ДОЗВОЉЕНО ПЕТ, А ЗИДАЈУ ОСМИ СПРАТ: Бахати инвеститор подигао три нелегална спрата на Врачару

Ш. Маровић/И. Богићевић

29. 07. 2020. у 12:15

ДОЗВОЉЕНО ПЕТ, А ЗИДАЈУ ОСМИ СПРАТ: Бахати инвеститор подигао три нелегална спрата на Врачару

Фото Ж. Кнежевић

ДА бахатост инвеститора у престоници нема границу показује случај из срца главног града - Врачара, где су објекту на углу Јадранске и Церске улице, поред дозвољених пет, засада додата још три нелегална спрата.

Градска грађевинска инспекција по пријави житеља излазила је неколико пута на терен и затварала спорно градилиште, али су мајстори скидали траку и неометано настављали изградњу.

Ни забрана даљих радова коју је грађевинска инспекција донела 14. јула није спречила инвеститоре Ј. В., Ј. М. и Н. М., који се помињу у уговору у који су "Новости" имале увид, да наставе са изградњом вишеспратнице.

- Приликом извођења радова на изградњи угаоног, двострано узиданог објекта, одобрених грађевинском дозволом донетом 19. новембра 2019. године, одступљено је од одобрене техничке документације - пише у решењу Секретаријата за инспекцијске послове од 14. јула. - Изнад петог спрата, уместо повученог, озидан је шести спрат у истим габаритима као и пети, а изнад шесте етаже озидани су фасадни зидови седмог спрата у истим габаритима. Изводе се радови на изградњи плоче изнад седмог спрата.

Од тада је градилиште још више напредовало, а у току јучерашњег дана репортери "Новости" затекли су на њему велики број радника. Они су радили на оплати и арматури осмог спрата, док је неколико њих било ангажовано и на уређењу унутрашњости зграде.

Око градилишта је постављена ограда, а табле на којој треба да се налазе информације о инвеститору, спратности и роковима није било.

Фото Ж. Кнежевић

- На плацу се раније налазила приземна кућа, која је срушена како би се сазидао овај објекат - за наш лист огорчено прича један од станара Јадранске улице. - Радови су почели у новембру прошле године и било је планирано да се сазида пет спратова, али је инвеститор наставио радове и питање је да ли ће се зауставити на осмој етажи. Табла са првобитним изгледом зграде, која је постављена на почетку радова, уклоњена је пре извесног времена. Иако сви околни објекти поштују прописану спратност, они овом накарадном градњом руже цео крај.

Проблем остављање аутомобила

СТАНАРИ овог дела престонице у бојазни су да ће спорни објекат на углу Јадранске и Церске улице још више оптеретити путну инфраструктуру. Паркирани аутомобили у већином једносмерним улицама прилично ометају саобраћај, па би изградња додатних квадрата само погоршала тренутну ситуацију.

Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове издао је 19. новембра 2019. године дозволу за изградњу угаоног, двострано узиданог стамбеног објекта, прописане спратности: сутерен, приземље, пет спратова, као и увучени спрат. Дозволом је предвиђено да се у згради налазе 20 стамбених јединица и 22 паркинг-места. Површина парцеле на којој се објекат зида износи 380 метара квадратних, а дозвољено је градити 2.132 бруто квадрата.

- Траке коју је инспекција поставила поводом забране наставка радова на објекту пре два дана није било, да би се јуче ујутру опет појавила - огорчено прича Драган Вучићевић, житељ Сазонове улице. - Иако је градилиште затворено, у пракси то делује другачије, пошто су радници свакодневно ту. Обратио сам се и Беоком сервису, који ће ме обавештавати о даљим корацима Града, односно инспекције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Miloš

30.07.2020. 13:54

@deki - @Deki Ako pogledate statistiku iz 2018. godine, u Srbiji broj nelegalnih objekata iznosi 5 miliona, skoro koliko i stanovnika. Ako je po toj pravnoj osnovi, ni jedan od tih objekata ne bi smeo da ima priključke, a znamo da u praksi to nije slučaj. Ova država jednostavno ne ume da se izbori sa ovim problemom.

deki

31.07.2020. 09:20

@Miloš - Broj od 5 miliona objekata obuhvata sve objekte u zadnjih 40 godina. Zabrana prikljucaka i uknjizenje objekta odnsoi se na objekte od nekog datuma iz 2019. Napravljen je presek od tog datuma i ko je poceo da gradi posle tog datuma ne moze da izvrsi prikljucenje i uknjizenje.

tadija64ZEMUN

30.07.2020. 09:00

tu je i pet spratova previse,ODMAH porusiti celu zgradu,uhapsiti "investitora",oduzeti mu sve sto poseduje(po kratkom postupku,osuditi na visegodisnju robiju),jer se ovako bahato ponasaju poslednjih 20 godina i niko im nista nemoze,a kad neko uzme stvar u svoje ruke(pa metak u celo)onda drvlje i kamenje(a u stvari tu je kriva drzava i njene institucije,u kojima je veliki broj korumpiranih)

djura

30.07.2020. 12:30

Izgleda da se "investitori" ne boje nikoga. Povezali su se sa svim komunalnim firmama ,u kojima rade kao podizvodjaci , spozorisu i podizvodjaci su i u ktastaru imaju svoje notare itd itd...Samo kada malog coveka doteraju do ruba provalije ,se pomalo plase, Secate se ubijenog investitora Zorana Trifunovica? znaci pljasckaju sve fondove a kriju se iza Vlasti... A u stvari ,malo ih je i idu iz rezima u rezim.Jedna dobra akcija BIAe i bilo bi gotovo, Ali ... i u BIAi je bilo pojava...Znaci prvo BIA ,pa onda drzava !