ПАЛА ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ: ДПС, Демократе и Милачић срушили Владу Дритана Абазовића која је потписала Темељни уговор (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлине

19. 08. 2022. у 11:26 >> 00:52

ПОСЛАНИЦИ Скупштине Црне Горе, на иницијативу пет странака предвођених Демократском партијом социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића од петка у 12 часова расправљали су о поверењу Влади.

ПАЛА ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ: ДПС, Демократе и Милачић срушили Владу Дритана Абазовића која је потписала Темељни уговор  (ФОТО/ВИДЕО)

Фото принскрин

Бурну скупштинску расправу обележило је оштро излагање премијера Дритана Абазовића, који је са скупштинске говорнице отворено проговорио и о полицијско-тајкунско-медијској хоботници која покушава да ударима на Владу зада ударац и самој држави како би је преузели.

Пре него што је отворена тема реконструкције министарског тима, у парламенту се говорило и о Темељном уговору са СПЦ, убиствима која су потресла црногорску, али и јавност у региону, последицама недавних хапшења, као и о улози појединих опозиционих политичара из Србије.

Изгласано неповерење Влади Дритана Абазовића

Посланици су вечерас изгласали неповерење Влади Дритана Абазовића. Од 51 посланика, колико је присуствовало седници Скупштине, 50 је било за пад владе, а један је био против, чиме је 43. Влада Црне Горе званично и пала.

За пад Владе гласали су посланици ДПС-а, Демократа, Праве Црне Горе, СДП-а, СД-а и Бошњачке странке и ДУЕ. Посланици СНП-а, УРЕ и Демократског фронта и Уједињене Црне Горе нису присустовали гласању.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Skupština Crne Gore

Данијел Живковић: Абазовић сам себе дисквалификовао

Шеф Клуба посланика ДПС-а Данијел Живковић оценио је да је премијер Дритан Абазовић сам себе дисквалификовао. Живковић је оценио да је расправа у парламенту била без достојанства. Он је негирао да је ДПС договорио изгласавање иницијатине за неповерење Влади са Демократама.

-Нисмо ништа ни са ким договарали. Иницијатива је понуђена свим посланицима, па ко је подржи - казао је Живковић.

- Могли сте да искористите своју шансу, погрешили сте и сада се суочите са тим. Треба нам веће поверење у државне институције и да вратимо кохезију у наше друштво. Заслужили сте да вам се скрати манда - поручио је Живковић Абазовићу.

Фото: Јутјуб/Skupština Crne Gore

Абазовић: Надам се да ће Црна Гора брзо добити нову владу

Премијер Дритан Абазовић рекао је на крају седнице Скупштине да се нада да ће Црна Гора брзо добити нову Владу и да ће предедник ДПС-а брзо именовати мандатара.

-Ако се то не деси онда сте Црну Гору гурнули у нестабилност - казао је Абазовић и захвалио се свима на учешћу у расправи. -Сигурно је било грешака, али треба да знамо једну чињеницу - вечерас победу односи ДПС уз помоћ појединих опозиционих странака које вијероватно више нису опзиционе. Сви ћемо се суочити са судом грађана и када се то деси ДПС више неће формирати ниједну Владу.

-Сигуран сам да ће неки људи заврити своју политичку каријери и да ће то означити нови почетак за Црну Гору. Поносан сам на све људе који су радили у мом кабинету и на све одлуке које смо донели а неке су биле врло тешке. Надам се да ћемо у периоду техничког мандата радити пуном паром - рекао је премијер.

Најавио је да "целу Европу чека тешка јесен" и додао да ће "Влада учинити све да те последице што мање осете".

-Ако до проблема дође, не требада заборавите овај 20. август. Ова Влада је доказала да људи ипак могу да се одупру и оним структурама које су 30 година водиле ову земљу како су водиле. Верујем да ћемо након локалних и предједничких избора бити много паметнији. Замолио бих само нову већину да не заустави борбу против организованог криминала - поручио је премијер.

Подсетио је да је ДПС покренуо иницијативу за смену Владе због Темељног уговора што су јасно саопштили истог дана.

- После опозива Владе свима нека је срећно, хоћете ли се срести одмах или након месец дана и у Дубаију или Сплендиду или хотелу Подгорица нас то више неће интересовати - поручио је Абазовић.

Фото: Принтскрин

Конатар: ДПС не би ушао у овај процес да није са Демократама договорио подршку за пад Владе

Шеф посланичког клуба Црно на Бијело Милош Конатар казао је да се „влада ДПС-а“ руши са гласовима ДПС-а на иницијативу ДПС-а.

- Пред нама су обавезе због грађана да радимо. Нећемо се увек сагласити око неких ствари, али сам рекао да нећу ниједну ружну реч рећи о посланицима опозиције. Ко год гласа за смену Владе са колегама из ДПС-а – нећу рећи да су узели 21 милион, да су издајници нити да су неког преварили. И ви и ја ћемо се усагласити да гласање са ДПС-ом значи нову парламентарну већину - казао је Конатар.

-Имали смо данас динамичну расправу, али можемо све ово привести крају, каже Конатар и наводи да грађани морају знати да ДПС није ушао у иницијативу без договора са неким око смене Владе.

- Не мислим да је то нелегитимино. Гласањем о неповерењу влади се формира нова већина. Мој колега је питао зашто се не седне за сто. Ипак, сешће за сто они који вечерас гласају заједно. Својом чашћу и личним интегритетом гарантујем да никада нећу подржати ДПС. Нити ћу ради вршења власти бити у коалицији или чинити скупштинску већину са ДПС-ом Ја идем подигнуте главе у опозицију а онај ко гласа са ДПС-ом ће сутра договорити све -казао је Конатар.

