УЗ "УНИОН" ИДУ И ДУГОВИ: Хотел у центру Београда продат на лицитацији за 6, 2 милиона евра

С.В.

17. 06. 2024. у 06:45

ДА ли ће опустели хотел "Унион" који се налази у Косовској улици у центру града, ускоро оживети и дочекивати госте, зависи од новог власника који је ову зграду у центру Београда купио на јавном надметању за 727 милиона динара, односно 6,2 милиона евра.

УЗ УНИОН ИДУ И ДУГОВИ: Хотел у центру Београда продат на лицитацији за 6, 2 милиона евра

Фото Google streat

Лицитација је одржана прошле недеље, а почетна цена била је 297 милиона динара (око 2,5 милиона евра), учествовало је 10 понуђача, а нови власник хотела је фирма Logga plus d. o. o. из Београда, чији је директор и оснивач Владан Микетић. Фирма Logga plus регистрована је за трговину и пружање услуга и до сада није била у пословима хотелијерства.

Заједно са зградом хотела од готово 3.000 квадрата, Микетић је добио и уметничке слике, опрему, залихе, али и дугове.

Обавезе из пословања и остале краткорочне обавезе које има хотел "Унион", 58 пута су више него износ обртне имовине. Обавезе су 124,3 милиона динара, а обртна имовина 2,1 милион динара, и већински се односи на потраживања. Према подацима Народне банке Србије, рачун хотела налазио се у блокади од 26. јула 2021. године до 21. маја ове године, односно 1.030 дана.

Фирма Logga plus d.o.o. основана је 2008. године, има једног запосленог и прошлу годину завршила је са губитком од 11,1 милион динара.

Хотел "Унион" саградио је 1922. године трговац Никола Раденковић. Тада је био један од највећих хотела у престоници, са 172 собе и 241 креветом. Када је отворен био је категорисан као хотел првог реда. Због финансијских и породичних проблема Раденковић је извршио самоубиство десет година после отварања хотела.

Три хотела за пет месеци

С продајом "Униона", списак култних хотела који су током свог животног века били симболи Београда, све је краћи. Хотеле "Славија" и "Југославија" задесила је ове године иста судбина као и хотел у Косовској.

Хотел "Славија", половином јануара, купио је бизнисмен и "краљ меса" Предраг Матијевић за 24,94 милиона евра.

У марту ове године продат је и хотел "Југославија" за 3,17 милијарди динара једином понуђачу на аукцији, компанији MV Investments.

Током осамдесетих, овај хотел био је познат највише као рок-хотел, место у коме су одседале највеће југословенске рок звезде када су имале концерте у Београду. Са појавом новог таласа, хотел "Унион" почео је да стиже и у песме, најпре загребачке групе "Звијезде", а потом и групе "Филм".

Потом је овај престонички драгуљ задесила слична судбина као и југословенски рокенрол током деведесетих година. Заборављен је и огољен. Током 2002. године, на до тада највећој аукцијској продаји од почетка приватизације, продат је за 150 милиона динара. У тадашњем надметању 10 учесника за куповину овог хотела, чија је почетна цена била 21 милион динара, највишу цену понудио је Милорад Мајкић, тадашњи власник казина "Александар".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ШТА ЋЕ РЕЋИ НОВАК ЂОКОВИЋ КАД ИХ ВИДИ? Овако су аустралијски пливачи дошли у Париз на Олимпијске игре (ВИДЕО)