ДЕО ЛУКЕ БАР ДОБИЈА НОВОГ ВЛАСНИКА? Преговори две компаније о купо-продаји

Б. Дабић

30. 06. 2022. у 01:43

ДОК је премијер Дритан Абазовић прошле седмице казао да је Влада заинтересована да купи Port of Adriu и поново уједини највећу црногорску луку, азијсјки медији преносе да је Mediterranean Shipping Compani (MSC) дала понуду за преузимање "Global Ports" Holdinga на лондонској берзи, највећег светског оператера лука за крстарење.

ДЕО ЛУКЕ БАР ДОБИЈА НОВОГ ВЛАСНИКА? Преговори две компаније о купо-продаји

Фото: Лука бар

Према писању Splash - Asia Shipping Media (ASM) из компаније "Global Ports" која је у власништву турског бизнисмена Мехмета Кутмана, потврђено је да су у току разговори, а као рок наводи се 13. јул.

Међу 26 светских лука којима управља "Global Ports" је и део луке Бар, Port of Adria, која је 2013 прешла у већинско власништво турске компаније.

"Global Ports" Holding основан је 2004. године. Највећи је светски оператер луке за крстарење, а присутни су на Карибима, азијско-пацифичким регијама, Медитерану укључујући и луку у Црној Гори.

МСЦ, у приватном власништву породице Апонте, води највећу светску линију контејнера, као и трећу највећу линију за крстарење на свету.

Подсетимо, турска компанија "Global Ports" из Истанбула купила је у новембру 2013. за 8 милиона евра већински пакет акција "Контејнерског терминала" Луке Бар, саопштено је из црногорске владе.

Из црногорске владе тада је саопштено да су Уговор о купопродаји 62,1% "Контејнерског терминала" Луке Бар потписали су у Подгорици председник владине Тендерске комисије за приватизацију, Бранко Вујовић, и извршни директор турска компанија "Global Ports", Саигин Нарин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЗАСТРАШУЈУЋИ ДЕТАЉ: Шта разликује Бориловића од масовних убица из Јабуковца и Велике Иванче