Фото: Принтскрин

Бечић: Кад падне Абазовићева влада да партије победничке већине седну за сто

Председник Демократске Црне Горе Алекса Бечић предложио је да, након пада Владе Дритана Абазовића, "партије чланице победничке већине поново седну за сто и крену од нуле и формирају нову Владу".

- Ми то предлажемо већ дуже, али ви то одбијате - рекао је Бечић у Скупштини.

Он је казао да разуме због чега патије које учествују у Влади премијера Дритана Абазовића то не прихватају.

- Да и то кажемо грађанима - одбијају јер желе да остану у техничкој влади - влади у техничком мандату и у њој дочекају изборе како би ојачали сопствене позиције - казао је Бечић.

Абазовић: Политички обрачун и конфликт и неко ће извући дебљи крај

Дритан Абазовић поручио је вечерас да ће после свих дешавања у Црној гори дебљи крај извући или Ђукановић, или он.

- Ово је политички обрачун и конфликт где неко мора извући дебљи крај. Вероватно, с обзиром да сам врло политички слабији, медијски, финансијски јер он има подземље… победник се зна.

Абазовић: "Ако Влада падне, немојте нас више звати за сто"

Премијер Дритан Абазовић рекао је да реконструкција Владе не може да се утаначи на састанку који траје 15 минута и ком не присуствује једна значајна политичка групација (Демократе).

- Није никакав проблем да се сруши Влада. Радујем се што смо тек сад почели да говоримо ко ће да гласа за то. Иницијатива ДПС-а дошла је као плод потписивања Темељног уговора. Постоје људи који су врло гласни око Темљног уговора и одбране права Цркве, а за неке од њих тврдим да га не би потписали. А нарочито га не би потписали да им је неко рекао да ће да падне Влада. Нисам ово урадио због гласова, подршке, Владе, него због помирења народа у Црној Гори, нарочито православног, и поносан сам на то. Ако неко вечерас хоће да направи већину с ДПС-ом, немојте ГП УРА више звати за сто. Вечерас имамо могућност да гласамо и не гласамо за иницијативу ДПС-а. Ако вечерас падне Влада, сретно било. Желим тај притисак да испоручим са себе. Ако влада падне, немојте нас више звати... За сто дана нико није могао да уради више. Нећу да поднесем оставку, зато што ћемо за пола сата да гласамо. Пад Владе и оставка је исто.

Абазовић је рекао да је сва сазнања која је имао и до којих је дошао у вези Бемакса - процесуирао.

- Кад сам био потпредседник Владе, тада је почела активна борба против шверца цигарета. Врло брзо сам открио како се перу контејнери у Луци Бар, и то данас зна СДТ. Шта ће они да раде тим поводом - то је питање за њих. Шверц велики, организовани, преко Луке Бар, је стао. Он је разбијен у парампарчад. Је ли Весна Меденица завршила у затвору, је ли Петар Лазовић, је ли возач Весне Меденице, је ли Блажо Јованић?.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Skupština Crne Gore

Говорећи о Мпорталу, он је казао да га води "главни бот ДПС-а".

- Они објављују транскрипте од прислушкивања, законитог, али то објављују противзаконито. Они су исто компромитовали мере за дешавања на Цетињу 4. и 5. септебмра (прошле године). Та кривична пријава стоји, и нико неће, да не кажем не смије, да је процесуира.

Абазовић је рекао да ДПС не би ни подносио иницијативу о неповерењу да претходно није обезбедио већину за њен пролаз.

- Међутим, шта је циљ? Циљ сваке кризе је да скривено учини видљивим. Остаје још један политички циљ који нико не може да оствари сам - да Црна Гора уђе у ЕУ. Али с оваквом политиком национализма, екстремизма, финансијског утицаја неких структура на политичка кретања, с овикавим сујетама - тај наш пут умногоме је отежан и тешко остварив. Лидери неких партија морају да оду у пензију. Многи треба и да одговарају... Зашто сам предмет свих напада - зато што не можете да ме гурнете у филм нити једне стране. Нити сам зеленаш нити бјелаш, нити четник нити партизан, нити усташа нити балија, нити комита нити литијаш. Ја сам грађанин Црне Горе, који покушава да се бори за једнака права свих индивидуа. Због тога сметам.

Јоковић: Света је рука која је потписала Темељни уговор

Потпредседник Владе и председник СНП-а Владимир Јоковић истакао је да је ова Влада потписала Темељни уговор са СПЦ у року од 100 дана, а да претходна Влада то није учинила за годину и четири месеца.

Фото: Принтскрин Yоутубе/ Скупштина Црне Горе

- Света је рука која је потписала Темељни уговор и велики је човек Дритан Абазовић кад је то поред свих Срба потписао и он је за дуго тиме уткао добар однос српског, албанског и црногорског народа - рекао је Јоковић.

Милачић: Иницијатива блеф да се сачува фотеља

Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић казао је да је иницијатива за реконструкцију "мега блеф".

- Ово није никакав предлог. Ништа овде нисте понудили што нисте причали претходних дана. Ово ће ући у уџебнике историје као документ којим је покушано да се на најбржи начин сачува фотеља - поручио је Милачић Абазовићу.

Фото: Принтскрин Yоутубе/ Скупштина Црне Горе

Он је казао да је Права ЦГ сада убеђенија него икад да Влада треба да падне.

- Ово што сада радите је толико политички јадно. Сећате се Здравка Кривокапића који није дошао а прихватио је да оде из фотеље. Ви читави дан радите ово да сачувате фотељу. Нама причате о сарадњи са ДПС-ом као да неко данас хоће да прави Владу са ДПС-ом - рекао је Милачић.

Лекић: Нећу обарати Владу

Посланик Демоса Миодраг Лекић казао је да је Влада заслужила да буде оборена.

- Ја нећу гласати за пад Владе, нећу је ни бранити. Нећу правити друштво ДПС-у и њеном председнику - рекао је Лекић.

