СТАТУС ЗЕТИ, А ПОДГОРИЦА ДПС: Посланици расправљали о изменама Закона о територијалној организацији главног града

И. Д.С.

17. 08. 2022. у 07:44

ИАКО је део посланика тврдио да је ванредна седница парламента заказана противно закону, она је јуче одржана захваљујући гласовима већине посланика.

СТАТУС ЗЕТИ, А ПОДГОРИЦА ДПС: Посланици расправљали о изменама Закона о територијалној организацији главног града

Фото принскрин

Расправљало се о законима којима би требало да се омогући да Зета постане самостална општина. Предлагачи су сигурни да су се створили услови да Зета функционише самостално, док за Демократски фронт, такозвани закони о Зети, само су покушај да се у трци за градоначелника Подгорице на предстојећим изборима покуша спречити пораз Ивана Вуковића и омогући цензус за кандидата УРА Луку Ракчевића.

Да неће подржати "законе о Зети", односно измене закона о територијалној организацији Подгорице, као и Закон о локалној самоуправи, најавили су Демократски фронт, Демократе, Права Црна Гора и СНП.

Посланик Данијел Живковић из ДПС, испред предлагача закона, казао је да Зета на основу свих потенцијала којима располаже може да има довољно прихода који би финансирали расходе.

- Говорим о туристичким потенцијалима, пољопривреди и индустријској зони која ће грађанима омогућити приходе да ова општина несметано функционише. Многи су се питали зашто се сад говори о овом предлогу. Грађани Зете су ишчекивали овај дан, у овом моменту су се стекли сви услови, а усвајањем ова два предлога дајемо нормативну могућност да Зета постане самостална општина - рекао је Живковић.

Милан Кнежевић у Скупштини, Фото принскрин

За посланика Мома Копривицу из Демократа, "ван памети" је мењати територију града пред изборе који су већ заказани. Тврди и да су грађани Зете дискриминисани, те да да су им ускраћена уставна права.

- Залажем се за самосталност Зете, јер је наша политичка партија давно исказала свој став и залагала се за самосталност. Ово подручје је било кичма средњовековне Црне Горе. Оно има привредни значај за Црну Гору. Свакако да су ово све разлози за осамостаљивање општине, али начин на који се то ради је неприхватљив - навео је он.

Посланик ДФ Милан Кнежевић је навео да је ово закон којим се жртвује 20.000 грађана да би Лука Ракчевић могао да пређе цензус и буде тас на ваги, а Иван Вуковић освоји што више гласова.

- Не би ме чудило да ова покојна већина донесе нове законе да би Златицу, Загорич, Блок пет, Муртовину одвојили од Подгорице - казао је Кнежевић подсећајући да је ДФ убедљиво победио у Зети, а да би ДФ и Демократе имали убедљиву већину у Зети. - Вама је кључни циљ да Зећани не гласају у Подгорици.

Посланици СНП одустали су од подршке закону, како је казао посланик те партије Драган Ивановић, јер су увидели да се грађани противе томе у овом тренутку.

БЕЗ ПОДРШКЕ ЗАКОНОДАВНОГ ОДБОРА

ЗАКОНОДАВНИ одбор Скупштине већином гласова није подржао Предлог закона о изменама и допунама Закона о територијалној организацији Црне Горе и Главном граду. Седам чланова одбора изјаснило се да овај предлог није у складу са Уставом и правним системом, док је шест било против. Председница Одбора Маја Вукићевић (ДФ) казала је да ће за изгласавање ових закона бити потребна апсолутна већина на седници парламента.

СМЕНА

КНЕЖЕВИЋ током јучерашње седнице најавио да ће ДФ данас у скупштинску процедуру предати иницијативу за смену председнице Скупштине Данијеле Ђуровић, као и о изгласавању неповерења Влади Дритана Абазовића.

Фото Приватна архива

БЛОКАДА

МЕШТАНИ Зете блокирали су јуче саобраћај на магистралном путу Подгорица-Бар, на кружном току код Аеродрома, јер се противе изменама закона. Полиција је обуставила и саобраћај кроз тунел Созина из правца Бара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВИ ПОСАО: Где прелазе Милица и Жарко после напуштања Игре судбине