СВЕ О СПОМЕНИЦИМА "НА КЛИК": Београђанин Стефан Бранковић и група од 10 младих направили апликацију у којој су сабрана обележја града

А. З. Клисурић

29. 05. 2022. у 08:51

ТУРИСТИ и Београђани у прилици су да у престоници скоро на сваком кораку налете на споменик који је посвећен некој важној историјској личности или догађају. Група од 10 младих одлучила је да направи апликацију Belgrade monumental која пружа бројне информације о обележјима у Београду. Грађани који "скину" ову платформу у прилици су да сазнају којим поводом је неки споменик подигнут, коме је и зашто посвећен, а уколико је подигнут у част неке личности, могу да прочитају и кратку биографију.

СВЕ О СПОМЕНИЦИМА НА КЛИК: Београђанин Стефан Бранковић и група од 10 младих направили апликацију у којој су сабрана обележја града

Приватна архива

Како је за "Новости" рекао аутор Стефан Бранковић, помисао да покрене овакву апликацију јавила му се када се 2013. године преселио у Данску и у Копенхагену трагао за информацијама о граду.

- Тамо ми се родила идеја да би било лепо када би свако ко прође поред неког споменика, уколико му привуче пажњу, могао да сазна нешто више о њему. Када је свет захватила пандемија, седећи код куће одлучио сам да урадим нешто корисно и ову идеју реализовао. Што сам више радио, постајало је занимљивије, а онда сам затражио и помоћ пријатеља.

Стефан је успео око себе да окупи деветоро људи. Међу њима су програмери, дизајнери, политиколог, новинар и двоје из света маркетинга. Сви заједно прикупљали су информације и састављали списак споменика у Београду.

До сада је ову апликацију пребацило 2.500 корисника.

- Корисници апликације јављају нам се преко друштвених мрежа, и до сада су нам помагали, давали смернице и идеје, али и указивали на неке грешке - прича Стефан Бранковић. - Цео овај пут није био лак, али мотивисала нас је љубав према нашој богатој историји, великанима и граду.

На апликацији је приказана мапа Београда, и локације на којима се налазе знаменитости. Када корисници кликну на неки од споменика на екрану се појаве информације о догађају или биографији познате личности. Такође, постоји могућност да се подеси тренутна локација, па апликација показује најближе монументе.

СТИГЛО И ПРИЗНАЊЕ

АУТОРИ који су осмислили ову апликацију у фебруару су добили и награду "Најбољих 50 ствари на интернету" за најбољу мобилну апликацију.

- За ово признање нема конкурса, тако да ми нисмо ни били свесни да је наша идеја уопште била разматрана. Један дан смо само добили позив и сазнали да је неко препознао наш рад. То нам је био велики ветар у леђа и дало нам је додатну мотивацију да је унапредимо - рекао је Бранковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШТА СЕ ТО ЗБИВА У ЛИСИЧАНСКУ? Наређено повлачење комплетне војске или се покушаји опсаде настављају?