Фото: Принтскрин Yоутубе/ Скупштина Црне Горе

Он је рекао да, пошто је покренута још једна иницијатива за изгласавање поверења Влади, тих 14 дана треба искористити.

- Нисам оптимиста да ћемо наћи неко решење, али смо дужни да то урадимо. Дужни смо према том 30. августу - казао је Лекић.

Копривица о Абазовићевом предлогу

Потпредседник Демократа Момо Копривица рекао је да је иницијатива за реконструкцију политички памфлет, те да се ради о сублимацији изјава Дритана Абазовића и није понуђено ништа ново.

- Суштина је да би хтели да добију бланко подршку, а онда да вуку Демократе за нос, рекао је Копривица и додао да ако неко мисли како ће Демократе да цвиле за функцијама, грдно се вара.

Казао је да су спремни да се формира нова Влада, која ће поштовати 30. август у оквиру воље изражене на парламентарним изборима.

Мандић о Абазовићевом предлогу

Председник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић казао је да су добили иницијативу за реконструкцију Владе.

- ДФ-у се не свиђа све у овом документу. Али то је прилика да сви будемо заједно. То је прилика да се сви окупимо. Што се ДФ-а тиче, макар 20 посланика би ово одмах потписали. Не допада нам се све, али покушавамо да нађемо меру. Очекујемо да би кроз једну нормалну процедуру и дијалог, могли вратити и успешније и боље. Имавши искуства са двије владе после 30. августа, мислим да можемо боље - казао је Мандић.

Он мисли да су на добром путу, а најављује и писани одговор.

- Чврсто стојимо на путу договора - закључио је он.

(В. К.)

Богдановић тражи писану иницијативу о структури Владе

Ако предлагачи састанка не изађу са 32 потписа на разрађеној и писаној иницијативи о циљевима и структури Владе сматраћемо да се фингира дијалог ради давања појаса за спасавање овој ДПС Влади или да Дритан Абазовић не жели реконструкцију него жели да још једном изигра изборну вољу грађана, поручио је шеф Посланичког клуба Демократске Црне Горе Борис Богдановић.

- Иако је Милош Конатар рекао да реконструкцију Владе неће пре изјашњења о Влади, као што смо више пута поновили, размотрићемо усаглашену писану иницијативу, потписану од стране 32 посланика. И поред тога што је било и дана и времена да исто учине, то учинили нису, јер нису ни хтели иако смо их позивали. Што указује на могуће закулисне политичке игре, политичко блефирање и покушај да се настави са варањем и обмањивањем посланика и грађана - навео је Богдановић у саопштењу. Међутим, као одговоран политички субјект даћу шансу посланицима дела бивше парламентарне већине да усагласе свој предлог иако унапред знамо шта је крањи циљ.

(В. К.)

Објављен Абазовићев предлог за реконструкцију Владе

Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић саопштио је да су након састанка дошли до писане иницијативе за реконструкцију Владе, коју је потписало девет посланика листе "Црно на бијело" и Социјалистичке народне партије.

Медојевић: "Абазовић није дорастао проблемима"

Један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић саопштио је да премијер Дритан Абаѕовић није дорастао овим проблемима.

Он је поручио да "случајни" премијер Абазовић није исказао спремност да се суочи са мафијом и ДПС-ом, одбијајући његов предлог за увођењем ванредног стања.

- Ако премијер каже у парламенту да ДПС, Рашко Коњевић, Пеђа Бошковић, Бемакс и Зоран Лазовић стоје иза шверца цигарета и кокаина и прете дестабилизацији Црне Горе, онда је једино логично да премијер позове лидера парламентарних странака, на које ДПС и мафија немају утицај, и да уведе ванредно стање и прогласи општу борбу против мафије. Дритан мисли да се против мафије може борити паролама и баклавама. Поднеси оставку. Нијеси ти дорастао овим проблемима. Држава није играчка. Са мафијом нема дијалога -  написао је Медојевић на свом Фејсбук профилу.

(В. К.)

Седница још увек није настављена

Седница црногорског парламента није настављена ни после готово три сата, иако је председница око 16.20 дала паузу од сат времена

Ђељошај: Нелогично је због Темељног уговора рушити Владу

Албанска алтернатива, као део Албанске листе, против је рушења Владе Дритана Абазовића коју је подржала и у којој учествује, поручио је лидер те странке Ник Ђељошај.

Он је на Фејсбуку навео да на седници Владе нису подржали предлог Темељног уговора Црне Горе са Српском православном црквом у садржини у којој је усвојен, али да пак, сматра да је нелогично рушити Владу баш због Темељног уговора у садејству са највећим подржаваоцима тог истог уговора.

- Иако имамо две иницијативе и велики број посланика који желе да руше Владу, овом приликом нисам да се бира пут тек да се приклонимо већини (већинама!), већ сам за принципијелан став, па макар остали у мањини, написао је Ђељошај.

Бошњачка странка подржала предлог ДПС-а

Председништво Бошњачке странке донело је на данашњој седници одлуку да посланици те партије гласају за неповерење Влади.

Ово је саопштио портпарол Бошњачке странке Адел Омерагић.

Дритан даје предлог за реконструкцију Владе

Након састанка лидера победничке коалиције, којој нису присуствовале Демократе, један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић казао је новинарима да ће премијер Дритан Абазовић и потпредседник Владе Владимир Јоковић дати предлог за реконструкцију Владе.

- У наредних 15 до 20 минута то ће бити достављено победницима изборима 2020. Са потписима ГП УРА и СНП - рекао је Мандић.

Абазовић: "Не кријем се иза СПЦ"

Премијер Дритан Абазовић је, по завршетку уводних речи у расправи о гласању повјерењу његовој влади, рекао да је спреман на договоре и за то што је ДФ предложио да разговарају странке побједнице парламентарних избора. 30 августа, али да није за уцене.

