КНЕЖЕВИЋ ПОСТАВИО ПИТАЊЕ СВИХ ПИТАЊА: Да ли је Катнић ослободио Брана Мићуновића, па затим добио унапређење?

Novosti online

01. 03. 2021. у 14:36

ЈЕДАН од лидера Демократског фронта, Милан Кнежевић, позвао је председника подгоричког Вишег суда Бориса Савића да објави пресуду Апелационог суда од 21. новембра 2007. године ком је контроверзном бизнисмену Браниславу Брану Мићуновићу потврђена ослобађајућа пресуда за убиство двадесетогодишњег Никшићанина Радована Раца Ковачевића.

КНЕЖЕВИЋ ПОСТАВИО ПИТАЊЕ СВИХ ПИТАЊА: Да ли је Катнић ослободио Брана Мићуновића, па затим добио унапређење?

Фото В. К.

Тражили су и да саопшти да ли је председник тог већа, известилац или судија био ГСТ Миливоје Катнић.

- Да га питамо да ли му је то била препорука за даље напредовање?

Мићуновићу се судило због оптужби да је испред Клиничког центра убио већ тешко рањеног Ковачевића, док су га на нослила уносили у Ургентни блок.

Тај двадесетогодишњак тешко је рањен у ноћи између 6. и 7. октобра 2000. године у оружаном обрачуну у казину хотела “Подгорица”.

Превезен је до Клиничког центра, али је убица успео да у тренутку док су га износили из кола приђе и наочиглед медицинског особља у њега испали хитац.

Фото архива

Недуго затим, Мићуновић је оптужен да је те ноћи, након што је Никшићанин Здравко М. Лопушина у хотелу “Подгорица” убио Цетињанина Петка Пешукића, на улазу у Ургентни блок КБЦ Подгорица, из безобзирне освете, убио Ковачевића.

У новембру 2007. године веће Апелационог суда потврдило је пресуду Вишег суда, којом је Мићуновић ослобођен оптужби.

Пре одлуке Апелационог суда, два пута му је суђено пред кривичним ећем тадашњег судије Радована Мандића, који га је оба пута ослободио.

Иако убица Ковачевића никада није одговарао, Више државно тужилаштво пре две године објаснило је да више ни не истражују ко је повукао ороз, за шта је био оптужен, а потом због недостатка доказа правоснажно ослобођен Бранислав Брано Мићуновић.

“Правоснажном пресудом Вишег суда у Подгорици, оптужени Б.М. је ослобођен од оптужбе за кривично ђело убиство извршено на штету Р.К, тако да све одговоре на питања из вашег е-маила можете наћи у предметној пресуди”, пише у ранијим одговорима из ВДТ Подгорица.

Мићуновићу је два пута суђено за убиство суграђанина и оба пута ослобођен оптужби јер током суђења није доказано да је након обрачуна у хотелу пришао “аудију А-6” (БД 68-87), којим је до КЦ-а превезен рањени Ковачевић, а потом, док су Драгољуб Мрваљевић и Драгослав Војичић износили Ковачевића из аутомобила, у њега из пиштоља испалио три хица.

Првом пресудом, изреченом 12. јуна 2001. осим њега Цетињанин Веселин Перовић ослобођен је оптужби да је изазвао општу опасност, а Сава Вујовић из Билеће оптужби да је помогао починиоцу након кривичног дела.

Истом пресудом Ковачевићев пријатељ, сада покојни Здравко М. Лопушина, био је осуђен на две године затвора због убиства Пешукића у прекорачењу нужне одбране. Суђено му је јер је у Хотелу “Подгорица” након што је Пешукић испалио три хица у Ковачевића, пришао том Цетињанину са леђа, ударио га песницом, отео му пиштољ и у њега испалио више хитаца.

Веће Врховног суда у мају 2004. године предмет је вратило на поновно суђење и наложило Вишем суду да у поновљеном поступку свестраније анализира исказ сведока – санитетских радника Крсмановића и Војичића.

Фото: Принтскрин

Војичић је тврдио да је видио руку и пиштољ када је пуцано на Ковачевића, али не и особу која је испалила смртоносне хице.

Врховни суд је тражио да се сведочења двојице санитета додатно анализирају и због тога што је полицајац Драгољуб Мрваљевић, који је испред УБ-а помагао болничарима да изнесу рањеног Ковачевића, приметио да долази Мићуновић и да је неко гласно викао:

- Није он пуцао, Брано.

Затим је чуо три јаке детонације. Мрваљевић је испричао да је видио Мићуновића који је, како је тврдио у судници, питао: “Ко је још пуцао”.

Врховни суд је закључио да треба суочити сведока Војичића и Мрваљевића, али веће којим је поново председавао судија Радован Мандић то није учинило у поновљеном поступку.

(Борба)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)