ВЕЛИКА АФЕРА ТРЕСЕ ЦРНУ ГОРУ: Откривене крипто-везе Спајића и До Квона - црногорски премијер изгубио 90 милиона евра?!

Novosti online

18. 06. 2024. у 15:22

ДОКУМЕНТИ америчког суда показују да је Спајић као физичко лице био 16. на листи улагача у Тераформ Лабс, у фази кад је та фирма прикупљала капитал за развој и истраживање пројекта са криптовалутама, који је после четири године пропао. Спајић је до сада тврдио да је фирма у којој је радио преварена за 75.000 евра, а не лично он. Спајић није одговорио на питања у вези са токеном луна, нити да ли је тужио Тераформ и До Квона зато што је преварен.

ВЕЛИКА АФЕРА ТРЕСЕ ЦРНУ ГОРУ: Откривене крипто-везе Спајића и До Квона - црногорски премијер изгубио 90 милиона евра?!

Фото: Профимедиа/илустрација

Крипто-предузетник Милојко Спајић међу првима је као физичко лице у априлу 2018. године инвестирао у компанију јужнокорејског држављанина До Квона Тераформ Лабс (Тераформ), потписивањем уговора неколико дана пре него што је она под тим именом основана у Сингапуру, показују документа америчке Агенције за хартије од вредности (СЕЦ), али и изјаве садашњег премијера и подаци о успону и паду те фирме и њеног оснивача из релевантних медија, специјализованих за тржиште криптовалута, пишу црногорске Вијести.

Пет година касније, испоставило се да је Тераформ фирма која је стајала иза пирамидалне шеме, у којој су преко 40 милијарди долара изгубили и почетни улагачи и многи људи који су њене производе куповали на крипто-берзама и држали свој новац у До Квоновој крипто-компанији, чија је ликвидација најављена пре неколико дана.

Спајић до сада никад није изричито тврдио да је До Квон, који тренутно у Црној Гори чека да црногорски судови одлуче хоће ли га изручити Сједињеним Америчким Државама или Јужној Кореји ради суђења за тешка кривична дела, преварио њега лично за 75.000 америчких долара, већ само фирму која је или била његова или у којој је радио, зависно од изјаве до изјаве.

Управо је 75.000 долара износ на који се Спајић обавезао да уплати уговором од 17. априла 2018. године са Тераформом, првог дана прикупљања новца за овај пројекат, стоји у документима предатим њујоршком суду.

Финансијски експерт објаснио је "Вијестима" да је Спајић тиме стекао 750.000 токена луна по цени од 10 центи, која је била најмања од свих које су плаћали остали улагачи у каснијим фазама пројекта, пре изласка на тржиште, јер је у првој фази улагање најризичније, због чега је и цена луна токена била толико ниска.

Влада Црне Горе

Тог и наредног дана, новац за почетни развој и истраживање крипто-пројекта До Квонове компаније, укупно око 13,75 милиона долара, уплатило је још 14 физичких лица и 10 компанија, показују подаци из табеле коју је помоћник главног рачуновође СЕЦ-а Аврон Елбаум 19. априла ове године доставио њујоршком суду, пред којим се судило Тераформу и До Квону.

Тера криптовалута је финансијски производ, добијен блокчејн технологијом, које је, између осталих, Тераформ пласирао на берзе, варајући инвеститоре да њихову технологију користи познати корејски крипто платни систем "Chai" за своје пословање, тврдио је СЕЦ пред судом. Друга превара улагача, тврдио је СЕЦ, била је да ће тржишна вредност једног новчића Тера увек аутоматски износити један амерички долар, што није било тачно. Луна токен, који се касније могао продавати, служио је да Тераформ прикупи почетни капитал, и да је пројекат успео, донео би улагачима највећи профит.

Тераформ Лабс ЛТД регистрован је у Сингапуру 23. априла 2018. године, а до лета 2021. године у неколико инвестиционих рунди склопљен је најмање 81 уговор у вредности од преко 65 милиона долара, а на рачуне и крипто-новчанике ове фирме уплаћено је око 35 милиона долара у готовини и близу 24 милиона у криптовалутама, односно укупно близу 59 милиона долара, тврди Елбаум.

У његовој табели наведени су износи из уговора, као и износи уплаћени у готовини на рачун Тераформа, али је рубрика за неке улагаче о уплати остала празна, међу којима и за Спајића. Према наводима из документа СЕЦ-а, може се закључити да су ови улагачи, међу којима је и Спајић, платили уговорени износ критповалутама, а што је потврдио и финансијски експерт са којима су Вијести комуницирале.

Принтсцреен

Вредност криптотокена луна достигла је у једном моменту на пролеће 2022. године износ од преко 119 долара, да би неколико дана касније била близу нуле. Ако Спајић пре колапса није продао ниједан од својих 750.000 токена луна, изгубио је близу 90 милиона долара, колико су токени вредели почетком априла 2022. године.