Абазовић је казао да су људи у Црној Гори таоци неколико људи који имају читаво богатство на својим рачунима и да они највише инсистирају на национализму, како би сачували своје позиције. И кад је позиција тим људима угрожена, они одмах покрећу свађе по Црној Гори, додао је црногорски премијер.

Абазовић је објаснио да ако буде реконструкције владе, он ће остати премијер, ако се сруши влада механизам читав иде у руке Мила Ђукановића, Зорана Лазовића, Бемакса, Хотела Подгорица...тамо ће отићи онда механизам власти, каже Абазовић.

Поручио је да се не крије иза СПЦ.

- Ја се не кријем иза СПЦ, нисам имао да је молим за било какву подршку, ја све да знам да нећу ниједан глас имати на изборима, ја бих потписао Темељни уговор. Ја бих то урадио јер мислим да је то питање права, и да тај уговор ништа негативно неће изазвати - казао је Абазовић.

Одговарајући на тврдње Демократа да се нова влада реваншистички односила према њиховим кадровима казао је да су два њихова члана остала на челу најбитнијих фирми у Црној Гори.

"Механизам ће отићи у руке Мила Ђукановића

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић је рекао да ће, ако не буде реконструкције Владе, "механизам отићи у руке Мила Ђукановића".

- Каква је ситуација, механизам неће поћи у у руке Ђукановића, него у руке Бемакса, и они ће одлучити ко може, а ко не да направи Владу. Ако Скупштина одлучи да тај механизма да њима, сретно било - указао је Абазовић.

Мандић: "Да се договоримо, па да се уведе ванредно стање"

Андрија Мандић, један од лидера ДФ, затражио је да се направи пауза у заседању.

- Никада нико није изговорио из клупа владе ово што је изговорио премијер Абазовић - рекао је Мандић, говорећи о наводима црногорског премијера у вези са шверцом цигарета и додао да би у Црној Гори због тога требало увести ванредно стање.

- Верујем да ово што је рекао, о томе је некад говорила опозиција, али је увек било - имате ли доказа. Сад смо добили кроз наступ премијера, с релевантне адресе, најтеже оптужбе које постоје - рекао је Мандић.

Он је позвао победнике избора "да седну да се договоримо како ово чудо да се заустави".

- Да се уведе овде ванредно стање након договора. Не може битка против организованог криминала да се доведе до краја ако се не будемо ујединили. Свака комбинација с ДПС-ом - и ова се Вама (Абазовићу) обила о главу... - рекао је Мандић.

„Убиство Душка Јовановића повезано са шверцом цигарета, многи који су повезани са тим и данас ведре и облаче“

Влада ДПС-а је била Влада током које је убијен Душко Јовановић, а његово убиство је везано са шверцом цигарета, тврди премијер, а људи који се могу довести у везу и даље ведре и облаче.

- Расветљење Душка Јовановића би било велики покретач. Преко медија коју плаћају сви Подгоричани ширите мржњу. Мислите да су то кандидати који ће победити? Неће. Али нека је свакоме сретно. Ако Црној Гори треба да победи национализам, шиканирање – ми који другачије мислимо, бићемо на бранику - нагласио је он.

Абазовић је појаснио шта значи реконструкција и да ако је не буде механизам иде у руке Мила Ђукановића.

- Механизам ипак иде у руке БЕМАКС-а. Он ће одлучити ко може да направи Владу а ко не. Механизам ће поћи у руке Зорана Лазовића и екипа из хотела Подгорица. Ако Скупштина одлучи да им да тај механизам – сретно било. То је око реконструкције - казао је он.

„Јави се Ненад Чанак, добије 500 евра и напада, ако други да 500 можда ће да вас хвали“

Премијер Црне Горе је казао да се нпр. до 15. јула потпише Темељни и до 31. да се гласа Судски савет.

- Ја питам сад, како без Темељног уговора долазите до 54 или 49? Нико се није огласио. Шанса је била 30. јула, међутим тад није био потписан. Има ли сад простора да се разговара? Немојте сад да причамо како је неко онемогућио комуникацију који су правили договре независно од Владе. Влада је своје завршила а избора ће свакако бити. Овде има идеја и да се одложе избори. Има политичких субјеката који причају само о изборима а моле Бога да се не одрже - казао је Абазовић.

Читавог живота иста прича, свако ко није на њиховој агенди је издајник, ради за Вучића, ради за Србију, каже Абазовић и додаје да се јавља Ненад Чанак ком се да 500 евра, на шта је добацио Славен Радуновић да је 700 евра и да му толико дате сутра ће да вас хвали.

Абазовић реплицирао ДФ-у

Реплицирао је и ДФ-у и Демократама и казао да је спреман за договор али да не жели да ради о нечему у шта не верује.

- Овде је 77 посланика без наших 4. Изволите, нађите солуцију. Ви говорите да са 4 посланика управљам Црном Гором. Изволите, нађите солуцију вас 77. Ово што сте ви навели је ипак за мене прихватљиво. Богдановић је казао, можда алудирао на мене, да се неко крије иза Цркве – ја се не кријем. Ја нисам ишао да молим СПЦ за подршку. Никакву политичку калкулацију немам. Моја странка није претедент тог бирачког тела, али бих потписао Темељни уговор јер знам да је то питање будућности Црне Горе који неће изазвати ништа. Да ли ће сва наша питања бити решена, остаје да се види. Ја навијам да се реше, али да ли ми имамо тај капацитет, то остаје као дилема - подвукао је Абазовић.

