"ВУК ЈЕ БИО ЧУДАН НЕКОЛИКО ДАНА": Супруга масовног убице са Цетиња, која је у време злочина била на летовању, дала изјаву полицији

С. ЂОКИЋ

17. 08. 2022. у 08:30

ИСТРАГА о највећем злочину у новијој историји Црне Горе и даље траје, али засад нема ни назнаке о томе због чега је Цетињанин Вук Бориловић (34) у петак узео ловачки карабин и направио масакр у насељу Медовина убивши десет особа, међу којима и два дечака.

ВУК ЈЕ БИО ЧУДАН НЕКОЛИКО ДАНА: Супруга масовног убице са Цетиња, која је у време злочина била на летовању, дала изјаву полицији

Фото: С. Ђ./Инстаграм/socijaldemokratecrnegore

Саговорници "Новости" из полиције наводе да ни Бориловићева супруга није могла дати одговор на то питање.

- Она је саслушана у првим сатима истраге. Објаснила је да је био чудан неколико дана пре злочина, када је дошао код њих да их посети у једном приморском месту где се одмарала са њиховом децом, али да није то било ништа специјално - каже наш извор из полиције.

- Како је испричала, он није имао несугласице, нити се претходно свађао са својим подстанарима, које је прве усмртио, тако да су приче о ранијем сукобу чисте спекулације, исто као и измишљотина која се могла чити протеклих дана да је окидач код Бориловића било то што га је супруга оставила. Није га оставила, већ је као и сваке године, узела годишњи одмор и са децом отишла код своје родбине на летовање.

Наш саговорник појашњава и да је Бориловић, као што је потврђено и званичним саопштењем Управе полиције, кобног дана имао заказан специјалистички преглед.

- Последњих дана се понашао чудно, због чега га је пријатељ замолио да оде на разговор код неуропсихијатра, на шта је он и пристао - каже саговорник "Новости", који истиче да се медијским спекулацијама о могућој крвној освети само дижу тензије и ствара паника међу житељима Цетиња.

- У овом тренутку, ништа не указује да би тако нешто стварно могло да се догоди.

Вук са супругом, Фото Принтскрин

Трагедија је превелика. Нема потребе да се у овако тешким моментима спекулацијама дижу тензије зарад већег тиража новина и већег броја посета одређеним порталима.

Полиција, каже наш сагворник, ништа не крије и додаје да је све што је до сада званично објављено једина истина о највећем злочину.

- Урађена је реконструкција, обављен претрес куће Бориловића, док и даље траје прикупљање исказа сведока баш као и вештачења - каже наш саговорник и потврђује да је Бориловић сахрањен на тајној локацији ван Цетиња.

Из Управе полиције званично је саопштено да је претресом куће Вука Бориловића пронађено 4.200 евра и осам метака за ловачку пушку, из које је током крававе драме насумично пуцао у комшије, екипу Хитне помоћи, припаднике полиције и пролазнике.

Црногорски премијер Дритан Абазовић казао је да је тешко адресирати одговорност за трагедију на Цетињу на било кога лично или неку од институција. Он је казао да су били на састанку када је добио прву информацију о пуцњави у престоници, истичући да су прво мислили да се дешава нешто што је политички мотивисано.

- Црну Гору је задесила велика трагедија и неморално је користити ове ствари за прикупљање политичких поена. Осуђујем и оне који нису поштовали дан жалости, који је прогласила Влада - рекао је Абазовић.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

- Све што је саопштено у јавности је тачно. Разговарали смо те вечери у Центру безбедности, и потребно је знати све детаље пре него што се износе тешке оптужбе. Наша посебна јединица, која је задужена за талачке кризе, налази се у Подгорици и потребно им је време да стигну на одређено место. Полицијаци који су били тамо су отворили ватру и један од њих је и повређен. Ово је несвакидашњи случај, јер се радило о убици који је психички нестабилан.

Имали смо, додаје премијер Црне Горе, "у последње две године много тога, некоректно је да ову полицију, која покушава да се реформише и која је добила новог директора, осуђујемо за све и свашта".

- Ово је иста она тридесетогодишња полиција, са истом опремом, својим многим добрим и лошим стварима - истиче Абазовић, који, како је рекао, жели да стане у заштиту припадника полиције.

- Следеће седмице имаћемо ванредну седницу, на којој ће бити градоначелник Цетиња и која ће бити посвећена само трагедији и томе како можемо да помогнемо породицама жртава, али и свим грађанима.

ПУРЛИЈА: СТВАР ЈЕ У ТЕМПЕРАМЕНТУ

Психијатар Бранка Пурлија (на слици) гостовала је на јавном сервису Црне Горе и говорила о масакру који се у петак догодио на Цетињу, а њено објашњење десетоструког убиства многе је шокирало.

- Није похвално говорити о психичком стању, поготово преминулог. Такође, морамо знати да живимо у Црној Гори, да су Црногорци познати по свом темпераменту, нарочито на Цетињу. Врло образовани и господски људи, Цетињани и Никшићани и уопште сви Црногорци. Они су храбри људи, имају изразит хумор, познато је да свака зграда на Цетињу има свој назив и сваки психијатар мора да познаје менталитет средине, односно те особе. Ако упоредите младића из Војводине и младића из Црне Горе из било ког града, оно што ради младић из Црне Горе, оно што је нама нормално, овом младићу из Војводине ће бити насилничко понашање. Што није тако, нама је то једноставно у темпераменту - рекла је докторка Пурлија.

Foto: Printskrin

- Међутим, потпуно је јасно да се овде ради о поремећају понашања обојеним јаким афектом. Могло би бити, али ограђујем се, да би могло бити, да се овде појавила акутна пролазна психоза са халуцинацијама. То би значило да је особа почела показивати промене понашања у смислу да је чула гласове који јој наређују: Убиј ту особу, ту особу и ту особу...

НЕ ТРЕБА ОЛАКО ПОДНОСИТИ ОСТАВКЕ

На питање да ли постоји објективна одговорност у којој би неко морао да поднесе оставку, Абазовић је рекао да трагедија није била несрећан случај и у њему није било криминалне позадине.

- У овом случају не видим да су институције система затајиле, сем у генералном смислу.

Човек је ликвидирао своје, комшије, подстанаре, пријатеље, врло је специфична ситуација.

Није нико ликвидиран у криминалном обрачуну на неком тргу... тешко је адресирати одговорност на било кога. Ако дођемо у ситуацију да људи који су професионални олако подносе оставку, нико неће хтети да ради ове послове - рекао је Абазовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЉУБАВ КОЈА ТРАЈЕ СКОРО ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ: Лепа супруга глумца Ненада Окановића (ФОТО)