НОВЕ СТРАНКЕ НЕЋЕ ПРОБУДИТИ ГЛАСАЧЕ: Недавне најаве о оснивању партија импулс су да се политичка сцена Црне Горе мења

И. Д. С.

17. 06. 2024. у 06:30

У ЦРНОЈ Гори тренутно су регистроване чак 53 партије, а та цифра у наредном периоду увећаће се на најмање 55, с обзиром на то да су већ два политичара најавила да ће основати своје странке.

НОВЕ СТРАНКЕ НЕЋЕ ПРОБУДИТИ ГЛАСАЧЕ: Недавне најаве о оснивању партија импулс су да се политичка сцена Црне Горе мења

Влада Црне Горе

 Како партије оснивају људи који су већ у политици, аналитичар Срђан Перић очекује да би то могло донети прерасподелу гласова, али не и "буђење" апстинената.

Донедавно високи функционер ДПС и бивши премијер Душко Марковић, најавио је да оснива странку. Према још непотврђеним информацијама, његова партија ће се звати Европска реформска акција, а у току овог месеца се очекује објављивање програма.

Да је у току оснивање покрета, најавио је и министар у Влади Дритана Абазовића, некада члан СНП-а, Марко Ковач. Када ће се оснивање озваничити, није прецизирао, али је навео да то зависи и од политичких процеса у главном граду и на државном нивоу.

- Јавност ће благовремено бити обавештена кад за то дође време. Не бих даље спекулисао око тога - поручио је Ковач.

Ове најаве, према оцени Перића, свакако су имуплс да се политичка сцена у Црној Гори мења, али је, тврди, упитно колико ће значајне те промене бити.

- Укупно имамо проблем са великим утицајем партија на све сфере живота и сваки корак који би умањивао тај проблем је занимљив, небитно на којем полу политичког спектра се дешава. Једнако тако, то што је неко нов само по себи не значи да ће по аутоматизму бити другачији, стога сачекајмо да видимо карактер тих нових субјеката и њихово идеолошко, али и стратешко опредељење - казао је Перић.

И Милатовић и Копривица лидери?

ИАКО званичних потврда нема, да би Милатовић могао да оснује партију говори се још од тренутка када се разишао са актуелним премијером Милојком Спајићем и његовом партијом Покрет Европа сад. Да је могућ раскол и у Демократама, спекулише се месецима због мимоилажења лидера Алексе Бечића и Мома Копривице, који наводно планира да оснује странку под називом Прогрес. Ипак, он тврди да наводи нису тачни.

Додаје и да, ако би нови субјекти који долазе из постојећих странака могли да рачунају на бираче из политичког окружења из којег долазе, те да се у том случају пре може десити редистрибуција гласова оних који извесно излазе на изборе, него ли "буђење" апстинетата.

- Када је реч о Марковићевој странци, није за очекивати да ће се тај субјект идеолошки много разликовати од ДПС, и вероватно неће одбијати потенцијалну сарадњу са њима у будућности. Тренутно је то линија маркације политичке сцене - наводи Перић и истиче да тренутно доминантној политици недостају иновативност, нови приступ, искреност, а да је управо то потребно да би се анимирали апстиненти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)