"Покренули су причу да рушим Црну Гору"

- Покренули су причу да Абазовић руши Црну Гору са Вучићем и Порфиријем. ПЕН центар то прича и ствара атмосферу да неће Шиптари узимати Црну Гору нити ће они наше светиње узимати. Ја сам то рекао предсједнику ДПС-а и да на смо на политичком нивоу лидера сви коректни али кад завршимо то, онда се активира пјешадија. Објаснио сам М портал, објаснићу и за Аналитику, Побједу, Драшка Ђурановића и за Дарка Шуковића и за Љуба Филиповића. Објаснићу што је наратив и ко кога финансира. Да објасним да питам одакле им станови и ко им је отплатио кредите. Зашто неко има толики мотив да пише око некога? - упитао се он.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Абазовић: "Бемакс основао три медија"

- Биће још политичких борби, а ја сада треба да кажем зашто све ово настаје. Постоји само један проблем а то је заплена цигарета из маја месеца у луци Бар. То је покренуло причу да треба да се сруши Дритан Абазовић. Ја нисам премијер који ће да калкулише како би провео 2-3 месеца дуже у фотељи. Заплена цигарета у луци Бар има везе са Бемаксом. Бемакс је основао Мпортал. И није само то него је ту МНЕ медиј. М портал, Н радио, Е телевизија. Од заплене цигарета, почео је рат са Абазовићем - казао је он.

Та екипа, каже Абазовић, Убовић и остали који су се сад посвађали је конектована на Зорана Лазовића, Миливоја Катнића и бившег шефа СПО-а Драгана Радоњића.

- Ово што објављује М портал није из Европола него извештаји са тајних мера који су се вршили према Шкаљарцима. Нека СДТ провери како су дошли до њих. Стојим и сам на располагању шта су моја сазнања. У међувремену због организованог криминала страна син Зорана Лазовића и креће туча унутар БЕМАКС-а и они се деле. Једну особу чува 22 наоружана човека, а другу особу ништа мање. У том тренутку кад свхатају да пирамида криминала почиње да пада и морају да извуку кец из рукава и они извлаче Темељни уговор и помамљују народ. Почиње организована акција дестабилзиације државе - наглашава Абазовић.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Абазовић: "Кад причамо о преварама адреса је код ДПС-а и Ђукановића"

Премијер Дритан Абазовић је, након уводних излагања посланика, прво обратио посланику ДПС-а Јевту Ераковићу.

- Кад је реч о преварама мислим да је адреса код Вас и код председника Ваше партије. Ако хоћете да причате истину, ако хоћете да се служите оним што се свакодневно служите, а то су медији, аналитичари, то је друга прича... Никог нисам преварио, ја сам рекао да ће се потписати Темељни уговор, не једном него сто пута - рекао је Абазовић.

Он тврди да се дијалог о овом питању водио десет година и да се ни о једном уговору са верским заједницама није причало као о овоме.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

- Никад није било веће инклузије. Питам  - која се НВО, научна институција, интелектуалац укључио кад су у питању уговори са другим верским заједницима. Сакрио је Дритан Абазовић документ ЦАНУ? То пишу ваши медији... Ја сам га прочитао, реците поштено што пише. Између осталог пише да треба законски регулисати повратак имовине верским заједницама. Шта ја имам против тога - навео је Абазовић.

Он је рекао да је обавестио Ђукановића да ће гласати за Темељни уговор, а да му је он рекао да ће морати да поднесу иницијативу.

- Ја сам рекао - поднестите - рекао је Абазовић.

Абазовић тврди да се темељни уговор никад не би потписао да се то није десило 3. августа.

- Није то текст из Београда и онај који је био испред Здравка Кривокапића. Он је имао седам измена - рекао је Абазовић.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Ниманбегу: "Требали сте деловати другачије, али је сад готово"

Посланик Форце, Генци Ниманбегу нагласио је да није сваки од захтева те странке постигнут у Влади Дритана Абазовића, те да му није јасан тајминг и начин доношења уговора са СПЦ. Ниманбегу се обратио на албанском језику.

- Имамо нејасан политички субјект, зашто је агенда споразума са СПЦ стигла тако брзо. Албанци немају проблем са споразумом са СПЦ, јер је тај споразум неопходан. Али ми као Албанци имамо отворених питања што на местима где живимо, имамо цркву на Румији, деловање СПЦ на Шасу, Старом граду у Улцињу... Зато смо разервисани према начину и брзини постизања овог споразума. Он је морао бити дискутован унутар већине која је имала 46 посланика, који сада не постоје. 

Према његовим речима, 68 од 81 посланик жели да Влада падне, иако неће гласати једни с другима.

- Зашто? Зато што не верују једни другима. Настављамо ону тематику коју годинама понављам, да су права Албанаца у сенци односа Црногораца и Срба. Наш поглед је потврдио и министар Марасх Дукај који није гласао током изјашњавања о Темељном уговору - казао је Ниманбегу.

Абазовић је, према његовој оцени, сам отворио могућност да се гласа о неповерењу.

- Требали сте деловати другачије, али је ово сад завршен посао - рекао је Ниманбегу.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Поповић (ЛП): "Извињавамо се бирачима што смо подржали ову владу"

Андрија Поповић (ЛП) казао је да је влада коју је подржао испала велики промашај и због тога се бирачима извинио.

- Након обарања, мислили смо најгоре, знамо да ни ова мањинска влада у кратком року у трци за фотељама није успела да изађе из зачараног круга. Можемо да констатујемо да је ова влада као приоритет имала искључиво приоритете наметнуте и оне који доносе само нове главобоље и тензије и не нуде никакво добро за Црну Гору. Агресивно инсистирање на таквим темама, тера нас на помисао да такву агенду ова влада спроводи агенду по диктату некога ван Црне Горе, који ће се појавити као спасилац увеодећи нас у деценијску подређеност из које смо се једва извукли на референдуму 2006. године - сматра Поповић.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Стриковић (СДП): "Влада је завршила своју мисију"

Посланик Аднан Стриковић (СДП) навео је да јасно да је 43. Влада завршила своју мисију и да је пала.

