КОНТРОЛОРИ У СВАКОМ АУТОБУСУ? Предложене нове мере за наплату карата у градском превозу у Београду

С. Видачковић

08. 12. 2022. у 08:00

ПОСЛЕ Нове године, свако возило јавног градског превоза могло би да има "свог" контролора карата, а путници би у возило јавног градског превоза требало да улазе искључиво на предња врата.

КОНТРОЛОРИ У СВАКОМ АУТОБУСУ? Предложене нове мере за наплату карата у градском превозу у Београду

Фото М. Анђела

Како "Новости" незванично сазнају, план градске управе је да од јануара у сваком престоничком аутобусу, тролејбусу и трамвају буде контролор који ће се возити целом трасом те линије и проверавати да ли су путници купили и очитали карте, како би искоренили "шверцовање" .

То је једна од првих мера која би требало да утиче на повећање продаје карата, јер градски превоз користи око 800.000 људи, а месечно се прода 120.000 маркица. Контролори у јавном превозу засад само обавештавају суграђане да ће ускоро можда на снагу ступити нови режим, који ће подразумевати и улазак у возило на врата поред возача.

Контролори у возилу ГСП, Фото А. Станковић

Ово се могло и наслутити из дописа Секретаријата за јавни превоз који је пре десетак дана стигао градским и приватним превозницима, у којем пише да ће апарати за оверу карата бити размештени како би се "уредио проток путника у возилу". На основу овога, да се наслутити да ће путници бити усмеравани да излазе на средња врата где валидатора убудуће неће ни бити.

И из новооснованог предузећа за наплату превоза недавно су поручили да путници неће моћи да уђу на предња врата ако нису купили карту. Ова идеја није нова, о њој се причало још пре десетак година, а покушај да теорија оживи у пракси прошао је неславно. Врата на аутобусима била су обојена у зелено и црвено како би наводили људе где да улазе, а где да излазе, али то је само створило велике гужве и незадовољство путника.

Уколико улазак на предња врата градског превоза постане правило у наредним месецима, сигурно неће ићи "глатко", а извесно је да ће бити оних који ће желети да уђу у аутобус без карте, без обзира на број кондуктера који буде унутра.

Све и ако контолори постану "стални путници", њихова улога у првом периоду биће едукативна. То је недавно најавио и директор ЈКП "Наплата превозне услуге" Славен Андрић и објаснио како могу да се смање саобраћајне гужве.

- Контролори ће можда наредних пар месеци, можда чак и годину дана да раде на савести и покушају да објасне да је добро да се купују карте јер сав новац иде директно у буџет Града, а не у приватне фирме - рекао је он.

- Установили смо да можемо у фреквентним интервалима, када грађани путују на посао и враћају се, смањимо гужве. Ако редукујемо ред вожње, да викендом смањимо број полазака у фреквентним интервалима, можда ћемо успети да смањимо гужве и да обезбедимо да грађани могу да улазе на предња врата. Тако ће се повећати и контрола и наплата.

Обележено возило ГСП из 2012. Фото З. Јовановић

СЛАБА ПРОДАЈА

ТОКОМ новембра, свега 13.160 средњошколаца купило је маркицу за превоз. Најстарији за годишњу вожњу београдским улицама плаћају 407 динара, а таквих је 243.000 у Београду. Готово да нема пензионера који на почетку године не допуни своју "бусплус" картицу. Када је реч о маркицама за раднике, прошлог месеца продато их је свега 113.000.

ПОЗИТИВАН ПРИМЕР НОВОГ САДА

ЗА разлику од Београда, правила уласка, изласка и овере карата заживела су, делимично, у Новом Саду. Многобројни путници, нарочито када нису гужве, улазе на предња врата, купују карту код возача или оверавају месечну и тек онда пролазе. Има и оних који улазе на средња, али када уђе већина оверава карте код средњих или задњих врата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: Сви се изненаде кад ми виде документа

ЦЕЛА БИВША ЈУГА ГА ЗНА КАО ЖЕЉКА БЕБЕКА Ово је певачево право име: "Сви се изненаде кад ми виде документа"

ЛЕГЕНДА југословенске рок сцене и некадашњи члан састава Бијело дугме, Жељко Бебек, заправо носи мало другачије име од овог по ком је свима познат.

29. 03. 2023. у 13:06

Коментари (26)

ТЕСЛИН НАЈБОЉИ ПРИЈАТЕЉ БИО ЧУВЕНИ АМЕРИКАНАЦ: Србин му помогао да реши важно животно питање