Спајић ни Владина служба за односе с јавношћу нису одговорили на питање колико је премијер имао луна токена непосредно пре колапса.

Неколико саговорника рекло је да им се Спајић жалио како је изгубио огроман новац због колапса луне/тере. Један од експерата за финансије рекао је листу да је Спајић највероватније задржао барем део ових токена, јер да их је све продао раније, "не би био преварен".

Међутим, ако је своје токене продавао по цени већој него што их је купио, морао је да плати порез на капиталну добит у Црној Гори, где се води као резидент најкасније од 2020. године.

Тераформ и До Квон проглашени су одговорним за превару улагача, а са СЕЦ-ом склопили су недавно судско поравнање по којем фирма треба да плати 4,37 милијарди у новчаним казнама и каматама, а пропали краљ криптовалута око 200 милиона долара у фонд за надоканду штете улагачима са свог рачуна у швајцарској Сyгнум банци број 84.002.088-00, као и са осталих рачуна, криптовалута и токена PYTH, које је стекао 18. маја 2021. године по основу токен грант уговора са компанијом Tribal invest Corp.

Према нагодби, фирми је забрањено да послује са криптовалутама, а До Квону да буде службеник или директор било које јавне компаније.

Фото: Профимедиа/Јутјуб/RTCG - Zvanični kanal

Спајић је до сада тврдио да је његова фирма, или фирма у којој је радио, преварена за 75.000 долара. На његовом Линкедин налогу стоји да је од марта 2017. до децембра 2020. био партнер у сингапурској инвестиционој компанији Das Capital SG. Те фирме нема у табели коју је Елбаум из СЕЦ-а као доказ доставио суду.

- До Квон је преварант који је преварио милионе људи, укључујући и моје пријатеље и компанију за коју сам радио, а која је још ране 2018. инвестирала у овај пројекат - саопштио је Спајић 5. јуна прошле године, шест дана уочи парламентарних избора.

Тог дана је обелодањено да је До Квон у писму из притвора тадашњем премијеру Дритану Абазовићу, министру правде Марку Ковачу и специјалном тужиоцу Владимиру Нововићу саопштио да је разговарао са Спајићем о финансирању Покрета Европа сад. Спајић и ПЕС су више пута негирали да их је До Квон финансирао и оптужили Абазовића да је креирао аферу у предизборне сврхе. И До Квонов адвокат Горан Родић довео је у сумњу делове његовог писма, алудирајући и на то да га није самостално писао.

Сутрадан, један од Спајићевих тадашњих најближих сарадника Андреј Миловић показао је пред камерама ТВ А плус део уговора са Тераформом.

- Спајић јуче каже, 2018. године, кад сам водио фонд у Сингапуру, учествовао сам и купио токене који су касније листинговани на берзи... Имамо уговор где се види да је господин Спајић тај који је купио, видимо да је купљено 75.000 долара за фонд који је представљао 23. априла 2018. године... Значи ми смо, он је инвестирао у то, многи људи су оштећени, ја сам на берзи инвестирао у токен тера, милиони људи су преварени од стране До Квона и тере кад је пропао тај пројекат. Тако да и Спајић и фондови, цели свет је преварен, због тога га тражи и ФБИ, због тога га и гони и Јужна Кореја ... - рекао је Миловић.

На уговору који је показао, међутим, стоји да је купац токена луна Спајић, а не његова фирма, да је уговор склопљен 17. априла, а да је датум извршења уговора 23. април.

У табели коју је Елбаум, помоћник главног рачуновође СЕЦ-а, као доказ доставио Савезном суду дужног дистрикта државе Њујорк, Спајићево име се налази на 16. месту, међу укупно 81 првим улагачем до лета 2021. године, компанија и физичких лица, у До Квонов пројекат. У табели је јасно назначено када је улагач у луна токене компанија, а када је физичко лице.

- Компанију за коју сам радио 2018. године, човек је преварио за 75.000 евра - поновио је Спајић у завршној дебати 9. јуна 2023. на Телевизији Вијести.

На питање Петра Комненића, Спајић је рекао да није "никад примио један цент од господина До Квона"

Он је потврдио да се са До Квоном упознао 2018. када су се више пута састајали у вези са улагањем у Тераформ.

- Било је сусрета 2018. године, када је фирма за коју сам радио, управо сам рекао, инвестирала у пројекат, односно пројекат Данијела Шина који је био главни човек те компаније... и на тај начин сам први пут у животу упознао господина До Квона. Ми смо, ако ишта, оштећена страна, односно моја компанија у којој сам радио 2018. године је оштећена страна. Никакве друге финансијске релације не постоје - рекао је Спајић.

