МАНДИЋ УРУЧИО ОДЛИКОВАЊЕ: Орден ,,Марко Даковић” никшићким професорима

Novosti online

26. 02. 2021. у 12:52

МАНДИЋ УРУЧИО ОДЛИКОВАЊЕ: Орден ,,Марко Даковић” никшићким професорима

Фото: Принтскрин

ПРЕДСЕДНИК Нове српске демократије, Андрија Мандић, уручио је, у име НСД, орден ,,Марко Даковић” никшићким професорима који су 2004. године остали без посла у просвети.

Пре седамнаест година, у Црној Гори је донета одлука о преименовању српског језика у матерњи, што је довело до побуне никшићких професора.

- Имам велику част и привилегију да наше највеће страначко одликовање, које је прије вас добио наш највећи живи пјесник Матија Бећковић, уручим управо вама - казао је Мандић.

Он је истакао да му је будући градоначелник Никшића, Марко Ковачевић, рекао да ће се једна посебна просторија у Општини Никшић обезбиједити у сврху његовања и чувања свега што су професори постигли и подигли као високи стандард у Никшићу, и да ће, када неко дође, моћи да каже да су то они професори из Никшића, који су највећи професори после оног чувеног професора који је у Крагујевцу држао час.

Проф. Драгана Тодоровић је у име својих колега поручила да је језик за њих светиња и да су између хљеба и језика изабрали језик.

- Знали смо да то неће бити лака борба, да је то тешка борба, тежак пут, али ишли смо тим путем, носили смо крст и даље носимо тај крст, и даље се боримо, јер борба за језик не траје годинама, она траје чак и вјековима.

- У језику је сва наша традиција, сва наша мисао, сав наш живот. Према томе, тамо гдје нема језика, нема ни народа - истакао је проф. Миомир-Бели Ковачевић и додао да је највеће признање добио 2004. године када је остао без посла и када је, како каже, стао уз људе.

Проф. Марија Лалатовић је поменула и њихове преминуле колеге: “Данас се радују душе великих професора српског језика, Вука Велаша, Станке Никчевић и Светозара Ћираковића.”

Носилац листе коалиције ,,За будућност Никшића”, Марко Ковачевић, нагласио је да од Никшича жели да направи град у којем сви могу добити мјесто које им припада.

- Данас смо ми то мјесто дали вама, а оно је највеће на пиједесталу свих моралних вриједности које један град треба да има - казао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)