У 10 МЕСЕЦИ ОКО МИЛИОН ТУРИСТА: После кризе изазване вирусом корона, број страних и домаћих гостију у Београду значајно је повећан у 2022.

Ш. М.

08. 12. 2022. у 06:21

У ПРВИХ десет месеци ове године 966.552 туриста посетило је престоницу. Према последњим подацима Секретаријата за управу у смештајним капацитетима широм главног града остварено је укупно 2.625.237 ноћења, истакли су у ТОБ.

У 10 МЕСЕЦИ ОКО МИЛИОН ТУРИСТА: После кризе изазване вирусом корона, број страних и домаћих гостију у Београду значајно је повећан у 2022.

Део гостију стигао је крузерима, Фото М. Анђела

Од укупног броја посетилаца у Београду, од јануара до октобра било је 807.113 страних гостију, којих је дупло више у односу на исти период прошле године, тачније за 91 одсто.

Укупном броју туриста треба додати и госте који су престоницу посетили великим речним крузерима у овој летњој сезони. Они нису остварили ноћења у хотелимаи било их је око 70.000, што доводи до податка да је у главном граду до новембра остварено готово 3.000.000 ноћења.

Најбројнији гости од почетка 2022. дошли су из Русије, Турске, Немачке, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније, Словеније, Индије и Грчке. Број туриста у октобру износио је 127.172, од чега је 109.155 страних гостију, што је пораст од 75 одсто у односу на исти месец прошле године. Ови параметри показују да се туризам у Београду потпуно опоравио, а до краја године сигурно ће прећи бројку од милион страних туриста.

У току прошле године престоницу је посетило укупно 607.837 туриста, а њих 460.028 било је из иностранства, што показује да их је за ових десет месеци већ скоро дупло више. Такође, број ноћења је био 1.628.288, што је до новембра увелико премашено. Тако је главни град све ближе рекордној 2019. години, када је у престоници боравило више од милион гостију из иностранства, што је највише од када се воде статистички подаци.

ПОПУЊЕНОСТ КАПАЦИТЕТА

НАЈВЕЋИ број страних гостију очекује се за време новогодишњих и божићњих празника, а смештајни капацитети у главном граду готово су попуњени.

Током рекордне године остварени су и највећи новчани приходи, па је престоница од туризма зарадила неколико стотина милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (1)

ТЕСЛИН НАЈБОЉИ ПРИЈАТЕЉ БИО ЧУВЕНИ АМЕРИКАНАЦ: Србин му помогао да реши важно животно питање