ВАЂЕЊЕ КРПЕЉА ДО 500 ДИНАРА: Различите цене услуге ветеринара код приватника и у државној установи

Ј. Д.

21. 05. 2022. у 08:51

ПРОЛЕЋЕ је доба године када се многи власници кућних љубимаца одлучују да своје четвороножце заштите од крпеља и паразита који вребају из непокошене траве и корова и нападају псе и мачке.

ВАЂЕЊЕ КРПЕЉА ДО 500 ДИНАРА: Различите цене услуге ветеринара код приватника и у државној установи

Фото З. Јовановић

Такође, много је и оних који се одлучују да удоме неког љубимца, који без обзира да ли је пронађен на улици, усвојен из азила или купљен у одгајивачници мора проћи одређену процедуру вакцинације. Цене ветеринарских услуга су углавном најповољније у ЈКП "Ветерини Београд", док су у осталим приватним амбулантама мало више.

На пример, за вакцинацију паса или мачака против беснила у амбуланти "Ветерине" потребно је издвојити 1.200 динара, док је код приватника за ову услугу потребно платити око 1.500 динара. Обична вакцина коју пси морају да примају једном годишње је 2.000 динара. Вађење крпеља, по комаду је од 300 до 500 динара, а травке "попино прасе" и до 1.500 динара. Општи клинички преглед је од 1.200 у "Ветерини" до највише 1.600 динара код приватника. Ако је љубимац повређен, ветеринари превијање наплаћују у просеку од 500 до 700 динара.

- Ово је доба године када љубимце највише нападају крпељи и ваши, због чега се морају стављати заштитне таблете - објашњава др ветерине Невена Радоњић. - Након што је штене очишћено од паразита, са шест или осам недеља треба га први пут вакцинисати против заразних болести, а вакцине које се данас користе су поливалентне, што значи да се обавља вакцинација против више болести, а најчешће су то хепатитис, лептоспироза и парвовироза.

Мачке се такође морају очистити од паразита, вакцинисати против заразних мачјих болести, и детаљно прегледати. Већина мачака нађених на улици има унутрашње паразите и буве, па уколико одлучите да удомите такву мачку, пожељно је да је пре доношења у дом одведе код ветеринара. Такође, мачке се морају вакцинисати против беснила, али морају бити и микрочиповане односно обележене.

ИЗДАВАЊЕ ПАСОША

ДА би пас или мачка добили пасош, најпре морају бити чиповани. Чиповање се обавља чиповима реномираних произвођача који су прављени од инертних материјала и не представљају било какав здравствени ризик за љубимца. Чип садржи цифрени број, према коме се након очитавања може утврдити индентитет животиње и њеног власника. Након чиповања издаје се пасош, који се плаћа 1.500 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара