уколико су њихови покидани крајеви у довољно доброј позицији. У супротном, могу се хируршки спојити ако од момента повреде до операције није прошло превише времена. Уколико се жељено срастање не оствари или уколико заостане зглобна нестабилност врши се хируршка реконструкција која подразумева употребу здравог лигаментарног ткива и других ткивних трансплантата, најчешће тетива, чиме се поново успоставља нарушена функција, објашњава доктор Немања Славковић.

 - С друге стране лигаменти који имају мањи потенцијал зарастања углавном се иницијално реконструишу уз помоћ других ткива. Потреба за операцијом се процењује на основу значаја функције коју повређени лигамент обавља или потпомаже, времена које је протекло од повређивања и животних захтева пацијента, додаје доктор Славковић. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)