ТВИТЕРАШИ ЗАМЕРИЛИ ДРИТАНУ: Шта ћеш ти на скупу ИПО Монтенегро?

Новости онлајн

24. 02. 2021. у 11:18

У Подгорици је данас одржана научна конференција на тему "Екстремизам, тероризам и религија’, у организацији "ИПО Монтенегро’. Учесници су били потпредседник Владе Дритан Абазовић, министар полиције Сергеј Секуловић, државнио секретар у министарству полиције Раде Милошевић, ректор цетињске богословије Гојко Перовић, муфтија Мулдин Милаими, и генерални викар барске богословије Симо Љуљић.

ТВИТЕРАШИ ЗАМЕРИЛИ ДРИТАНУ: Шта ћеш ти на скупу ИПО Монтенегро?

Фото: Принтсцреен

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић казао је да све религије позивају на мир и да је то темељна одредница сваке религије.

„Терористи нису верници. Терористи су криминалци. Медији их чине верницима. Медији их гурају у национална одређења. Медији их повезују са одређеним групацијама, државама. Терористи су криминалци и тако их треба третирати. Прави верници нису криминалци. Прави верници су они који инсистирају на повезивању људи. Прави верници су они који имају степен толеранције много већи него друге индивидуе којима вера, можда, није блиска“, појаснио је Абазовић у ПР Центру.

Истакао је да је много више ствари које грађане спајају, него оних које их раздвајају, „само је проблем што ми увек волимо да подстичемо те разлике“.

Међутим, његово учешће на овој конференцији наишло је на оштре критике твитераша:

Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић сматра да је у јавну дебату потребно вратити изворну мисао коју религије саме по себи носе.

„Та идеја мора да се чује јасније, гласније, отвореније. Можда неких 150, 200 година религија се отворено истискује са јавне сцене. Међутим, држим да постоји немали простор да се она врати на сцену, али да се врати у чистом облику“, поручио је Секуловић.

Председник ИПО-а мр Иван Пекић рекао је да, када је реч о дерадикализацији терориста или повратку бораца са страних ратишта, постоје одређени недостаци, а то је да приликом повратка терориста са ратишта држава мора да створи план дерадикализације што подразумева да ако се неко врати нормалном животу држава мора да стане иза тога, да му нађе посао, финансира га у краћем времену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)