КРОЗ ЛИНИЈСКИ ПАРК НА ДУНАВ ОД КРАЈА 2021: Пројектанти завршили решења за 10 целина које ће чинити будући изглед потеза до Панчевачког моста

С. Видачковић

25. 10. 2020. у 09:23

КРОЗ ЛИНИЈСКИ ПАРК НА ДУНАВ ОД КРАЈА 2021: Пројектанти завршили решења за 10 целина које ће чинити будући изглед потеза до Панчевачког моста

Фото Беоинфо

ИЗГРАДЊА Линијског парка, који ће се простирати на 4,6 километара, требало би да почне следеће године. Ово је јуче најавио главни градски урбаниста Марко Стојчић и додао да ће радови трајати око две и по године.

Према његовим речима, Линијски парк имаће десет целина, а идејна решења завршило је 55 младих људи, који су се квалификовали кроз поступак почетком године. Процена је да ће вредност овог пројекта бити око 55 милиона евра, а нови парк имаће драстичан утицај на развој Београда.

- Тих десет целина представљају једну функционалну, која чини Линијски парк - објашњава Стојчић. - Парк почиње на тридесетак метара од Бетон хале, а завршава се код Панчевачког моста. Та територија обухвата стару железничку пругу која није у функцији, од кад смо почели да градимо "Београд на води". Тада је потпуно промењена железничка мрежа, па смо коначно успели да продремо из урбаних делова града до Саве. Сада, кроз Линијски парк, чинимо исто само на дунавској страни. Тако ће, први пут откако је изграђен тај део Београда, моћи да се пешачким и бициклистичким коридорима несметано приђе Дунаву.

Фото Беоинфо

Део уз Линијски парк, истиче Стојчић, биће здраво место за живот, по угледу на Њујорк, Париз, Валенсију... Предвиђени део за реализацију овог пројекта заузима јавну површину и све парцеле су у власништву Града. Међутим, Стојчић каже да ће се ући са обе стране у насеља, како би Линијски парк повезали са постојећим отвореним просторима у стамбеним блоковима, где је то могуће.

Цео пројекат радиће се у фазама, а сада је у току израда плана детаљне регулације. Обезбеђена су средства за пројектну документацију, а набавка ће бити расписана највероватније почетком фебруара. Има доста објеката који треба да се уклоне, а имовинско-правни поступци треба да почну крајем јануара.

Фото Беоинфо

- Чим то буде завршено, идемо у следећу фазу, набавку за извођење радова - прецизира градски урбаниста. - Фазе ће зависити од процене имовинско-правних поступака, који треба да спроведемо за сваки од објеката. Зависно од те брзине, видећемо која ће целина бити прва.

Грађевински најједноставније, али најкомпликованије су прве три целине, јер обухватају део бедема Калемегдана. Ту ће бити неопходна реконструкција бедема, а код Куле Небојша мораће се водити рачуна о заштити уколико се река излије.

- Када је висок водостај, ту све поплави, па ћемо овом интервенцијом и то покушати да решимо. Саобраћајно повезивање биће посебан изазов, јер Линијски парк има 4,6 километара у континуитету и нигде га не пресеца колски саобраћај. То значи да ћемо свуда имати подвожњаке или неке друге начине преласка, али ће пешаци и бициклисти моћу да користе целу стазу.

Фото Беоинфо

ФИЛМ О ПРОЈЕКТУ

ГРАДСКИ урбаниста Марко Стојчић каже да је припремљен четвороминутни филм о Линијском парку, који се може видети на његовом инстаграм-профилу. Тако ће грађани видети где се налази територија коју овај пројекат обухвата, шта је идеја извођења радова на том потезу, као и како би требало да изгледа по завршетку радова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)