ИНТЕРВЈУ ДОКТОР НЕМАЊА СЛАВКОВИЋ: Дегенеративне промене зглобова све су чешће већ у петој деценији

И. Ковачић

16. 10. 2021. у 16:00

БОЛОВИ у кичми, куку или колену до пре неколико деценија јављали су се у поодмаклим годинама, а сада није неуобичајено да се дегенеративне промене на овим зглобовима јављају и код особа у петој деценији живота.

ИНТЕРВЈУ ДОКТОР НЕМАЊА СЛАВКОВИЋ: Дегенеративне  промене зглобова све су чешће већ у петој деценији

Фото: В. Данилов

Ово стање често не захвата само један зглоб, већ више њих, што додатно онеспособљава пацијента, а у најекстремнијим случајевима узрокује чак и немогућност кретања. Дегенеративне болести зглобова настају и као последица повреда, неких других болести или развојних скелетних поремећаја. Ови пацијенти су углавном млади људи, понекад чак и адолесценти. Код њих ово обољење, поред бола и умањења покретљивости, узрокује и психо-социолошке проблеме, успоравајући нормални животни развој, утичући понекад на школовање, напредовање у каријери и формирање породице.

Доктор Немања Славковић, ортопед Института за ортопедију "Бањица", у интервјуу за "Новости", каже да је дегенеративна болест зглобова једно од најчешћих обољења у ортопедији. Иако је могуће промене уочити на сваком зглобу, оне највеће сметње у функционисању изазивају уколико захвате кичмени стуб, кукове и колена:

 - Пропадање зглобова најчешће настаје без видљивог узрока и сматрамо га природним процесом старења организма и трошења ткива. Бројни су фактори зашто се ова болест испољава код неких људи, а код других не, те зашто је време њеног појављивања различито - каже др Славковић.

Када је проблем пропалог зглоба колена или кука изражен, да ли је једини ефикасни начин лечења хирургија?

 - Ранијих година није се лако одлучивало за хирургију код млађих пацијената, јер су постојале сумње у дуготрајност имплантата, чак и у ефикасност процедуре имајући у виду повећане животне захтеве у том узрасту. Такав став се променио и сада се за уградњу вештачког зглоба не одлучујемо према годинама пацијента већ према интензитету тегоба.

Какав се ефекат постиже?

 - Савремени имплантати и унапређени протоколи лечења обезбеђују вишедеценијски опстанак вештачког зглоба у организму уз скоро нормално свакодневно функционисање. Постоје одређене разлике у појединим карактеристикама имплантата које користимо код млађих и радно активних пацијената, у зависности од узраста, телесне тежине и степена активности. Ипак, напоменуо бих да те разлике нису суштински значајне и да сви имплантати који се користе у нашој земљи, уколико се употребе са пожељном хируршком прецизношћу омогућавају одличне функционалне резултате дуги низ година.

Од када је уочен тренд да све чешће млади оболевају од дегенеративних болести зглобова?

 - Не бих био сигуран да би могло да се каже да се говори о јасно уочљивом тренду. Сигурно је само да је све мање пацијената који развијају дегенеративну болест као последицу претходног развојног поремећаја скелета. С друге стране, уочава се повећани број веома младих пацијената код којих се, током лечења системских или малигних болести, због употребе неопходне медикаментозне или радио терапије развија оштећење поједних зглобова, пре свега кукова, које се не може третирати другачије сем као превремена дегенеративна болест. Иначе, учестале повреде, мањак физичке активности и повећан број гојазних утичу на то да се појављује све већи број оболелих у такозвано радно активној популацији.

Штап и даље добар

ЗБОГ чега је данас реткост да се види особа са штапом? 

- Напредовање хируршких техника и усавршавање имплантата који се користе у лечењу дегенеративне болести зглобова су условили да се неупоредиво већи број пацијената оперише и веома успешно враћа у претходне животне активности. Ранији, скоро неизлечиви случајеви који су били веома тешко покретни или чак непокретни, савременим процедурама и вештачким зглобовима могу хируршким путем скоро у потпуности да се опораве. Ипак, коришћење помагала приликом хода, штапа, ходалице или штаке је и даље корисно и саветује се, било у непосредном постоперативном току, било у току периода чекања за операцију. Нема никакве потребе за осећајем срамоте код оних који их употребљавају.

Међу наведеним узроцима који доминира?

 - Сви наведени узроци су подједнако заступљени, разлика је само од пацијента до пацијента, степена оштећења и његових субјективних и објективних тегоба. Примарну дегенеративну болест не можемо да спречимо. Могуће је само одређеним превентивним поступцима, пре свега контролом телесне тежине, смањити могућност за њено настајање. Напредовање медицине у свим аспектима, од превенције, до дијагностике и терапије, узроковало је да се неке раније нелечиве болести сада лече. На пример, развојне болести скелета данас много боље познајемо него пре неколико деценија, можемо понекад превенирати њихово настајање, а уколико и дође до испољавања, применити такве процедуре којима би умањили могућност за настајање дегенеративне болести.

Која дијагностика је потребна за утврђивање стања зглобова?

 - Дијагностика дегенеративне болести зглобова је веома једноставна и не захтева ништа више од клиничког прегледа и употребе рендгена. Наравно, почетне фазе болести су теже уочљиве и захтевају употребу софистицираније технологије, пре свега магнетне резонанце. У почетку, међутим, веома мали број пацијената има толико изражене тегобе да захтева хируршко лечење, или чак интензивније неоперативно лечење. У тој раној фази болести највећу улогу имају изабрани лекари који правим саветима, повременом медикаментозном терапијом и утицајем да се промене животне навике и активности, могу да помогну пацијентима и успоре неизбежно погоршавање болести. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)