ПРАВДА СЕ ЗБОГ СРПСКЕ, "КОСОВУ" ЧЕСТИТА: Оштре реакције у јавности због понашања Здравка Кривокапића и Дритана Абазовића

Д. МИЛИНКОВИЋ

28. 02. 2021. у 22:16

ПРВИ човек нове владе у Подгорици Здравко Кривокапић убацио је још један клип у точкове обнављања односа са Београдом, које је тако здушно обећавао у предизборној кампањи - честитао је празник лажној држави Косово!

ПРАВДА СЕ ЗБОГ СРПСКЕ, КОСОВУ ЧЕСТИТА: Оштре реакције у јавности због понашања Здравка Кривокапића и Дритана Абазовића

Фото ФБ

Тако бар тврди потпредседник Владе Дритан Абазовић, који је рекао да не само да је он упутио честитку Приштини поводом дана независности 17. фебруара, него да је то учинио и црногорски премијер:

- Ја сам честитао, а честитао је и премијер, преко државног протокола, и то је лако наћи. Када је у питању (тзв.) Косово, ја нисам хтео да уђем у Владу Црне Горе док се не потпише споразум који је подразумевао да се неће дирати питање независности - поручио је Абазовић.

Лидер покрета "Црно на бијело" тако је реаговао на "прозивке" Ника Ђељошаја, председника Општине Тузи, да Приштини није честитао. Поставио му је и контрапитање: Зашто председник Црне Горе Мило Ђукановић не објављује јавно коренспонденцију са Приштином и да ли му можда сада то више није важно, јер је у опозицији, па му нису потребни гласови мањина?

За Андрију Мандића, лидера Демократског фронта, велико изненађење је да је Кривокапић честитао лажној држави:

- Изненађени су, верујем, и многи који су подржавали Кривокапића на изборима и дали му ту част да предводи коалицију "За будућност Црне Горе". Поготово када се узме у обзир како се Кривокапић односио када је упутио честитку Жељки Цвијановић, поводом Дана Републике Српске, и када се дан касније правдао да он у ствари ништа није честитао.

Мандић каже да је овај Кривокапићев потез веома опасна и лоша порука за оне који су тако снажно подржали промене у Црној Гори, а посебно најаве заокрета у спољној политици:

- Добили смо подршку грађана, подједнако како ја, тако и Кривокапић и многи други из коалиције, јер је део нашег изборног програма био и радикалан заокрет у односу на политику Ђукановића, као и изградња најбољих могућих односа са Србијом. А они се сигурно не граде ако овако, скривено од јавности, честитате Косову и ако у свим елементима чувате тековине Ђукановићевог режима.

Зато је важно, сматра Мандић, да коалиција "За будућност Никшића" освоји апсолутну власт у овом граду и да више не зависи ни од чијег уцењивања, нити од добре воље Абазовића и његових савезника.

Ни историчара Александра Раковића не чуди последњи потез Кривокапића, имајући у виду да се, како каже, срамним септембарским споразумом обавезао да ће поштовати једнострану проглашену сецесију албанских сепаратиста на КиМ:

- Велико је разочарање ова влада када је реч о Србима. Кривокапић је човек који реагује на притиске, и то на врло слабашне. Он је очигледно човек колебљиве природе. Када је повукао честитку РС, чуле су се и шале да ли ће сад повући и честитку Новаку Ђоковићу за победу на Аустралијан опену.

ХОЋЕ ДА УВЕДУ СРБО-ЦРНОГОРЦЕ

ИСТОРИЧАР Раковић указује на велику опасност од тога да се пред следећи попис у Црној Гори уведе нека тзв. црногорско-српска нација, где би можда и премијер Здравко Кривокапић био један од носилаца тог идентитета:

- Он не зна шта је, мучи се да буде Србин. За разлику од Абазовића, који зна да је Албанац и штити њихове интересе, Кривокапић и још неколицина људи који су без подршке народа, али из сенке управљају премијером, имају намеру да инсталирају ту нову нацију, која би под капом црногорства, заједно са старом црногорском нацијом у ствари свела Србе поново на националну групу која није најбројнија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Zrenjaninac

28.02.2021. 22:46

Bitno je da im Srbija poklanja vakcine i da su sa gađenjem odbili respiratore. Pokazujete svoje pravo lice, a i ovi vaši koji su se tako dobro rodbinski snašli na visokim položajima i u kriminalnim vodama. Kako vam niko od njih ništa ne poruči dok od Srba pravite crnogorce?