ХЕРЦЕГНОВСКИ ПАРЛАМЕТ СА 35 ОДБОРНИКА: Општинској изборној комисији предато је шест изборних листи

В.В.

14. 04. 2021. у 14:19

У ПОНОЋ 13. априла истекао је рок за предају изборних листи за локалне изборе у Херцег Новом заказане за 9. мај. Општинској изборној комисији предато је шест изборних листи.

ХЕРЦЕГНОВСКИ ПАРЛАМЕТ СА 35 ОДБОРНИКА: Општинској изборној комисији предато је шест изборних листи

Фото: В.В.

На списку је пет коалиција, а самостално ће наступити Новска листа. Они су први ОИК предали списак својих кандидата под слоганом "Наш град, наш брод". Први је на листи др Саво Марић, као и на локалним изборима одржаним 2017. године.

Нови сазив херцегновског парламента имаће 35 или једног одборника  више него сада. То је у складу са  Законом о избору одборника који предвића једног одборника на пет хиљада становника. Очекује се да ОИК верификује све листе а жребање за коначан редослед на збирној изборној листи биће одржано 17. априла.

На локалним изборима учествоваће  коалиција "Стеван Катић – Ни лијево ни десно, правац Нови" У коалицији су Демократска Црна Гора, Нови побјеђује, Демос и Партија пензионера, инвалида и реституције. На првој позицији ове листе је  херцегновски председник Стеван Катић. На изборима 2017. Демократска Црна Гора је ишла самостално и освојила највише одборничких места.

На бирачком списку за мајске  изборе је 25.532 грађана или  25 више него на парламентарним изборима прошле године. Списак би требало да буде закључен 29. априла и тада ће се знати тачан број мештана са правом гласа.

"За будућност Херцег Новог и Боке"  изборна је листа која је удружила  ДФ, СНП и Радничку партију. Политиколог – мастер међународних послова, Иван Отовић на челној је позицији. Након прошлих избора на којима су учествовали самостално ДФ и СНП су били партнери у садашњој херцегновској владајућој коалицији.

Коалцију "Црно на бијело – може бокешки" предводи УРА, а  партнери су  Бокешки форум, Иницијатива Бокобран, ЦИВИС и нестраначки појединци. Носилац листе је др Драшко Рашковић. УРА је на прошлим изборима била у савезу са  СДП-ом, који је овога пута одустао од изборне утакмице.

Демократска партија социјалиста и Социјалдемократе су у коалицији, а њихова изборна листа је  "Европски тим за Херцег Нови". На челу је др Предраг Дабовић. Ваља подсетити да је ДПС од 2000. године опозиција у Херцег Новом, а од 2014. до 2017. са групом грађана Избор чинили су власт. Коалиција је раскинута на иницијативу Избора у тренутку када је ДПС требало да преузме челне функције у граду јер  током две године из ДПС нису испунии нити једно обећање дато у тренутку када је сарадња договорена.

Први пут  ће снагу на мајским изборима одмерити коалиција Права Црна Гора и Група грађана Глас за наш Нови. Њихов слоган је  "Прави Нови – слобода у нашим рукама"  а на првој позицији на листи је Милан Зарић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)