ТАКО ЈЕ ЖИВЕО БЕОГРАД: Снимци настали у српској престоници до 1941. године (ФОТО)

С. В.

01. 10. 2022. у 10:39

КАКО се у Београду живело, радило, туговало, уживало, када је кренуо први трамвај, када је престоница добила јавно осветљење, који део вароши је најстарији, где се налазио први парк, ко су били таленти наше међуратне музичке сцене, који плац је најскупље продат у историји главног града - сазнаће сви они који до 7. октобра посете изложбу "Био једном један Београд" која је синоћ отворена у Кући краља Петра на Сењаку.

ТАКО ЈЕ ЖИВЕО БЕОГРАД: Снимци настали у српској престоници до 1941. године (ФОТО)

Фото С.В.

Ову поставку чине црно-беле фотографије грађевина, људи и догађаја као плод динамичног, виртуелног дијалога чланова фејсбук-групе "Био једном један Београд", која броји више од 30.000 чланова, а дизајнерка изложбе је Тијана Динић. Они већ деценију откривају породичне тајне илустроване сачуваним фотографијама из старих албума, вире кроз кључаонице балских дворана и преко тараба у комшијска дворишта. Публици су представљене фотографије настале до 1941.године, односно до Другог светског рата.

Изложбу је свечано отворио некадашњи министар културе Предраг Марковић који је истакао да ову поставку краси искрена љубав неколицине ентузијаста према српској престоници.

- Ово је прва званична поставка виртуелног музеја "Био једном један Београд" и по много чему превазилази музејске поставке. Настала је као плод аматерске а не професионалне љубави према Београду - поручио је Марковић.

Летос је објављена и истоимена књига, са причама из групе које прате многобројне, до сада невиђене слике из приватних колекција и породичних албума. Аутори је називају "живом енциклопедијом престонице". У дворишту су били изложени и сапуни са ретро сликом девојчице и натписом "за купање суботом". Сем фотографија, посетиоци могу да виде и стари грамофон, скије, посуђе, предратни фото-апарат...

И ИСТОРИЧАРИ ЧЕКАЈУ ПОСЕТИОЦЕ

У ПОНЕДЕЉАК и четвртак, госте ће кроз изложбу водити историчарка уметности Тамара Огњевић и историчар Милан Просен, од 18.00 часова.

Биће то прилика да публика сазна више о архитектури, стиловима градње, уметности, историји, али и свакодневном животу у међуратном Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ПРЕМА НАРОДНОМ ВЕРОВАЊУ СВЕТИ САВА ЈЕ ОВДЕ НАПРАВИО ЧУДО: Мештани и данас верују у моћ лековитог извора