Медији специјализовани за криптовалуте објавили су јуче да су тужиоци у Сеулу, где се суди Шину, доставили преписку између њега и До Квона у којој он предлаже креирање "лажних трансакција које изгледају стварно" како би надували активност апликације Chai за крипто-плаћања, чији је Шин био директор. Он је наводно одговорио сугестијом да се то "тестира у малом обиму". Иста преписка налази се и у документима СЕЦ-а.

Спајић је потврдио да се 2022. године "задњи пут" срео са До Квоном када је вредност његових криптовалута почела да пада.

- Прошле године сам се задњи пут срео са њим. Управо тада је тек почела та афера, значи пала је цена са 100 долара - рекао је Спајић, тврдећи да тада није знао да је До Квон био на потерници Интерпола која је издата у септембру 2021.

До Квон се тада скривао у Београду, у писму тврди да је то било "крајем године" у стану у којем је живео и у другом стану у којем живе Спајићева бивша партнерка и дијете, као и да су се упознали 2018. године.

- Он је у то време био активни инвеститор у индустрију криптовалута и постали смо пријатељи са веома успешном инвеститорском релацијом. Како смо рано кренули у инвестирање у нову индустрију, обојица смо били успешни, а моје је разумевање да се он повукао из бизниса како би утрошио енергију у бављењу политиком у својој земљи - написао је наводно До Квон у писму, пренели су црногорски медији.

Спајић је у дебати уочи јунских избора, говорећи о састанцима са До Квоном рекао да тада "нисмо знали да ли је превара, јер се тада није знало да ли је то превара, да ли је то хаковање, да ли човек није крив, јер је пала цена са 100 долара на нулу"..

Он је у изјави Вол стрит џорналу рекао да је са До Квоном у Београду 2022. године разговарао и о опоравку пројекта јужнокорејског држављанина након краха. Спајић ни Владина служба за односе с јавношћу нису одговорили на питање да ли је До Квону тражио да му врати уложени новац или га обештети за изгубљену добит, те ако није, зашто није и ако јесте, да ли га је обештетио, и ако јесте, на који начин и у ком износу.

Није познато ни да ли је Спајић попут многих других инвеститора тужио Тераформ и До Квона због преваре и ради накнаде штете пред било којим судом било где, као што су то урадили многи преварени инвеститори, појединачно или у групи, те ако то није урадио зашто није, јер он и Владина служба за односе са јавношћу није одговорила на питања.

Премијер није пријавио АСК-у да има луна токене

Спајић никада није пријавио Агенцији за спречавање корупције да поседује луна токене. У првом и другом извештају, у децембру 2020. и марту 2021. године, тадашњи министар финансија и социјалног старања, пријавио је да има биткоине у вредности од 150 хиљада евра. У каснијим извештајима пријављивао је да поседује ту криптовалуту, али није наводио вредност. У априлу 2023. године први пут пријављује да има БТЦ (биткоин), ЕТХ (етериум), БНБ (бајнанс), УСДТ (тетер), и додаје "итд". У тим извештајима не наводи вредност своје крипто-имовине. Према подацима са сајта АСК-а, давао је сагласност за приступ својим рачунима све до извештаја из августа 2023. године, и од тада је не даје.

Спајић ни Владина служба за односе с јавношћу нису одговорили на питање зашто премијер ни у једној пријави АСК-у није навео да поседује луна токене, док је друге у неким наводио. Такође, није одговорено зашто је након прве пријаве престао да у пријавама имовине и прихода наводи вредност криптовалута у његовом власништву.

Финансијски експерт рекао је да се одговор налази у Спајићевом крипто-новчанику.

Медојевић: Кад је Спајић овако „паметно“ за себе улагао, како ће тек за државу

Председник Покрета за промјене Небојша Медојевић коментарисао је данашње писање Вијести где је откривено да је Спајић преварен од стране До Квона и његове компаније.

Медојевић оцењује – кад је овако „паметно за себе улагао, како ће тек за државу.

- Преварант и плус незналица. Опасна комбинација. Иако је Спајић тврдио да "не познаје До Квона" и да "није финансирао кампању ПЕС" и овај пут је ухваћен у лажи. Јубиларни 100. пут. Овако исто ће проћи наивни грађани Црне Горе који су овог преваранта и незналицу и преваранта довели на чело државе и дали му судбину својих породица у коцкарске руке - написао је он на мрежи Икс.

Медојевић додаје да је након програма Европа сад 1 остало разорено јавно здравство.

- Сад је на мети преваре пензиони систем. Нешто добијете на почетку, а на крају сви осим приређивача коцкарских игара ГУБЕ!!! Кад буде свима јасно, биће касно - закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

БЕЗ ГРУДЊАКА: Вимблдон је увек спектакл, али оно што је урадила Ана Ивановић нико не може да засени (ФОТО)