ВУКА БОРИЛОВИЋА УБИО МЕТАК ПОЛИЦАЈЦА? Огласила се Управа полиције Црне Горе са новим детаљима масакра у Цетињу

Novosti online

13. 08. 2022. у 15:40

УПРАВА полиције саопштила је да и даље утврђују да ли је Цетињанин Вук Бориловић, који је јуче убио 10 особа, преминуо од последица тешког рањавања или метка који је накнадно испалио један од грађанина.

ВУКА БОРИЛОВИЋА УБИО МЕТАК ПОЛИЦАЈЦА? Огласила се Управа полиције Црне Горе са новим детаљима масакра у Цетињу

Фото: С. Ђ./Инстаграм/socijaldemokratecrnegore

Поводом злочина се огласила Управа, а саопштење преносимо у целости:

- До сада спроведене мере и радње указују да је један од пројектила који је испаљен од стране полицијских службеника погодио В.Б. и том приликом га тешко ранио. Након наизменичне употребе ватреног оружја од стране полицијских службеника и В.Б., сходно њиховим изјавама и извештајима, у једном тренутку више није било употребе оружја од стране В.Б. - саопштила је полиција.

Дежурна служба Одељења безбедности Цетиње је јуче, 12. августа 2022. године, у 15.30 обавештена од стране више грађана да је дошло до употребе ватреног оружја у насељу Медовина.

Такође, на основу до сада спроведених извиђајних радњи, укључујући и изјаве, односно прикупљена обавештења произилази да је око 15.30 часова В.Б. (34) обавио телефонски разговор са другим лицем, чији идентитет за сада, из разлога заштите оштећених и сведока, нећемо саопштавати, а у којем је, између осталог, саопштио да је у својој кући лишио живота породицу која је код њега становала, односно двоје малолетне деце. Овом разговору је претходио још један разговор о чијој садржини и идентитету особа се за сада, из истих разлога, нећемо изјашњавати али који потврђују претходне наводе.

Фото: С. Ђокић

На лице места су хитно упућени расположиви полицијски службеници. Приликом доласка, у близини насеља Медовина, они су чули пуцње, вриску и галаму мештана. Истовремено, видевши их осумњичени В.Б. је употребио ватрено оружје према полицијским службеницима који су, услед испуњености законских услова, узвратили употребом ватреног оружја у циљу онеспособљавања нападача. Тада је од стране полицијских службеника у правцу извршиоца тешког кривичног дела испаљено око 20 пројектила.

Приликом размене ватре у овом догађају, један службеник Управе полиције рањен је у пределу главе. До сада спроведене мере и радње указују да је један од пројектила који је испаљен од стране полицијских службеника погодио В.Б. и том приликом га тешко ранио. Након наизменичне употребе ватреног оружја од стране полицијских службеника и В.Б., сходно њиховим изјавама и извештајима, у једном тренутку више није било употребе оружја од стране В.Б.

Ово поврђује и изјава сведока који је телефоном разговарао са В.Б. око 15.50 часова, односно двадесетак минута после телефонског разговора који је претходно водио В.Б. По изјави сведока, у овом телефонском разговору од 15.50 часова, В.Б. је изјавио да је лишио живота већи број лица и да је тешко рањен и да мисли да неће преживети.

Полиција није излазила са саопштењима за јавност из објективних разлога, односно све док несумњиво нису биле утврђене чињенице и последице у овом, за црногорске околности, незапамћеном случају. Верујемо и да је то био једини одговоран приступ, а посебно имајући у виду да би објављивање било каквих недовољно проверених информација, а таквих је имајући у виду осебеност околности било много и могле су водити негативним последицама.

Фото: С. Ђокић

 

Такође, одмах по извештавању полицијских службеника о околностима на лицу мјеста и лоцирања рањеног починиоца тешких кривичних дела, као и блокирања дела подручја ради заштите грађана и стварања предуслова за деловање тактичке јединице, отпочета је процедура ангажовања специјалне тактичке јединице (ПТЈ), а у међувремену је наступила и смрт В.Б.

И даље се утврђују околности да ли је смрт наступила као последица тешког рањавања или накнадног испаљивања пројектила на за сада тачно неутврђен начин од стране грађанина. У том смислу, полиција има одређене податке и индиције који се проверавају даљим полицијско - тужилачком активностима.

Управа полиције ће, такође, сходно својим процедурама, у оквиру комплетног утврђивања чињеница о овом случају, проверити и сва поступања својих службеника како би меродавно утврдили да ли су она била у складу са законом и стандардима.

У интересу јавности, указујемо да на основу прикупљених сазнања постоје индиције, засноване на исказима лица из непосредног окружења В.Б., које су указивале на промене у његовом понашању али не и на потенцијално извршење оваквог злочина, те је тим поводом био заказан специјалистички преглед В.Б.

Фото: С. Ђ./Инстаграм/socijaldemokratecrnegore

Наглашавамо и да не постоје сазнања, нити је полицији пријављивано, да су постојали ранији конфлкти, нити било какав претходни напад у последњем периоду од стране В.Б. на породицу подстанара. У истом смислу, не треба доводити у узрочно -последичну везу извршење овог тешког злочина са било каквим противправним понашањима из претходног периода.

Управа полиције апелује на солидарност и да се овај трагични догађај не злоупотребљава у јавном животу и на друштвеним мрежама, кроз стављање у погрешан или манипулативан контекст, јер злонамерно, нетачно и неутемељено изношење чињеница у односу на појединце, као и на след догађаја, није израз ни поштовања према жртава нити помаже надлежним институцијама да све процедуре окончају у складу са законом.

Веома је важно, посебно у контексту бројних неодговорних коментара, објава, саопштења и понашања да се спрече било какви поводи за даље конфликте између породица, а поготово у оквиру негативних обичаја који треба да буду искоријењени на подручју Црне Горе.

Коначно, апелујемо и на медије да користе комуникацију са полицијом и тужилаштвом и да, сходно професионалним стандардима, проверавају све наводе на овим адресама прије објављивања.

Управа полиције ће наставити да информише јавност о свим детаљима овог случаја, а изражавамо наду и да ће јавност имати разумевања да свака информација коју Управа полиције даје захтева вишеструке провере а што захтиева одређено време.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)