ПРИОРИТЕ ПОБОЉШАЊЕ ЖИВОТА БЕОГРАЂАНА: Александар Шапић резимирао првих сто дана на челу главног града

Ш. Маровић

03. 10. 2022. у 07:00

ГРАЂАНИ ће врло брзо осетити бенефите три кључне одлуке које смо донели на последњој седници а то су уређење Савског приобаља, оснивање нове службе јавног реда као и новчана помоћ родитељима путем ваучера.

ПРИОРИТЕ ПОБОЉШАЊЕ ЖИВОТА БЕОГРАЂАНА:  Александар Шапић резимирао првих сто дана на челу главног града

Фото Ж. Кнежевић

Ово је јучерашњи резиме градоначелника Александра Шапића, чија је градска управа обележила првих 100 дана на челу престонице. Он је истакао да је за нешто више од три месеца урађено много, с обзиром на околности и ситуацију која је у свету и више него тешка.

- Уједињењем комуналне милиције, инспекцијских служби и новог комуникационог центра правимо нову службу јавног реда која ће од Београда учинити да постане један од најбезбеднијих и најзаслужнијих градова у Европи - каже он.

- Добићемо на десетине станица и пунктова те службе, њихови службеници ће се звати "бели" и биће по цео дан на улицама. Против оваквих одлука само су они којима смета што је Град одлучио да се уведе ред. Зашто сте против тога да возачи аутобуса буду срце система и да не смемо да дозволимо да их нема довољно.

Како је рекао, разлог његовог доласка на чело Града је унапређење оног што није било добро, али и прилика да се настави са оним што је давало резултате.

- Дошли смо да људима покажемо да смо спремни да се променимо, да побољшамо јавни превоз, све градске службе и да учинимо град бољим, безбеднијим и лепшим местом за живот - каже Шапић.

- Грађани ће бити задовољнији превозом, па ће почети у већој мери да га плаћају. Увећшемо бесплатне ваучере, можда сутра бесплатне уџбенике, бесплатне вртићеили подизање плата васпитачицама, уместо што сада четвртина буџета иде на субвенције ГСП.

Александар Шапић, Фото Танјуг

Неизоставна тема готово сваког излагања је и градско саобраћајно предузеће које већ годинама представља највећег губиташа. Шапић је истакао да је јавни превоз рак-рана Београда и да жели да уђе у решавање круцијалних проблема, оценивши да ће сами грађани почети да редовније плаћају карте кад виде да је он побољшан.

- Неће више бити "Микијевог забавника" на улицама, већ једнообразни аутобуси као што је у сваком граду Европе, црвене боје како је раније одлучила градска скупштина - децидно тврди.

- Биће чистији, покушаћемо да буде фреквентнији. Врло брзо ћемо имати 100 нових аутобуса на гас. Тако ће грађани полако почети да плаћају у већем обиму карте, а добијен новац улагаће се тамо где је најпотребније. Можда у овоме нећу успети, али немам право да не покушам. Јер, када скоро четвртина буџета одлази негде уместо да та средства искористите за вртиће, школе, дизање плата, унапређене неких других услуга, онда немам право да не покушам.

ЗАШТО НАМ ВОЗАЧИ ОДЛАЗЕ

ПРВИ човек престонице истакао је да возачима није било добро у ГСП.

- Са платом за коју ради возач не може да остане у земљи - истиче он. - И то је једини човек у ГСП за којег знамо да ради осам сати, за оне друге не кажем да не раде, али његова позиција се не доводи у питање. Скупштина града одлучила да формира предузеће које ће наплаћивати картe, а да се раскине са "Кенткартом".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ЧЕТИРИ ГОДИНЕ НАКОН НЕСРЕЋЕ: Деа Ђурђевић поново у болници - Идем на операцију