ИЗМЕНА ПЛАНОВА НА ШТЕТУ ЦЕРАКА: Пројектант Миленија Марушић против нове урбанистичке документације

М. С.

29. 01. 2022. у 08:51

ИЗМЕНАМА плана генералне регулације (ПГР) очување идентитета и целовитости насеља Церак виногради могло би да буде угрожено.

ИЗМЕНА ПЛАНОВА НА ШТЕТУ ЦЕРАКА: Пројектант Миленија Марушић против нове урбанистичке документације

Фото П. Милошевић

Ово тврди главни пројектант насеља архитекта Миленија Марушић, која апелује на градске институције да се предвиђеним изменама ПГР не мења урбанистичко-техничка документација на основу које је насеље пројектовано, изграђено и проглашено за културно добро.

Како подсећа Марушићева, реч је о насељу и урбанистичким пројектима који су од посебног значаја за Републику Србију, те је неопходно да се убудуће спровођење ПГР на читавој територији заштићеног културног добра обавља на основу три урбанистичка пројекта из 1978, 1982. и 1995.

- Не да се, како је предложено, ти урбанистички пројекти ставе ван снаге и пониште да би се прописала израда новог плана детаљне регулације - рекла је Марушићева.

- Осим раније обустављена три детаљна урбанистичка плана насеља, ПГР и његова актуелна измена ставља ван снаге и три урбанистичка пројекта за насеље, која у својству аутентичне ауторске архитектуре садрже детаљно разрађена идејна решења и идејне пројекте објеката и околине на основу којих је изграђено више од 90 одсто садржаја у насељу.

Део стамбених зграда раковичког насеља, Фото П. Милошевић

Урбанистички пројекти, додаје Марушићева, нису плански документи:

- Они су пројекти, они су основ и потврда целовитости урбанистичко-архитектонског решења насеља, како изграђеног, тако и мањег, још неизграђеног дела, на основу којег је насеље вредновано по националним и интернационалним критеријумима кроз све протекле деценије. Урбанистички пројекти се не могу укидати и морају се поштовати, јер они јесу и остају стечена обавеза.

КУЛТУРНО ДОБРО ОД 2019.

СТАМБЕНО насеље Церак виногради насељено је пре 40 година. Око 35 година носило је статус културног добра под претходном заштитом, да би 2019. године било проглашено културним добром. Насеље се налази у у сталној поставци Музеја савремене уметности МоМА у Њујорку.

За станаре зграда у овом крају заштита, међутим, подразумева обавезе. За сваку интервеницју сада морају да траже сагласност Завода за заштиту споменика културе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РОМАНТИКА НА НЕШТО МОДЕРНИЈИ НАЧИН: Хотел намењен само старијима од 16 година који знају добро да се забаве