ОТКРИВЕНА ЗАБЛУДА: Не убрзава храна метаболизам већ тренинг

В. Н.

30. 12. 2021. у 12:32

РАШИРЕНА теорије да зачини, љута храна и други састојци који покрећу организам могу да убрзају метаболизам је обична заблуда. На процес претварања хране у енергију у нашем телу најефикасније утиче редовна физичка активност, односно тренинг.

ОТКРИВЕНА ЗАБЛУДА: Не убрзава храна метаболизам већ тренинг

Фото Shutterstock

Имати појачан или брз метаболизам значи да организам брзо приступа енергији из хране и ефикасно се решава отпада. Успорен метаболизам, с друге стране, има супротан ефекат.

Постоји много различитих процеса, сигнала и сложених вишеструких путева који контролишу метаболизам, а који укључују мозак, мишиће, органе и ћелије. Једна од најчешћих заблуда у које људи верују јесте она да одређена врста хране може да унапреди и убрза метаболизам.

Научници одбацују ту идеју као "лажну", а теорија да намирнице као што су кајенски бибер и зелени чај убрзавају метаболизам заснива се на ономе што стручњаци називају "веома лабавим научним тврдњама".

Оно што супстанце попут кофеина могу да учине јесте да омогуће доступнијим више масних киселина у мишићима које ће се користити за енергију, али то је врло различито од конкретног сагоревања масти.

Метаболизам је у основи само начин на који тело одлучује да створи енергију - ради се о претварању калорија које уносимо у енергију.

Природни "појачивачи" као што су кофеин и зачини у суштини не убрзавају метаболизам, већ помажу коришћењу супстанци потребних за енергију. А крајњи циљ јачања метаболизма заправо није кориштење више енергије - већ ефикасност и очување енергије.

За разградњу и пробаву, попут протеина и хране богате влакнима, потребно је више енергије и времена. Једна нова студија рађена ове године открила је да дијета са високим садржајем протеина повећава дневну потрошњу енергије у поређењу са дијетама са ниским садржајем протеина. Али, то не значи да је тело суштински промењено или да је метаболичко здравље побољшано.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)