УРБАНИСТА МАРКО СТОЈЧИЋ: Поштовање закона и увођење реда у област плутајућих објеката

Novosti online

06. 12. 2022. у 10:30

ПЛУТАЈУЋИ објекти који су повезани са обалом јесу у ингеренцији Града Београда и на њих се примењује Закон о водама и све градске одлуке које се тичу уређења ове области, објаснио је данас главни урбаниста Марко Стојчић.

УРБАНИСТА МАРКО СТОЈЧИЋ: Поштовање закона и увођење реда у област плутајућих објеката

Фото Танјуг

Коментаришући протест једног дела грађана због објављеног огласа за прикупљање писмених понуда за закуп водног земљишта у јавној својини на територији Београда, који је недавно расписан, Стојчић је оценио да је основни циљ овог конкурса да се обале река уреде.

– Ово уређење тиче се свих грађана Београда, а не само једног дела. Превелик је број плутајућих објеката и они угрожавају нормално функционисање града и визуру на реку. Зато је наша обавеза да се закон поштује и да се спроводи. У том смислу конкурсом су испоштовани сви акти и правила, међу којима је удаљење од петнаест метара између два плутајућа објекта. Тај сегмент односи се на безбедност људи који долазе на плутајуће објекте, али и других грађана који пролазе туда. Такође, прецизиран је и изглед и на тај начин дошло се до мањег броја плутајућих објеката, односно примереног броја, што у крајњем значи увођење реда у ову област – рекао је Стојчић у изјави за Беоинфо.

Главни урбаниста је подсетио да је плаћање накнаде обавеза према Закону о водама, а тај посао поверен је у овом случају Граду Београду.

– Град Београд, дакле, има обавезу да наплаћује накнаду за заузеће водне површине, а истовремено плаћање накнаде је и обавеза власника плутајућих објеката, што они много годинама уназад не чине – казао је Стојчић.     

Он је оценио да ако неко тврди да се велики број грађана противи овом конкурсу, засигурно сто или хиљаду пута више грађана јесте за уређење ове области. Такође, додао је он, примедба да нису одржавани састанци са власницима плутајућих објеката не стоји.

– Конкурс се спроводи у складу са интересима већег броја власника плутајућих објеката. Линија у Секретаријату за привреду је отворена, а нисмо добијали захтеве за конкретне састанке на којима би се евентуално додатно објаснили услови конкурса. Било је свега неколико питања и то смо разјаснили. Дакле, у читавом поступку ништа није прескочено, а предстоји ред, уговори с Градом за закуп водних површина и коначно плаћање обавеза. Град ће, с друге стране, у потпуности испунити своје обавезе, као што је уређење Савског кеја, у складу са конкурсом који се тренутно односи само на тај део обала, као и легални прикључци све комуналне инфраструктуре – истакао је Стојчић.

Он је на крају нагласио и да конкурсом нису обухваћена такозвана „привезишта” за чамце, али да су за будућа времена на Савском кеју планиране две позиције за привезивање чамаца. Пре тога град ће изградити својеврсни понтон, који би служио тој намени. Ова област, дакле, такође ће бити уређена, најавио је главни урбаниста.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну