ЦРНОГОРСКИ ХОТЕЛИ, ВИЛЕ, АПАРТМАНИ У КРИЗИ: Одустају од издавања, профит виде у продаји

И. Д. С.

27. 03. 2023. у 10:03

АГЕНЦИЈЕ за некретнине последњих месеци масовно оглашавају продају хотела, вила и апартмана, нуде се разне категорије туристичких објеката, а цене се крећу од пар стотина хиљада евра, па до 10 милиона. Разлог за масовно продавање туристичких капацитета декан Факултета за бизнис и туризам у Будви Раде Ратковић види у не баш доброј ситуацији када је црногорски туризам у питању и слабој рентабилности, док према неким информација, поједини власници тренутно виде добру шансу за продају због великог броја прилива странаца, доминантно Украјинаца и Руса.

ЦРНОГОРСКИ ХОТЕЛИ, ВИЛЕ, АПАРТМАНИ У КРИЗИ: Одустају од издавања, профит виде у продаји

Фото Shutterstock

Професор Ратковић наводи да је према подацима са којима располаже, у Црној Гори укупно регистровано око 500 хотела, и закључује да се исти огласи више пута понављају. Ипак, да је понуда за продају широка, не чуди га. Напомиње да у Црној Гори доминирају мали хотели.

- Више од 30 година у Црној Гори је омогућена градња секундарног становања, док велики хотели чине свега 10 одсто. То значи да су све остало такозвани индивидуални и приватни смештај, а највише је апартмана, односно станова и кућа, што је, сматрам, потпуно погрешна туристичка и урбанистичка политика. Дакле, 90 одсто неквалитетног смештаја диктира квалитет туризма и зато наш туристички производ полако губи - појашњава Ратковић.

ПОНУДА ВЕЋА ОД ТРАЖЊЕ

У АГЕНЦИЈАМА за некретнине кажу да су многи очекивали да ће доласком великог броја странаца продати некретнине по значајно бољој цени и тиме добро профитирати. Интересовања има међутим, додају да је далеко већа понуда.

То је, како је навео, само један од начина на који се урушава понуда Црне Горе, проблематична је и кратка сезона, повећање цена протеклих година.

- До релативно скоро важили смо за приступачну дестинацију, нарочито за туристе са дубљим џепом, а сада смо, када је реч о малопродајној трговини, међу најскупљим у Европи, што је последица доласка значајнијег броја туриста у апартмане. Правог туризма имамо мало, траје јако кратко и тешко је рентабилно пословати у таквим околностима. Појединачно, предузетници не могу ићи на организовано тржиште, а умрежавање туристичких капацитета код нас готово да нико не подстиче - поручује декан.

Још један од проблема, који према његовој оцени утиче на резултате у туризму је неодлучност. Како је казао, Црна Гора никако да преломи којем ће се тржишту окренути, те истиче да су западноевропске државе 2019. године чиниле 35 одсто укупног броја туриста, док је код других земаља тај проценат ишао и до 80.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

ИЗДАО ВУЧИЋА КАО ЛУКАШЕНКА: Није случајно што је Слободан Милошевић за Богољуба Карића рекао да је најгори човек на свету