- Чак сте казали да од посланика не тражите ни помоћ. Већ само да не сметамо да то одрадите. Јесам ли вам ја сметао или неки који су за државу народа? Што је било о дуго најављиваном закону о пореклу имовине којим сте претили? Ништа, није дошло до посланика. Што је са реформом изборног законодавства, бирачким списком? За нас је било значајна и ревизија свих спорних одлука претходне владе у области просвете и културе, али ни по том питању ништа нисте урадили. Нелогично ми је да човек који владу представља најуспјешнијом, најављује њену реконструкцију. Није ми јасно како то мењате владу која је направила најбоље резултате - рекао је Стриковић.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Шеховић (СД): "Са задовољством ћемо гласати за пад владе"

Лидер Социјалдемократа, Дамир Шеховић казао је да ће његова странка са великим задовољством гласати за пад владе.

- Упозоравали смо да је прича о европској, помиритељској влади мантра која треба да прикрије превару која је формирана ван Црне Горе. Упозоравали смо да ће влада у овом саставу бити неспособна да води политику дисконтинуитета у односу на веома лоше наслеђе Кривокапићеве. Упозоравали смо да ће наставити да води антицрногорску политику - казао је Шеховић уз оцену да је СД био једина суверенистичка партија која је одбила да се ваља у "блату које смо гледали претходних месеци".

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Испред Бошњачке странке говорио је посланик Суљо Мустафић

- Влада је донекле успела дати одговор у економској и социјалној сфери у тешкој ситуацији глобалне кризе, сачувала је туристичку сезону, завршен је ауто-пут... То јесу видљиви резултати, али кључни, зацртани, су изостали. Наш европски пут је блокиран, нису изабране судије Уставног суда, Судски савет...нема заокружене владавине права - казао је посланик.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Радуловић Дритану: "Зашто ниси направио специјални суд против корупције?" 

Уколико су они који су потписали иницијативу за пад владе, ако су „вељи“ Црногорци и Европљани, иако је Радуловић тврди да је он увек био, онда су требали то људски написати.

- Нема Црне Горе без јаке реформске, антикриминалне, европске владе. Не може бити влада реформиста и грешника. Ми смо спремни да прођемо кроз чистилиште. Ми ћемо као освештени допринети да изаберемо независне институције. Оно што смо уништили да повратимо - казао је Радуловић.

Црна Гора је, каже, на тромеђи, и пита хоће ли се вратити хаосу или ће створити консолидовану демократију.

- Оно што је направљено са 42. Владом, и ово са 43. Владом је перверзија. Каква експертска влада? Ево сад ћу да набројим људе који су 100 пута већи експерти - казао је он.

Позвао је све да забораве сујете и да се саберу око платформе и казао Радуловић и казао Абазовићу да му је веровао али да се претворио у политиканта.

- Ово што је рађено и давато мањинама да буду у Влади је непоштено. Треба поштен однос, као што сам ја увек имао према њима. Онолико колико освоје, толико и имају. Покварићемо их овако. Дритане, много си грешио, али мало си чинио у борби. Колико сам ти пута казао да не можеш без отварања тајних досијеа да се бориш против њих. Не можемо без лустрације.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Радуловић (ДФ): "Видим светло на крају тунела" 

Посланик Бранко Радуловић (ДФ) је истакао да види светлост на крају тунела, те да је дошло време за реформску владу.

- Живимо живот апсурда, безнађа, лажи, хистерије. Онда се питам да ли има спаса Црној Гори. Има, ко не воли да буде посланик и министар нека иде кући... Ово је време за праве народне преставнике и за реформску владу. Јер другачије ако буде, погибија је само... Уколико сте вељи Црногорци, обраћам се потписницима иницијативе, Европљани за што се залажете, онда сте људски и црногорски требали написати "МИ ГРЕШНИЦИ КОЈИ СМО БИЛИ НА ПОГРЕШНОЈ СТРАНИ ИСТОРИЈЕ, ПРОГОНИЛИ И РУЖНЕ СТВАРИ РАДИЛИ... тражимо смену власти и владе због спасења Црне Горе"... Народни посланици треба да знате да је Црна Гора на тромеђи - истакао је посланик Радуловић.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Божена Јелушић: "Свако игра против свакога"

Посланица Божена Јелушић (клуб посланика ЦРНО НА БИЈЕЛО) казала је да "игра свако против свакога и онда се саберу поени".

- Абазовић није манипулисано тако смишљено... Ми живимо у окружењу реалних и замишљених превара и теорија завера..Сви су Шћепан Мали, а један је помислио да може да их збуни и да покуша нешто стварно боље и другачије... И што ћемо сад? Ако нешто треба да падне то је ова скупштина, а влада да преживи - казала је Јелушић.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Посланица Пауновић: "Кога ми то имамо за шефа?!"

Посланица Милосава Пауновић је казала да су изнешене опасне и неиситините квалификације.

- Ко је то нама шеф, ко је то глуп, кога је то СНП смењивао. Кога ми то имамо за шефа, нека кажу - питала је посланица Пауновић.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Богдановић: "Ту смо да доносимо одлуке а не да свађамо народ"

Посланик Богдановић је навео и да се поставља питање да ли је ово била влада, или су ово били политички дилери.

- Да ли криминал и корупција могу бити државни послови, или су државни непријатељи. Где је била савест? Наша одлука није против неког, већ је за грађане Црне Горе и за Црну Гору. Ми смо посланици народа, целог народа, и ту смо да доносимо народне одлуке, а не да свађамо народ. Ово није избор између нас и вас, већ одлука између фотеља и народа, а ми увек бирамо народ. Једино нам је народ шеф - поручио је Богдановић.

Богдановић саркастичан: "Честитам рекордерима"

Шеф посланичког клуба Демократе-Демос, Борис Богдановић казао је да је ова Влада прва која је за само 100 дана изгубила парламентарну већину.

