ДО СРЦА СРБИЈЕ ЗА САТ ВРЕМЕНА: "Новости" на почетној деоници ауто-пута "Милош Велики", брзој саобраћајници од Сурчина до Новог Београда

Ш.Маровић

29. 03. 2023. у 10:21

УРЕЂЕЊЕ последњих 400 метара брзе саобраћајнице од Новог Београда до Сурчина полако се приводи крају, а радници у три смене финиширају путни правац који представља и почетну деоницу ауто-пута "Милош Велики". Дужина магистрале која ће значајно утицати на побољшање протока саобраћаја је 7,9 километара и предвиђена је за максималну брзину од 80 километара на сат.

ДО СРЦА СРБИЈЕ ЗА САТ ВРЕМЕНА: Новости на почетној деоници ауто-пута Милош Велики, брзој саобраћајници од Сурчина до Новог Београда

Privatna arhiva

Прилазећи кружном току који спаја новоизграђену саобраћајницу са Војвођанском може се видети да је комплетна оператива кинеске фирме China communications construction company (CCCC) у погону, али и велики број грађевинских машина приводи последње финесе крају пред свечано отварање, заказано за сутра. Иако је било застоја у откупу последњих кућа уз Водоводску улицу, ти проблеми су преброђени. Почетком марта срушен је и последњи објекат који је кочио завршетак комплексног пројекта, након чега се ударнички кренуло у савладавање преосталих 400 метара.

- Радници последње три недеље раде заиста пуним капацитетима, на терену је пола наших и пола кинеских људи, њих 150 и 100 машина - прича за "Новости" одговорни извођач радова на деоници Нови Београд-Сурчин Немања Мутић. - Овај завршни сегмент се због нерешених имовинско-правних односа мало одужио, али ће се то све заборавити када прекосутра први аутомобили прођу овим правцем. Мислим да ће бити изузетно значајан за све грађане Новог Београда, Сурчина и Земуна и да ће много скратити време путовања према западној Србији, до Чачка ће се одавде стизати за сат времена.

Мутић објашњава да радници тенутно припремају тротоаре за асфалтирање, што ће данас бити обављено, ради се и хортикултурно уређење разделног острва, а данас и сутра биће постављени и стубови јавне расвете.

- Колико је ово комплексан пројекат, показује податак да смо у изградњу пута уградили 300.000 кубика дробних камених агрегата и 1.400.000 кубика песка у насипу - каже Мутић.

Ширина тротоара биће 2,2 метра, док разделно острво од пет метара одваја леву и десну страну коловоза. Ту ће бити постављене и заштитне, одбојне ограде, како би се безбедност свих учесника у саобраћају повећала на максималан ниво.

- Бициклистичке стазе крећу од уклапања са улицом Јурија Гагарина, која ће се радити у будућности - истиче наш саговорник. - Траке су широке по 3,5 метара и биће три са обе стране, а урађена су и два надвожњака и три моста. На саобраћајници постоје три раскрснице у нивоу, које ће бити обележене семафорском сигнализацијом. На 7,5 километара који су већ завршени, у наредна два дана постављамо табле на порталне носаче и на левој страни завршавамо други слој хоризонталне сигнализације. На крају ће се све опрати, како би пут чист дочекао прва возила. Грађани који живе у Виноградској улици заиста су задовољни, иако се чује бука машина навијају да се све што пре заврши, пошто је та улица раније била преоптерећена. Срећан сам што је све на самом крају.

Радови на брзој саобраћајници, која пролази кроз насељено подруче, почели су у марту 2021. године и коштају 70,5 милиона долара. Уређење овог правца комплетно је финансирано из буџета Србије. Такође, у склопу ових радова, завршава се и канализациона мрежа за све грађане који живе близу пута, у Виноградској улици. Она ће постати слепа, али ће добити излаз на "Милош Велики".

- Поздрављам уређење овог пута, значиће свима који живе у овом делу - истакла је једна од суграђанки за "Новости". - Сваког дана са терасе пратимо како напредују радови, види се да мајстори раде пуном паром. Заиста се све максимално убрзало. Преко ове саобраћајнице лакше ћемо се укључивати на Обилазницу и ауто-пут.

Вредни српски и кинески радници заједничким снагама завршавају последње детаље пред пуштање у саобраћај, па раде у три смене.

- Заједничким снагама посао приводимо крају, кинески мајстори нам много помажу - каже Никола, један од грађевинаца. - Ивичњаци су скоро готови, прикључак на кружни ток на Новом Београду такође, још да се среди биље и растиње. Квалитет радова је заиста добар, све је урађено по прописима.

У оквиру пројекта изграђена је и петља Сурчин 1, која ће водити до центра општине, али и до новог националног стадиона. Због тога се ова саобраћајница по важности и густини саобраћаја у будућности већ назива новом Аутокомандом.

НА РЕД ДОЛАЗИ И ПЕТЉА ЈАКОВО

КАКО је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић неколико пута најавио, после изградње брзе саобраћајнице од Сурчина до Новог Београда, радници би требало да заврше и петљу Јаково. То ће омогућити да око 40.000 грађана Доњег Срема коначно добије излаз на ауто-пут, а радови о којима су "Новости" писале требало би да коштају 3,5 милиона евра.

КОРИТО САВЕ И РУШЕЊЕ

ТОКОМ изградње овог путног правца мајстори су наилазили на разне проблеме, али се два посебно издвајају.

- Деоница је у широј зони корита реке Саве и њен ниво је у овом делу велики - истиче Немања Мутић. - Доста времена смо изгубили на борбу са водом, али морали смо да радимо и у тим условима. Други проблем је свакако последњи километар пута, који се налази у градској зони и где смо морали да рушимо куће.

ОБЛИЛАЗНИЦА ЗА ДВА МЕСЕЦА

РАДОВИ на Сектору 6 Обилазнице око Београда биће готови до 1. јуна, када ће она бити пуштена за саобраћај. Уређење прстена око престонице почело је још деведесетих година прошлог века, али су ратови и санкције успорили њен завршетак. Завршетком Обилазнице до петље "Бубањ поток" транзитни саобраћај неће више ићи преко моста "Газела", који ће добити и жуту траку за аутобусе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (4)

ЗАШТО СЕ ПЕТЉА ЗОВЕ БАШ МОСТАРСКА? Назив старији него што се мисли - некада је ту протицала РЕКА