ДРИТАН ОСТАЈЕ ПРЕМИЈЕР: Реконструкција Владе после председничких избора, највероватније решење

В. КАДИЋ

26. 01. 2023. у 07:55

БРОЈНИ потреси у двема владама након пада режима Мила Ђукановића 2020. године могли би отићи у прошлост, јер према сазнањима "Новости" у врху парламентарне већине, након председничких избора 19. марта и победе њиховог кандидата, највероватније ће доћи до реконструкције Владе у коју ће ући кадрови Демократског фронта и Демократа.

ДРИТАН ОСТАЈЕ ПРЕМИЈЕР: Реконструкција Владе после председничких избора, највероватније решење

Дритан и даље на челу иѕвршне власти, Фото ГОВ.ме

На премијерском месту ће остати Дритан Абазовић.

- Очекујемо да ова влада са новим кадровима остане на окупу до краја мандата идуће године. У међувремену обавио би се огроман посао, пре свега, у чешљању бирачких спискова који су били носиоци свих победа претходног режима. Надамо се да ће Абазовић и његов тим учинити све да спласну тензије у земљи и покрене се економски замајац. Сада је најбитније да кандидат ДПС-а, био то Мило Ђукановић, Душко Марковић или неко трећи, доживи фијаско на председничким изборима - речено је "Новостима" у врху скупштинске већине.

Иако је, већ након првог састанка представника скупштинске већине, 4.јануара, Лекић саопштио да Владе неће бити, ситуација се у међувремену променила.

- Све је могуће, па и реконструкција Владе - изјавио је министар финансија Александар Дамјановић, сматрајући да ову годину треба искористити за озбиљне промене система.

Црногорцима предстоје председнички избори. Као потенцијални кандидат помиње се и лидер покрета "Европа сад", Милојко Спајић, председник Демоса Миодраг Лекић, а из бившег режима Мило Ђукановић, Милица Пејановић Ђуришић, Душко Марковић и бивши градоначелник Подгорице Иван Вуковић. Занимљиво је да је актуелни председник Црне Горе Мило Ђукановић, добио прву и за сада једину подршку из региона од Соње Бисерко, председнице Хелсиншког одбора за људска права у Србији, иако још није истакао своју кандидатуру.

Очекује се да после тога дође до консолидације институција - Уставног суда, тужилаштва, Судског савета. Уз све то Црну Гору на јесен чека и попис становника, који је планиран од 1. до 15. новембра.

И саветник премијера Владимир Павићевић реконструкцију Владе види као могућу опцију.

- Таква влада ће бити још снажнија и ефикаснија и у том случају би овај скупштински сазив могао да ради до краја мандата 2024. године - оценио је Павићевић.

РИВАЛИ

ПОСЛАНИЦА ДФ-а Симонида Кордић казала је да ће председник Нове српске демократје Андрија Мандић бити председнички кандидат ДФ-а уколико кандидат ДПС-а буде Мило Ђукановић.

- Извесно је да ће ти избори имати окосницу три кандидата. Један ће бити из претходног режима, највероватније Ђукановић. Други ће имати подршку центара политичке моћи ван Црне Горе. И трећи кандидат ДФ-а који ће бити народни кандидат - казала је Кордићева.

Фото: В. К.

МЕЂУ ТРИ НАЈБОЉА ПОЛИТИЧАРА

У ЦРНОЈ Гори је у току прикупљање потписа за кандидатуру за председничке изборе једног од лидера ДФ и председника НСД Андрије Мандића. Премијер Абазовић је јуче изјавио да је Мандић међу три најбоља политичара у Црној Гори иако, како је нагласио, немају исте вредносне ставове.

- У сложеним ситуацијама направи неке интересантне потезе, што јако ценим - казао је Абазовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)