КОЛИМА ЈУРЕ НОВИМ ПЕШАЧКИМ СТАЗАМА: Део житеља насеља Борча 3 незадовољан начином уређења прилазних путева

А. З. К.

30. 05. 2022. у 07:52

АСФАЛТИРАЊЕ прилазних путева и међублоковских стаза у Борчи 3 није наишло да одобравање свих житеља овог дела насеља. Бахати појединци пресвучене путеве намењене искључиво пешацима користе да туда возе своје аутомобиле, а те камене стазе биле су део пројекта на који је Општина Палилула очигледно заборавила. Углавном, овој локалној самоуправи предата је петиција у којој Борчани кроз четири тачке објашњавају разлоге за незадовољство.

КОЛИМА ЈУРЕ НОВИМ ПЕШАЧКИМ СТАЗАМА: Део житеља насеља Борча 3 незадовољан начином уређења прилазних путева

приватна архива

У Општини Палилула за "Новости" кажу да је ово само једна од многобројних локација за коју су издвојена средства како би се побољшао квалитет живота.

Радови су започели пролетос у блоку који се налази између улица Ратних војних инвалида, Јулије Делере и Беле Бартока.

- Све ово се ради, а нико нас није консултовао и питао какве су наше потребе - каже Вук Милеуснић, управник зграде у Ратних војних инвалида 19. - Уместо реконструкције постојећег растер паркинга, они су асфалтирали кошаркашки терен на ком се сада поједини паркирају, а на све то нико не реагује. Стазе које су асфалтиране налазе се тик уз игралишта. Уосталом, људима је потребно мирно место за шетњу, а добили су асфалт и смањену безбедност.

Овај блок зграда у Борчи осмишљен је као насеље са приступним путевим за аутомобиле ка зградама, док су између објеката пројектовани и основани мали паркови. Прилази парковима некада су били поплочани белим каменом. Године небриге оставиле су траг, па има много места на којима је "потрошено" камење искрпљено смешом сличном асфалту. Овим радовима концепција зелених површина потпуно је нестала.

приватна архива

Међу житљима Центра 3 има и оних који су задовољни што је бар нешто поправљено после 40 година небриге. Како су нам рекли, не допада им се што је постављен асфалт, али драго им је што је бар нешто обновљено.

- Наравно да би било боље да су постављене плоче, али када видите да нико овде више деценија ништа није радио, драго ми је да су макар нешто средили. Станари овде возе полако и нисам приметила да је неко "дивљао", надам се да ће тако остати - рекла нам је једна од житељки Центра 3.

У Општини Палилула за "Новости" истичу да им је био циљ да се побољша квалитет живота станара, али и да околина изгледа лепше. Да ли је и цена одиграла улогу, што не би било изненађење, јер је уграђивање камених плоча сигурно скупље, остало је нејасно.

- Руководили смо се првенствено лошим и девастираним стањем ових површина и потребом да буду реконструисане - рекли су у овој београдској Општини.

приватна архива

 

ПЕТИЦИЈА У ЧЕТИРИ ТАЧКЕ

У ПЕТИЦИЈИ коју је потписало 186 породица наводе да би било добро реконструисати постојеће камене пешачке стазе како би се спречило насилничко понашање возача. Међу захтевима је и пројектовање растер паркинга по ободу насеља, да се игралиштима врати њихова функција, и да више не буду место где се остављају аутомобили. Потписници петиције сматрају и да би у једном делу требало забранити саобраћај, осим хитним службама, доставним возилима и станарима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

АНИНО СМЕЛО ИЗДАЊЕ: Минијатурним бикинијем усијала мреже (ФОТО)