"УДАРИЋЕМО ПЕЧАТ НА ПОБЕДУ ОД 30. АВГУСТА": Посланик ДФ Марко Ковачевић о изборима у Никшићу

Новости онлине

05. 02. 2021. у 10:40

УДАРИЋЕМО ПЕЧАТ НА ПОБЕДУ ОД 30. АВГУСТА: Посланик ДФ Марко Ковачевић о изборима у Никшићу

Фото За Будућност ЦГ

МАРКО Ковачевић, посланик Демократског фронта у парламенту Црне Горе је у интервјуу за ИН4С говорио о актуелном друштвено-политичком тренутку у Никшићу.

- Знамо ко смо и шта смо, показали смо то у последњих годину дана. Сада треба да покажемо да као такви имамо будућност, да можемо да Никшић опет претворимо у индустријски центар, да отворимо нова радна места, да вратимо људе који су отишли и да кренемо путем развоја и коришћења свих наших потенцијала на корист свих грађана а не као до сада само у корист подобних појединаца. Треба да се свим срцем опредјелимо За будућност Никшића и покажемо како један град који је плански уништаван и урушаван може да се дигне на ноге. Никшић је срце Црне Горе и када то срце вратимо у функцију и читава наша земља ће кренути напријед.

Избори у Никшићу све су ближи. У том контексту, разумљива је и појачана „брига“ ДПС-а и сателита за грађане, напрасна „потреба“ за новим радницима у јавном сектору и параприватним компанијама. Све гласнији је и "хук врлих грађаниста", који по обичају виде све што види и поражени режим ("малигни" утицај Србије и Русије, "поновно" уплитање Цркве, толеранцију "апостолске" владе на "насиље" које се спроводи над несрбима у Никшићу…).

Такође, сваким даном јача и одлучност народа да зада нови ударац клептократској власти и да нову шансу граду под Требјесом, који је био срце црногорске привреде, да поново "стане на ноге". Зато је Марко Ковачевић, посланик ДФ-а у републичком парламенту и човек од којег се очекује да, у добром делу, на својим „плећима“ изнесе и кампању коалиције „За будућност Никшића“ али и промене које ће уследити, одговорио на пар питања и читаоцима приближио актуелни друштвено-политички тренутак у Никшићу.

Прво и најважније предизборно обећање је испуњено – светиње су одбрањене. Иако су многи високопозиционирани представници ДПС-а, па и Ваш суграђанин – Драгутин Паповић, тврдили да председник Црне Горе неће потписати измењени Закон о слободи вероисповести, он је то ипак урадио. Како тумачите тај чин Ђукановића?

Светиње је одбранио народ предвођен својим архипастирима. Ми смо као део тог народа и његови политички представници одговорили у сваком моменту ономе што је била народна воља – и као опозиција у моменту доношења срамног Закона против наше СПЦ и као део владајуће већине када се тај Закон мењао у својим дискриминаторским одредбама. Да би срамни Закон против СПЦ био донешен морао је бити ухапшен читав тада највећи опозициони посланички клуб (ДФ) а да би се тај Закон променио наша политичка опција морала је на изборима да добије огромно поверење грађана. У политичком делу ове приче урадили смо све како треба.

Ђукановић измењени Закон о слободи вероисповјести није потписао први пут на шта је по Уставу имао право. Други пут је по Уставу морао да потпише или да сам изврши напад на највеће акте ове земље и произведе нестабилност.

Показало се да је бритва отупила и да њен замах више није толики да може да реже. Подсетићу да је Андрија Мандић први указао на то да ће Ђукановић на крају ипак морати да потпише Законе. Све друго би само убрзало његов одлазак са тренутне позиције а то је у ствари једина сламка за коју се Ђукановић и његова ОКГ ДПС држе.

Да ли очекујете да се осећај задовољства, присутан код већине становника града под Требјесом због измене Закона, рефлектује и на изборе 14. марта?

Након Конгреса ДПС и новог усмеравања њихове политике које је између осталих дала и Латинка Перовић, виђели смо да је ДПС наставио да инсистира још агресивније на политици која их је довела до пораза на парламентарним изборима. Они и даље имају у плану партиску цркву, прогон суграђана који су по националности Срби, њихов главни политички принцип је и даље да је за све крива Србија, дакле у сваком смислу једна ретроградна политика која жели да свађа и изазива хаос. Тако се ових дана многи приватни проблеми које њихови чланови и функционери у Никшићу имају покушавају приказати као политички или национални у чему им помажу поједини медији али и никшићка полиција, кроз шта опет налазе мотив да нападају и дискриминишу и даље оне који су нападани и дискриминисани годинама под њиховом влашћу.

Грађани Никшића имају одговорност да не дозволе да та политика поново ојача или буде на власти. На нама је терет потврде побједе коју смо остварили 30. августа и мислим да ће Никшићани тај терет успешно изнети. То је предуслов да наш град крене једним мирнијим путем изградње и отварања нових радних места.

Актуелни градоначелник Никшића, Милутин Симовић, заједно са сарадницима, „креира“ пројекте за младе, обећава плацеве за станове пензионерима, говори о „домаћинском буџету“… Како тумачите њихову изненадну „креативност“ и напрасну „потребу“ општинских предузећа за новим радницима?