- Ову владу не подржава готово 90% парламента. Рекордерима искрене честитке, а надам се да ће извући здраве поуке. Дакле 90% парламента је ставило потписе на две иницијативе за пад ове владе. Из тога се изводи закључак да ова влада има подршку само чланова владе, и то би било логично, али то није тако. Ова влада нема подршку 20% чланова владе - казао је Богдановић.

Како наводи, Влада има подршку 10% парламента што је не чини мањинском него микроскопском.

- Скривали сте се иза Темељног уговора а седели са 7 министара који су били против Темељног уговора. Скривали сте се иза Темељног уговора, а скривали сте се иза министара који долазе из исте те партије а нису га подржали. То се тако ради када се жели насиљем остати на власти - казао је Богдановић.

Шеф посланичког клуба наводи да је то пракса ДПС-а али и да је ова влада обећала поверења али да је кренула са реваншизмом.

- Једно причај, друго ради. У јавности једну руку испружи а другу руку намести за ударац - казао је Богдановић.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Неочекивана подршка за ДПС!

Демократска партија социјалиста подршку за рушење Владе Дритана Абазовића неочекивано је пронашла у Правој и Уједињеној Црној Гори, чиме ће број посланика који ће гласати за рушење ове Владе порасти на 38.

Уколико би Демократска партија социјалиста успела да убеди и Бошњачку странку или остале странке мањинских народа, гласови ДФ-а и Демократа неће би бити потребно да ви влада Дритана Абазовића пала.

Подсећамо, ДПС је покренуо иницијативу за пад Владе Дритана Абазовића јер је он потписао Темељни уговор са Српском православном црквом. Паралелно са тим је и опозиција поднела иницијативу за пад владе Дритана Абазовића и смене председнице Скупштине Данијеле Ђуровић због, како су навели, нелегитимног и нелегалног заказивања седнице Скупштине на којој је Зета постала самостална општина.

Ивановић (СНП): "Пад Владе се тражи због потписивања Темељног уговора"

Посланик Драган Ивановић (СНП) је казао да је тачно, када премијер каже да се тражи пад владе, да је разлог потписивање Темељног уговора.

- Председник владе је рекао раније да су два приоритета: вођење рачуна о владавини права и економских разлога. Залаже се за правну државу и борбу против организованог криминала и корупције - додао је Ивановић.

- СНП неће подржати да влада господина Дритана Абазовића изгуби поверење - поручио је Ивановић.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Радуновић: "Кривокапићева влада преварила патријарха"

Ни у једној комбинацији се не може говорити о ДФ-у и ДПС-у као о заједничкој платформи, каже Радуновић. Наставио је да се обраћа премијеру Дритану Абазовић и казао да је можда Божија правда ако он данас падне.

- Не само због ових ствари које ми вама стављамо на терет а због којих смо поднели иницијативу него и због оне прве владе. Ви сте тај, како сте рекли ДПС-у, који је спашавао Црну Гору од нас, ДФ-а. Иако сте велики борац за европске вредности и демократију то погазили на позив из Квинте и зауставили да грађани Црне Горе добију владу какву су тражили. Причајмо отворено, ви сте то урадили. Имали сте саучесника у Здравку Кривокапићу који је био несрећно погођена личност и која је залутала на нашу листу, а ми смо касно то видели. Он је прихватио вашу игру, а ви сте тада и са овом другом владом увели праксу да је небитно ко је за кога гласао, већ да је главно ко може са ким. То је штетно за Црну Гору - казао је Радуновић.

Радуновић посланицима ДПС-а: "Мислили сте да ћемо заборавити да сте ви канцер овог друштва?" 

Посланик Славен Радуновић (ДФ) казао је да ће своје излагање почети са ДПС-ом, а не са премијером.

- Две године сте се скривали и мислили да ћемо да заборавимо да сте ви канцер нашег друштва, а сад изигравате јагњад на ливади, као да нисте замутили све у Црниој Гори, као да Лазовић, Миловић, Меденица и Катнић нису ваши производи, као да крминалне групе не раде са вама. Како се год ово решили, само ДПС не сме да се врати на власт, ко то уради онда је гробар Црне Горе. Абазовићу, можда би била и правда да данас паднете - поручио је он.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Ераковић (ДПС): "Овакве Владе још није било"

Посланик ДПС-а Јевто Ераковић казао је да овакве владе још није било у пристојно дугој и бурној историји црногорског парламента.

- Толики суноврат нико до сада није успео да напорави, учинак се може приписати доминантно премијеру. Тајно, скривено и ненајављено су речи када описујемо рад владе у претходних 100 дана. Циљаном кадровском политиком владе дошли смо у ситуацију да не можемо да се ослонимо на безбедносни систем - нагласио је Ераковић.

- Премијерова политика гаси странку којој је лидер, а наша је брига да његова политика не угаси Црну Гору. Фејк влада за фејк реформе. Хоће ли свих 68 посланика подићи руку, знаћемо убрзо, видећемо да ли је данас нулти дан, преображење за Црну Гору - навео је Ераковић.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Живковић Абазовићу: "Ми Абазовићу не гасимо медије, а ви сте то изјављивали"

- Зауставили сте европски пут Црне Горе. Казали сте "угасили сте медије", ми Абазовићу не гасимо медије, а ви сте то изјављивали. Ви медије који критички говоре о вама називате фашистичким. У јавном послу морате да трпите критику и да не таргетирате медије - сматра Живковић.

- Погледајте себе у огледало, кажите ја сам погрешио и заслужујем да моја влада падне, и ваша влада ће данас да падне - поручио је посланик Живковић.

Живковић Абазовићу: "Служите се манипулацијама"

Живковић је одговорио Абазовићу да не треба да манипулише и крије се иза Темељног уговора. Навео је да Влада мора да штити државне интересе, и да због тога треба искључити емоције.

