ЂУКАНОВИЋ УСТАВ БАЦИО ПОД НОГЕ: Андрија Мандић, председник НСД и лидер Демократског фронта, о предлогу за смену

С. Ровчанин Томковић

26. 09. 2022. у 06:34

ОНО што је до сада несумњиво утврђено је да у Скупштини Црне Горе постоји јасна већина која је предложила мандатара и да је председник државе Мило Ђукановић прекршио Устав приликом спровођења радњи у процесу избора нове владе.

ЂУКАНОВИЋ УСТАВ  БАЦИО ПОД НОГЕ: Андрија Мандић, председник НСД и лидер Демократског фронта, о предлогу за смену

Фото Profimedia

Због тога су сви посланици парламентарне већине која је победила на изборима 30. августа 2020. године потписали иницијативу за разрешење Ђукановића и тај процес ће убрзо уследити.

Ово поводом иницијативе о смени Ђукановића у интервјуу за "Новости" поручује Андрија Мандић, председник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта, указујући да је Ђукановић по Уставу био у обавези да на консултације о мандатару за састав нове владе позове представнике свих партија заступљених у Скупштини, али да то није урадио:

- Насиље и противуставно понашање председника се не може толерисати, поготово што се ради не само о кршењу Устава него и кривичном делу злоупотребе службене дужности.

Дакле, председник је функцију злоупотребио да би остварио властиту и корист своје политике, а против Црне Горе и њених грађана, кршећи Устав и законе. То је забрањено и кажњиво. Право место за изрицање казне је Скупштина Црне Горе.

Да ли је УРА дала потписе за Миодрага Лекића као мандатара или не?

- УРА је потписала све оно што су потписале и друге странке парламентарне већине. Дакле, прво смо сви потписали политички споразум којим смо се обавезали да ћемо након пада кабинета Дритана Абазовића формирати нову владу и да нико неће правити било какве аранжмане са Ђукановићевом странком. Потом смо одлучили и јавност појединачно обавестили, а потписима потврдили, да је Лекић наш кандидат за мандатара и коначно, сви потписали и у скупштинску процедуру ставили иницијативу за смену Ђукановића због кршења Устава. Иначе, по Уставу, потписи за мандатара нису обавезни, али и њих смо приложили Ђукановићу који то пренебрегава, покушавајући да изазове кризу, мислећи да ће из тога извући неку корист.

Фото ЕПА

Колико на целу ситуацију може да утиче то што Уставни суд не функционише?

- У Црној Гори влада тешка криза институција, не само у вези са Уставним судом. То је резултат дугогодишње владавине ДПС који је чинио све да институције подреди интересима једног човека и да оне тако разорене буду гарант његовог опстанка на власти. У том контексту је и најновији покушај председника ДПС да уруши Скупштину како би он и други наводни спасиоци Црне Горе из његовог окружења добили прилику за повратак на власт.

Скупштина је мајка свих других власти, она бира Владу, Уставни суд, појединце у судском и тужилачком савету и велики број других органа. Није тешко закључити како ће завршити председник који покушава да супротно Уставу распусти Скупштину, а истовремено његова уставна позиција је таква да располаже готово само протоколарним овлашћењима. Ситуација са Ђукановићевим кршењем Устава је толико очигледна да ми немамо никаквих дилема шта треба урадити и како гласати када је он у питању.

Можете ли да предвидите како ће изгледати седница парламента 30. септембра?

- По нашем Уставу једино парламентарна већина може скратити мандат Скупштине. Ова парламентарна већина неће скраћивати мандат Скупштини, већ има конкретан договор да бира нову Владу, појача борбу против организованог криминала и корупције, обнавља урушене државне институције, и ухвати се укоштац са тешким економским проблемима у којима се налази наша земља. Нећемо дозволити да Ђукановић сруши Скупштину него ћемо државу од његовог разорног и противуставног понашања заштитити тако што ћемо искористити право које Скупштини Устав даје и сменити председника Црне Горе.

ПОДМЕТАЊЕ ДА АМЕРИКА "ИЗБАЦУЈЕ" ДФ

СМАТРАТЕ ли да је узалуд труд ДФ с обзиром на то да је јасно да вас САД не желе у Влади?

- Ниједна озбиљна адреса из САД није то изјавила и тако брутално се умешала у унутрашња питања Црне Горе, већ је преко неких медија пласирана прича тзв. неименованих извора.Због сличних ствари и разних режимских подметања, у политичком споразуму парламентарне већине записали смо и упозорили све оне који се налазе изван странака победница избора да се не мешају у наше односе и унутрашње ствари. Тим приступом смо желели да пошаљемо поруку да се свака влада ове земље мора правити у Црној Гори и да њене чиниоце одређују једино грађани гласањем на изборима, а не било ко други. То је основни принцип демократије и не видим ниједан разлог зашто бисмо ми другачије поступали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

ДОСАД НЕВИЂЕНО! Кошаркашке судије остале у неверици због навијача на мечу Евролиге Партизан - Звезда и урадиле ово (ВИДЕО)

НАКОН 287 одиграних дуела и 76 година дугог ривалства, четвртак 8. децембар 2022. постао је дан када су се кошаркаши Партизана и Црвене звезде први пут у историји састали у Евролиги, а атмосфера пред утакмицу је била таква да су судије остале у неверици.

08. 12. 2022. у 20:44

Коментари (0)

УНИЦРЕДИТ ПОДРШКА МАЛИМ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА: Бизнис клијентима УниЦредит Банке Србија омогућен Тап он Пхоне - терминал на мобилном телефону