ИЗМЕНАМА ЗАКОНА УШТЕДА 15 ЦЕНТИ: "Кориговани" ценовници у радњама, ево колико су просечно појефтинили брашно и зејтин

И. Д. С.

18. 05. 2022. у 07:26

НАЈВЕЋИ трговачки маркети су, након што је пре десетак дана укинут порез на додату вредност за брашно и уље, умањили цене тих производа за око 15 центи.

ИЗМЕНАМА ЗАКОНА УШТЕДА 15 ЦЕНТИ: Кориговани ценовници у радњама, ево колико су просечно појефтинили брашно и зејтин

Фото: И. Д. С.

Ипак, цене нису мењане за све производе, па зависно од произвођача, варирају и обрачуната снижења. Како оцењују у Унији слободних синдиката, поздрављају ове измене закона, а да је друга прича колико је пропис примењив у пракси.

Након што је Скупштина подржала предлог Владе да се на брашно, уље и со укине, односно смањи ПДВ, створена је могућност да трговци снизе цене тих производа. Иако их Закон на то не обавезује, трговци су кориговали цене дела тих производа. Да су цене умањене потврдили су нам и у Домаћој трговини у склопу које послују "Арома", "Конто" и "Сити" маркети.

- На основу измена Закона о порезу на додатну вредност, наша компанија умањила је цене брашна, сунцокретовог уља и соли. Напомињемо да смо прихватили препоруке Владе и сходно изменама ПДВ-а смањили цене поменутих производа у свим нашим маркетима - рекли су нам из те компаније. Ипак, нису прецизирали да ли мање цене важе за све брендове тих производа, те колико су цене умањене.

Цене варирају од маркета до маркета, оно у шта смо се уверили је да су поједине остале на нивоу од пре усвајања закона. Најјефтиније уље сада се може наћи за 1,74 евра, док је пре укидања ПДВ најнижа цена била 1,99. Након што су цене кориговане килограм соли се плаћа најмање 39 центи, неколико центи мање него пре измена Закона, док је најскупље око 70 центи.

ДА ХЛЕБУ ИЗБРИШУ НАМЕТ

У СКУПШТИНСКУ процедуру је ушао и предлог да се до краја године укине ПДВ на промет хлеба који сада износи седам одсто.

- Већ смањени ПДВ на брашно, по најавама из пекарске индустрије, неће утицати на смањење цене хлеба, будући да су пекарима трошкови суштински остали исти, јер сада неће плаћати ПДВ на брашно, али неће имати ни право на повраћај тог ПДВ, док ће трговци имати исте трошкове као и до сада. Зато је једини одржив начин за смањење цене хлеба заправо смањење ПДВ са садашњих седам на нула одсто - наводи се у образложењу предлога.

Када је реч о брашну, цене су снижене и до 20 центи. Ипак, зависно од произвођача, варирају цене, па су у међувремену нека поскупела, а неке цене остале на истом упркос укидању ПДВ. Тако се тренутно килограм брашна плаћа најмање 65 центи, а најскупље кошта 1,59 евра.

Из Уније слободних синдиката поручују да је направљен велики помак, те истичу да је свако снижавање цена позитивно и мора се осетити у позитивном смислу.

- Да ли је оно довољно или није то је друго питање. Посебна је прича и колико је Закон примењив у пракси. Но свакако, иако је у њему доста нејасноћа, битно је да Закон постоји. Није свето писмо, увек се може дорадити. Оно што је важно је да те мере које се донесу буду јасне, да се зна како ће се та цена формирати. Морамо да знамо ко контролише тај Закон, те сматрамо да се ту може увести нека врста кривичне одговорности - поручили су из УСС.

Фото: И. Д. С.

Да ће у случају да дође до нових поскупљења основних животних намирница ове мере неће бити довољне и да ће држава морати да има нове механизме и мере, недавно је поручио министар финансија Александар Дамјановић.

- Донели смо одлуку да ово важи до 3. јула. Ту смо фактички обухватили четири обрачунска периода. За очекивати је да ће за месец-два бити много јаснија слика што се тиче дугорочних ефеката и начина снабдевања и цена - казао је Дамјановић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЊА КУЖЕТ СМРШАЛА 18 КИЛА: Из исхране избацила ЈЕДНУ намирницу