- Када говорите о теми уређивања одоноса са версикм заједницама, ДПС је партија која се залаже за уређивање односа са верским заједницама у складу са Уставом, а не онако како сте ви то урадили. Хтели смо да се кроз институционални капацитет провери уговор... Ја вас питам због чега смо оборили владу Здравка Кривокапића? Говорите да постоји наратив да вас треба маћи са места премијера јер сте Албанац, то је манипулација. ДПС и они који су вам дали поверење, то су грађанске партије - поручио је Живковић Абазовићу.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Абазовић: "Нарко картели 30 година командују Црном Гором"

- Никад откад је Црне Горе није била значајнија борба против корупције и криминала. Тридесет година сте ви командовали земљом, па тога није било. Пашће влада Дритана Абазовића, али ће данас да се изнесу неке чињенице које ће вам ваљати у наредном периоду да склопите мозаик и да видети како организовани криминал, нарко картел и шверцери цигарета командују овом државом 30 година.

Абазовић: "ДПС од првог дана води кампању против мене"

- Данас је Црна Гора на приморју пуна, север је најбољи...посете националним парковима су рекордне. Цене су изузетно високе - додао је Абазовић говорећи о сезони и туризму.

- Мислите да ме вређа и погађа кампања коју ДПС води против мене? Од првог дана им смета што сам ја припадник мањинског народа и покушавају на сваки начин да уруше тај имиџ Црне Горе - нагласио је Абазовић.

- Ја сам премијер који доноси тешке одлуке. Можете сви да се уједините у мржњи, али је нит између љубави и мржње заиста танана. Следећи пут уједините се у љубави - поручио је посланицима Абазовић.

Абазовић потврдио: "Додик приватно у Црној Гори"

Црногорски премијер Дритан Абазовић потврдио је данас да српски члан Председништва БиХ Милорад Додик борави приватно у Црној Гори.

Ми имамо на стотине туриста, а Додик се најавио регуларно. У Црну Гору је свако добродошао, а да ли ће он да има неке политичке састанке мене то не интересује", рекао је Абазоић уочи седнице парламента која би требало да гласа о (не)поверењу његовој влади.

Подгорички медији су претходни јавили да је Додик допутовао хеликоптером у Црну Гору, односно Будву и Свети Стефан.

Абазовић: "Углед Црне Горе никад није био на већем нивоу"

- Наш међународни углед никад није био на већем ниову. Није то последица само нашег деловања, него ситуације која је изазвана агресијом Русије на Украјину - појаснио је Абазовић.

Абазовић: "Данас ће се изнети неке чињенице"

- Пашће влада Дритана Абазовића, али ће данас да се изнесу неке чињенице које ће вам ваљати у наредном периоду да видите како организовани криминал, нарко картели, владају државом. Лако ми је да стојим пред вама данас овде. Какав је био сектор безбедности у време ваше власти? Дејан Перуничић, бивши шеф УДБ-е мора да одговара за праћење посланика.. Шеф сектора за борбу опротив организованог криминала био је Зоран Лазовић, врло важно име за данашњу сједницу - додао је Абазовић након што је споменуо Зорана Лазовића.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Абазовић: "Господине Живковићу, ниједног момента нисте поменули Темељни уговор!"

- На крају свакако морамо поћи на изборе, пре или касније. Иницијативу сте поднели због тога што је потписан Темељни уговор, али у свом говору га ниједном нисте поменули - казао је Абазовић Живковићу.

- Више је буке било око општине Зета него око Темељног уговора. Реците који од политичких приоритета није оставрен. Борба против криминала, овакви резултати никада нису били. Да би се дошло до оваквог специјалног тужиоца требале су се донети неке одлуке. Тридесет година сте ви командовали земљом... Када је реч о преговарачким поглављима, све структуре су скоро промењене. У здравство никад није било већих инвестиција, 100 дана тешко је али идемо свуда и у сваки центар. Кад је реч о просвети ту нисам задовољан. Када је реч о безбедносном сектору, а који ви највише нападате, сектор је наставио у тешким условима да чува националне интерсе Црне Горе и животе грађана - нагласио је Абазовић говорећи посланицима који су поднели иниицјативу.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Данијел Живковић: "Дританова Влада изгубила већинску подршку" 

Посланик Данијел Живковић (ДПС) казао је да је влада коју предводи Дритан Абазовић изгубила већинску подршку.

- Уместо да се искористи подршка која је дата без уцењивана и условљавања и да учинимо Црну Гору способном и спремном да постане део ЕУ, та шанса није искоришћена. Постоје четири ствари које се не могу вратити: пропуштена шанса, изговорена реч, изгубљено време и поверење - сматра Живковић.

Живковић је казао да смо видели да данас Црна Гора нема деблокиране правосудне институције.

- Зашто немамо ниједног судију изабраног Уставног суда... - додао је Живковић.

- Ви као премијер сте говорили да ће Црна Гора завршити своје обавзе до 30. јула. Да ће бити деблокирано правосуђе, ми данас то немамо. Пристали сте на уцену оних који у вас нису имали поверења. Ви сте данас нелегитимни премијер без подршке, постали сте бивши премијер - додао је Живковић обраћајући се Абазовићу.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Усвојен дневни ред

Фото: Принтскирн/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Скупштина Црне Горе

Ову иницијативу поднело је 36 посланика ДПС, Социјалдемократске партије, Либералне партије, Социјалдемократа и Демократске уније Албанаца само неколико сати након што је Абазовић потписао Темељни уговор са патријархом Српске православне цркве Порфиријем.

Абазовић се, уочи данашње седнице, обратио јавности, набројао постигнуте резултате и саркастично поручио - нека падне да освежи!

- Затворили смо отоврено питање са највећом верском заједницом Српском православном црквом и потписали Темељни уговор. Правда је кренула, дошло је до тектонских поремећаја и реформи које смо покренули у тужилаштву. Омогућили највећа хапшења за криминал и корупцију у историји. Честитам тужиоцима и мотивишем их да наставе још јаче.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (2)