Фото ДФ

Милутин Симовић се у Никшић вратио тек када је изгубио све функције на државном нивоу. И њему и ДПС-у Никшић је постао битан тек када им није преостало ништа друго. Сва та „креативност“ која се нагло појавила показује да су они Никшићу и раније могли да помогну али да једноставно није било воље да се то уради. Садашње њихово деловање није последица њихове добре воље да нешто ураде и помогну Никшићу већ је директна директна последица наше победе 30. августа која је и ДПС натерала да у Никшићу нешто ради у паничном страху од политичког нестајања. Наравно, они више немају капацитета да као странка опстану и нема те напрасне креативности и импровизације која ће то променити.

Утисак је да ТВНК, коју финансирају грађани, веома успешно копира дискриминаторске политике РТЦГ? Шта планирате да предузмете тим поводом, након ослобађање никшићке ТВ „Бастиље“?

ТВНК увелико надилази по идеолошкој обојености и мржњи чак и РТЦГ па би се могло рећи да РТЦГ у многоме копира ТВНК. Толико једнострано изјашњавање и игнорисање више од половине грађана Никшића и њиховог друштвеног живота, културе коју емитују, па однос према литијама које су биле током читаве прошле године показују да је то један болестан организам који се мора скоро 100% очистити. Ту не треба имати никакве политичке самилости или инсистирати на томе да нема реваншизма. Реваншизма наравно неће бити али принцип праведности ће морати да буде испоштован а то значи да већина оних који учествују у креирању овакве политике ТВНК већ могу да почну да пакују кофере.

Недавно је полиција протерала више држављана Србије који су били укључени у кампању коалиције „ЗБНК“. У том контексту, потпредсједник ДПС-а, Никшићанин Јевто Ераковић, покушао је да буде духовит оценама да би „специјалци СНС из Ниша, Ћићевца, Лесковца и Беле Паланке требало да науче Никшићане гђе су Рудо Поље, Растоци, Хумци или Драгова Лука, да нас науче о нашим обичајима, нашој култури, покажу нам „будућност Никшића”, како се „не да Никшић” и шта је то „живот Никшића”. То, ваљда мисле, Никшићани не знају, него се ето то боље види и разумије из Ћићевца…“. Како коментаришете овакве иступе Ераковића и његових идеолошких сабораца?

Такве оцене је тај човјек изнео непосредно након Конгреса ДПС који је идеолошки издефинисала мајка Друге Србије, Латинка Перовић и дала им јасне смјернице како да даље политички ђелују. Зато су Ераковићеве оцене тако обиловале потцењивачким и шовинистичким духом према одређеним деловима Србије какав је својствен управо београдском кругу двојке. Управо кроз овакве иступе Ераковића и његових сабораца након инструкција Латинке Перовић видимо да њихово сагледавање наше земље и друштва није рођено у духу Његошеве Црне Горе већ у духу београдског круга двојке. И Јевто и сви они више су другосрбијанци него што су Црногорци. Зато се тако и понашају. И једнима и другима смета споменик Стефану Немањи у Београду што је јасан показатељ да они припадају истом делу нашег народа који је спреман да изда његове интересе и буде слуга а не партнер људима са стране.

Фото: Принтскрин

У медијима су све чешће најаве да ће ДПС у Никшићу предводити др Сања Дамјановић или др Јевто Ераковић. Каква је ово порука за Милутина Симовића и да ли би њихово именовање промијенило било шта у прецепцији ДПС-а од стране грађана?

Није то порука за Симовића. То је део ранијег плана. У случају победе Симовић ће остати на челу општине. Међутим пошто је пораз извеснији онда су одлучили да неко други буде поражен. Није то ништа чудно, врх ДПС-а је увек потурао туђа леђа. Пристанком на ту игру нека од те две особе које сте поменули себе анулира као интелектуалца и савесног грађанина.

Притом ваља знати да је др Сања Дамјановић као део Владе Душка Марковића директно учествовала у прогону СПЦ и православних верника у Црној Гори а др Јефто Ераковић као компањон тадашњем шефу НКТ-а Милутину Симовићу био асистент приликом хапшења владике Јоаникија и никшићког свештенства на дан Светог Василија Острошког. У питању су, дакле, људи који су због политичке и идеолошке острашћености и мржње спремни погазе основна права човека, загарантована Уставом и свим међународним актима, својим земљацима и суграђанима. Како да они сутра имају осјећаја за то шта су потребе грађана. Никако. Зато их и грађани Никшића неће више доводити у позицију да се за било шта питају.

И за крај, имате ли неку поруку за суграђане?

14. марта у Никшићу треба да ударимо печат на победу коју смо остварили 30. августа и пошаљемо ДПС у политичку прошлост. Такође, морамо да изаберемо будућност у односу на прошлост коју нам ДПС непрестано нуди и потура.

Знамо ко смо и шта смо, показали смо то у последњих годину дана. Сада треба да покажемо да као такви имамо будућност, да можемо да Никшић опет претворимо у индустријски центар, да отворимо нова радна места, да вратимо људе који су отишли и да кренемо путем развоја и коришћења свих наших потенцијала на корист свих грађана а не као до сада само у корист подобних појединаца. Треба да се свим срцем определимо За будућност Никшића и покажемо како један град који је плански уништаван и урушаван може да се дигне на ноге. Никшић је срце Црне Горе и када то срце вратимо у функцију и читава наша земља ће кренути напред.

(ИН4С)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)