КЛАЊАЛИ НА ОСТАЦИМА ЏАМИЈЕ: Централна свечаност обележавања Курбан-бајрама у Црној Гори (ФОТО)

М. СЕКУЛОВИЋ

16. 06. 2024. у 16:39

НЕСВАКИДАШЊА централна свечаност поводом Курбан-бајрама у организацији Исламскр заједнице Црне Горе, одржан је на тргу у центру Бијелог Поља, где су верници исламске вероисповести клањали бајрам намаз на остацима Хаџи-данушине џамије!

КЛАЊАЛИ НА ОСТАЦИМА ЏАМИЈЕ: Централна свечаност обележавања Курбан-бајрама у Црној Гори (ФОТО)

Фото Бијело Поље онлине

Реис Исламске заједнице у Црној Гори, Тифат Фејзић, казао је да је бајрамски свечани обред организован у знак сећања на Бјелопољку Хаџи Данушу која је имала потребу да помаже људе у свом крају. Она је, како је рекао, од новца из њеног вакуфа поред џамије у Бијелом Пољу изградила и средњу школу и народну кухињу за све сиромашне Бјелопољке и Бјелопољце, ма којој вери или нацији припадали.

- Симболика нашег обављања бајрам намаза пред темељима Хаџи Данушине џамије нема за циљ пркос, нити израз било каквог ината, већ дубоког уверења и поверења да наше комшије цене име ове велике жене која је имала осећај за свој град и његове становнике. Жене која се бринула о сиротињи овога града, као и о образовању младих - казао је Фејзић, који је предводио свечани обред, а у својој бајрамској поруци казао је: Седните једни са другима, не одвајајте се.

Темељи џамије, срушене у "савезничком бомбардовању" 1945. године,"изронили" су недавно током наводне изградње фонтане. Исламска заједница и Општина Бијело Поље од тада се месецима прегањају око судбине темеља, јер ИЗ захтева градњу нове џамије на ископаним темељима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕВО КАДА ТАЧНО СТИЖЕ РАСХЛАЂЕЊЕ: Ови делови Србије биће први на удару пљускова и грмљавине

ЕВО КАДА ТАЧНО СТИЖЕ РАСХЛАЂЕЊЕ: Ови делови Србије биће први на удару пљускова и грмљавине

НАСТАВЉА се топлотни талас у Србији. Већ у подне температура у Смедеревској Паланци достигла је 38 степени. Пред нама је врео дан, а максимална температура и данас ће достићи 41 степен. Очекује се сунчано.

16. 07. 2024. у 14:13

Коментари (0)

ШТА ЋЕ РЕЋИ НОВАК ЂОКОВИЋ КАД ИХ ВИДИ? Овако су аустралијски пливачи дошли у Париз на Олимпијске игре (ВИДЕО)